Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


2017-2018 #Değerlendirme

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

İçinde yaşadığımız yıl boyunca her güne, her haftaya, her aya bir anı bıraktık. Günler birer birer eriyip ayları bitirdi, aylar da yılı.. Yine geldik bir Aralık ayının daha sonuna..

Geçmişte attığımız adımları gözden geçirip geleceğe emin adımlar atabilmek gerekir. Her yılın sonunda oturup bir düşünmüşsünüzdür. “Bu sene nasıl bir yıl geçirdim?” diye sormuşsunuzdur. Aklınıza unutamadığınız bir an gelir ve anlatmaya başlarsınız.

Yıl içerisinde yazdığım yazılarımı ve kariyer yolculuğumu gözden geçirip “Ben nasıl bir yıl geçirdim, hedeflerimin ne kadarını gerçekleştirebildim?” sorusunu kendime soruyorum:

Blogum Ne Diyor?

Yıl boyunca blog sayfama 29 yazı yazmışım. Bu başlıkla birlikte 30 olacak. Yazmaya Nisan ayında başladım. Sebebini Ben Ne diyorum? başlığı altında okuyacaksınız. Yazılarımı maker hareketini destekleyici okuyucuyu üretmeye heveslendirici konuları seçerek devam ettirdim. Arduino’ya olan heyecanımı her hafta bir başlığı ele alıp; araştırıp deneyimleyerek sizinle paylaştım. Farklı sensörlerin ve parçaların kullanımlarını test ediyorum. Her hafta bir yazı paylaşarak kendi deneyimlerimi sizinle paylaşıyor olacağım.

  1.  Nisan 2017 :  (1 Yazı)
    11.Böte Kurultayı Yeditepe Üniversitesinde Tamamlandı
  2. Haziran 2017 : (6 Yazı)
    Yeni Telefonum Galaxy A5 (2017) İncelemesi
    Intel Gücüyle Drone Işık Gösterileri
    Silikon Vadisinin Türk Kahramanları – 5N1K
    Yaratıcı Rutinler | Creative Routines
    Command Conquer Generals & Zero Hour %100 Kurulum
    Maker Hareketi Nedir? Nasıl Maker Olunur?
  3. Temmuz 2017: (3 Yazı)
    Yaz Tatilinde Ne Yapılır? Yaz Tatili Nasıl Verimli Geçirilir?
    Arduino & Rasperry Pi Nedir? Nasıl Kullanılır? Neler Yapılır?
    Arduino Girdi / Çıktı Birimleri
  4. Ağustos 2017 : (3 Yazı)
    Arduino Temel Programlama Bilgisi
    Arduino ile Led Yakma ( dnyArduino & Breadboard )
    Silinmeyen Office 365’i Bilgisayarınızdan Sorunsuzca Kaldırma
  5. Eylül 2017 : (4 Yazı)
    Bilgisayarınızın Modelini ve Seri Numarasını Biliyor Musunuz?
    Arduino’da Buton / Anahtar Kullanarak Led Yakma
    Arduino (TMP36) Sıcaklık Sensörü Kullanımı
    Arduino LDR Işık Sensörü Kullanımı
  6. Ekim 2017 : (5 Yazı)
    Arduino Potansiyometre(POT) Kullanımı
    Arduino Buzzer Kullanımı
    Arduino Ultrasonik Uzaklık Sensörü Kullanımı
    Arduino 7 Segment Display Kullanımı
    Arduino 2×16 LCD Ekran Kullanımı
  7. Kasım 2017 : (4 Yazı)
    Arduino Hareket Algılama Sensörü Kullanımı
    Arduino Servo Motor(SG90) Kullanımı
    Yeni Bilgisayarım: Lenovo IdeaPad 320 Model Notebook
    Arduino Uzaklık Sensörü Değerini LCD Ekrana Yazdırma
  8. Aralık 2017 : (3 Yazı)
    Bilgisayarımdan McAfee Antivirüs Kalkmıyor?
    Blogum Bugün 7 Yaşında!
    Kodu Game Lab Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ben Ne Diyorum?

Vatani görevimi yerine getirebilmek için 2016 yılının sonlarına doğru başlayan askerliğimi 2017’nin bahar ayında  kazasız belasız tamamladım. Hayata yeniden başlamış gibi yolculuğuma kaldığım yerden devam ediyorum. Askerliğim boyunca aklıma takılan birçok konuyu düşünme fırsatı yakaladım. Askerlik öncesi içinde bulunduğum, sıkı sıkıya sarıldığım hedeflerimi sorguladım. Sonrasında nelerin olabileceğini düşündüm. Bir 5 yıl öncesini düşünüp bir de 5 yıl sonrasını hayal etmeye başladım. Farkında olamadığım her bir düşünce bir birey olarak karşıma çıktı. Hepsiyle tanıştım. Hikayenin sonunda herkes kendi hayatından memnun görünüyordu. Kendini iyi hissediyordu.

