Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Lego WeDo 2.0 ve Mindstorms EV3

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,
Çocukluğumuzun en önemli oyuncaklarından biri olmazsa olmaz legolarımızdı. Hepimiz bu duyguyu en güzel yaşlarımızda yaşamışızdır. Bazen tek başımıza bazen de arkadaşlarımızla birlikte oynayabilmek için evin ortasına döktüğümüz bir sepet dolusu legoları hala unutamıyorum 😀 Yaşımıza göre önce büyük parçalı legolardan rastgele modeller tasarlardık. Biz büyüdükçe kullandığımız parçalar küçülmeye, legolarımız da çeşitlenmeye başlardı. LEGO’nun her yaşa uygun çıkardığı ürün çeşitlerinden bahsetmek gerekirse Lego Star Wars, NinjaGo, Super Heroes, Holidays, Friends, Classic, City, Creator, Technic, Minecraft , Wedo, Mindstorms gibi başlıca oyun setlerini size sayabilirim.

LEGO bu setlerle çocuklara:

  1. İş birliği halinde çalışabilme,
  2. Hayata dair farkındalık kazanabilme,
  3. Karşılaştığı problemlere çözümler bulabilmesi,
  4. Yaparak ve test ederek öğrenmesi,
  5. Adımları doğru takip ederek ürün çıkartabilmesi,
  6. Ortak becerileri bir arada kullanabilmesi,
  7. Durumlara farklı açılardan bakar ve farklı çözüm yollarını düşünür.
  8. Yaratıcılık, üretkenlik gücü geliştirebilmesi ve yeni fikirler oluşturabilmesi,
  9. Yeni ve orijinal çözümleri olumlu karşılayabilmesi gibi birçok kazanımı aynı anda kazandırabilen nadir oyun araçlarından bir tanesi.

Lego’nun bu zengin setleri içinde hem turnuvalara katılabileceğiniz  hem de eğitimde kullanabileceğiniz 2 önemli seti var. Bunlardan biri WeD0 2.0 diğeri de Mindstorms Ev3. Dilerseniz bu setlere bir göz atalım:

LEGO WeDo 2.0:


WeDo 2.0 ilkokul seviyesi öğrencilerin kullanabilecekleri bir settir. Bu seti diğerlerinden ayıran özelliği 2 adet kalem pil ile çalışan brick(tuğla) bluetooth yardımıyla bilgisayar ile haberleşebiliyor ve kendi yazılımı üzerinden robotunuzu kontrol edebiliyorsunuz.

Lego Wedo Parça Setleri

Kutu içerisinde 1 adet gyro(eğim) sensörü, 1 adet hareket sensörü ve 1 adet motor bulunmaktadır. Masaüstü ve tabletlere kurulabilen yazılımıyla içerisinde 30 dan fazla modeli yapabilmenize kolaylık sağlayan bir uygulaması var.

Wedo Yazılım Arayüzü

Program, yapacağınız modelin temel mekanizmasında size adım adım rehberlik ederken kalan kısımları için 3 resme bakarak modeli tamamlamanızı istiyor. Sizi sınırlandırmadan istediğiniz gibi bu modeli bitirebilirsiniz. Bir modelden esinlenip başka modeller oluşturabilirsiniz.

Wedo – Noel Baba ve Ren Geyikleri

Ben yılbaşı için noel baba ve ren geyiklerini temsil eden bir model hazırlamıştım. Belli bir süre setin parçalarını tanıyıp modelleri resimlerine bakarak inşa ettikten sonra zihninizde parçaları tasarlamakta geliştiğiniz için artık bir kez resmi gördüğünüzde gerisini getirebiliyorsunuz. 

WeDo setinde robotunuza sadece ileri geri hareketlerini yapabiliyorsunuz. Gyro ya da hareket sensörünü kullanarak robot tasarlıyorsunuz. Ama çift motor kullanarak robotu önce sağa döndürüp sonra 70 derece sağdan devam ettirmek ve çizgi takip eden sensör kullanmak istiyorsunuz. Bu setleri belli bir süre kullandıktan sonra sensörlerin ve temel fonksiyonların yetersiz geldiğini gördüğünüzde LEGO’nun en gelişmiş robot seti olan Lego Mindstorms’u kullanmak isteyeceksiniz.

Lego MINDSTORMS:


Lego’nun en gelişmiş robot modellerinden biri olan Mindstorms Ev3 seti ihtiyacınız olan hayata dair birçok  sensörü içerisinde barındırıyor. Ve yaptığınız modellerle hayatınızı kolaylaştırabiliyorsunuz. Videoda izlediğiniz gibi kendinizi profesyonel anlamda geliştirmek istiyorsanız bu setten başlayabilirsiniz.

Lego Mindstorms Parça ve Sensörleri

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 1 adet gelişmiş EV3 brick(tuğla), 2 adet büyük motor, 1 adet orta motor, 1 adet dokunma sensörü, 1 adet ışık sensörü, 1 adet uzaklık-alıcı sensörü, 1 adet kumanda ile ihtiyacınızı karşılayan bir settir. Tuğla şarj edilebilir batarya veya 6 adet kalem pil ile çalışabilmektedir. Robotu fonskiyonel programlamak için hazırlanan güçlü bir masaüstü yazılımı bulunmaktadır