Askerlik sonrası toparlanmalar derken bloguma yazmaya başladım. Katıldığım ilk etkinlik 11.BÖTE kurultayı oldu. Benim için önemliydi çünkü bölüm adına gelecek adına neler oldu neler olacak konularının konuşulacağı bir kurultay olacaktı. Beklentim yüksekti ama gördüklerim ve duyduklarım beni derinden üzmüştü. Kurultayda konuşmacılar ne dediklerinin farkında değillerdi. O güne kadar gerek bölümüm adına gerekse akademik anlamda duymak istediğim cümleler bunlar değildi. 1 günün özeti şuydu: “Lisans bitiren yüksek lisans yapsın. Yüksek lisans yapan doktora yapsın. Özelde iş çok.” Orada kaç üniversitenin bölüm başkanı vardı ve hepsi “Uçaktan yeni inmiş ve ne konuşacağını sahneye çıkmadan yeni öğrenmişti.” Konuşmalardan geleceğe dair bir anlam çıkartmayı beklerken tam bir vakit öldürücü muhabbet kıvamında ilerliyordu. Konu net bir şekilde anlaşılıyordu aslında. Onlara göre zamanını öldürmek isteyen bu bölüme gelsin.

KPSS yazı dizisi paylaşmıştım. Düşündüğüm bu konu başlığı artık önemini yitirmişti. Bir akademisyene sorduğum KPSS ile ilgili bir soruya karşılık “KPSS mi o da ne? Ben hiç böyle bir şey duymadım! O senin problem çözememenle ilgili bir durum.” demişti. O zaman şu bilgiye bir göz atalım: 2017 KPSS Lisans sınavına 1 miyon 140 bin kişi katılmış. Kaynak. 1 milyon kişinin girdiği sınava elbet öğrencilerinizin bir kısmı da katılıyordur , neden olmasın?

Eğitim ve teknolojinin entegrasyonu beni o kadar heyecanlandırıyor ki bu önemli görevin gerçek rehberleri BÖTE mezunu öğretmenler.. Şu anda eğitimin zenginleştirilmesi, teknoloji kullanılarak anlamlandırılması ve bunların rehberliğini yapabilmek varken bölüm başkanları neler anlatıyordu! Avrupa’da bilgisayar bilimleri bölümleri açılırken farklı branşlardaki akademisyenler kendi zihinlerinde kurguladıkları BÖTE bölümünü ülkemizde kurup ona göre hareket etmiş. YÖK öğretmenlik bölümlerindeki müfredatın tüm üniversitelerde aynı olmalı zorunluluğunu koyduğu için farklı üniversitelerde bölüm derslerinde tutarlılık gözlenmiş. YÖK haricinde bu zamana kadar diğer akademisyenlerle bir bütünlük sağlanmadan branş geleceği düşünülmeden bu zamana kadar getirilmiş. Hep günü kurtarma peşinde gittiğimizden kafamızı kaldırıp da hiç ileriye bakamamışız. Lisans okuyan herkese böyle tavsiyeler veriliyor ama öğretim elemanı personel alımlarına ne demeli? Yılda bir bölümden en az 1000 mezun veriyorken 5-10 öğretim elemanı alıyorsunuz o ne olacak? Bu kadar öğretmen ordumuz varken şimdi de doktoralı bir ordu mu kuracağız?

Her ilimizde en az bir üniversite açıldı. Keşfetmek, araştırmak ve bunları insanlığa ülkemize kazandırabilmek varken biz zamanımızı öldürüyoruz. Müfredatların güncellenmesi, öğrencilerin araştırma yapmaya özendirilmesi ve bilim kervanına katılmaya teşvik edilmesine yönelik atılan bir adım hala yok. Aziz Sancar bir konferansta şöyle diyor: Benim araştırmalarım Çinde, Avrupa’da Amerikada ders kitaplarında okunuyor. Biliniyor, takdir görülüyor. Fakat kendi ülkem için çalışırken kendi ülkemin insanları bundan faydalanamıyor bu da beni üzüyor demişti. Adam haklı bölüm başkanları, akademisyenler, öğretmenler bu konuda öğrencilerinde farkındalık oluşturamadıktan sonra Aziz Sancar ne yapsın? O gün orada gördüm ki mücadele etmenin tanımı değişmiş. Tanıma uymayan diskalifiye oluyor. Durduk yere de diskalifiye olmaya gerek yoktu. Acılarla bir kez daha yüzleştim.

Arduino zevkli, eğlenceli bir elektronik dünya.. Bir ürüne hayat veriyorsunuz. Ruh katıyorsunuz. Renklendiriyor, konuşturuyor, görebilmesini sağlıyorsunuz. Bu nedenle yazılarımı Arduino üzerine yoğunlaştırmak istedim. Maker hareketini çocukluğumdan beri içimde yaşasam da bunu blogumda dile getirmek istedim. Öncesinde devre kurup anahtarlar ekleyip farklı bağlantılar yaparak ampulleri yakmaya çalışırdık. Odama kablolar çekip mercekli ve düz ampullerle ışıklandırdığım zamanlar içimdeki heyecanı çok iyi bilirim. Şimdilerde Arduino’da sensörleri kullanarak ortaya çıkan sonuçları gördüğümde bu çocukluk heyecanımı yeniden yaşıyorum diyebilirim.

Kariyer hedeflerimi belli sebeplerden dolayı gerçekleştirememiştim. B planına geçerek kaldığım yerden devam etmeye başladım. Mayıs ayından itibaren zorlu bir süreç başlamıştı. İş başvuruları, mülakatlar ve bunların değerlendirilmesi tam bir işkence. 90+2 de gol yiyen bir takımın morali nasılsa benimki ondan daha beterdi. Daha bu yaşımda yorulmaya başladığımı hissettim. Fazla stresin sebep olduğu spazm beni ziyarete gelmişti. Zaman hızla tükenirken, her şey buraya kadar mıydı diye mırıldanmaya başlamıştım artık.. Son neler yapabilirim diye düşünürken o an Rabbim’den öyle içten istemişim ki nasip kapım açılmış ve telefonum çalmaya başlamıştı. Yaşadığım en güzel mucizelerden biriydi. Şükürler olsun ki  şu an olmak istediğim yerdeyim. 2 yıl öncesinde gerçekleştirmek istediğim hedeflerimi çok şükür gerçekleştirebildim.

2017’nin benim için güzel bir yıl olmasını dilemiştim. Başlangıçta yıkıldığım anlar olsa da şimdi dilediğim güzel bir yıl hayalim gerçek olmuştu. Şükürler olsun ki çok mutluyum.

2018’te Neler Yapacağım? 

  1. Arduino Kızılötesi, Bluetooth ve Wifi kablosuz haberleşme araçlarını ve proje içerisinde kullanılabilecek sensörleri deneyimliyorum. Bu parçaların yazılarını hazırlayıp yayınlayacağım.
  2. Arduino da sensörler kullanıp hayata dair kullanılabilecek  pratik projeler hazırlayıp onları sizinle paylaşacağım. Devamında kompleks devreler tasarlamak istiyorum.
  3. Arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarını deneyimliyorum. Onların kullanımına dair yazılarını hazırlayıp yayınlayacağım.
  4. Hologram yöntemlerini daha etkin kullanabilmek istiyorum.
  5. 3 boyutlu yazıcıların kullanımını öğreneceğiz ve karşılaşılan hataları çözmeye çalışacağız.Sizinle baştan sona bir model hazırlayıp nasıl yazdıracağımızı öğreneceğiz.
  6. Müzik eğitimime kaldığım yerden devam edeceğim. Müzik ruhu besleyen, size ilham veren bir sanattır. Dinlemek kadar bunu çalarak icra etmenin verdiği hazzı ancak buna gönül verenler bunu yaşayanlar bilebilir. Herkes en az bir enstrümanı başarılı bir şekilde çalabilmesi gerekir. 2018’de siz de bir başlangıç yapabilirsiniz. Uzun vadede piyanoda belli bir düzeydeki parçaları ritmine ve tonuna uygun çalabilmek istiyorum.
  7. Takip ettiğim Nikon D5300 model DSLR almak istiyorum. Hobi amaçlı yaptığım çekimlerime devam etmek istiyorum.
  8. After Effect ve Premiere programlarında var olan bilgilerimi güncelleyip videolar üzerinde daha etkin çalışmalar yapabilmek istiyorum.
  9. Eğitim uzmanlığıma  Google, Adobe ve Minecraft’ı da eklemek istiyorum. Bunu uzun vadede gerçekleştirebilmek istiyorum.
  10. Blog sayfamda her hafta 1 yazı paylaşarak 2018’de en az 52 yazı yayınlayabilmek istiyorum.
  11. Minecraft’ta belirli konulara içeren derslerimde kullanabileceğim haritalar tasarlamak istiyorum.
  12. Python dilini öğreneceğim.
  13. 2018’i doya doya yaşayacağım. 🙂

Hedeflerimin bir kısmını buraya yazdım. Maddeleri gözden geçirdiğimde heyecanlanmamak elde değil.. Genel hatlarıyla 2017 yılı böyle geçti. Bu yıl benim için zorlu geçti, mücadelemi bırakmadım. Mutlu muyum, mutluyum. Zihnim artık daha rahat düşüncelerim daha net. Yapılması gerekenleri biliyorum ve çoktan harekete geçtim bile.. 🙂

Peki ya siz?

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?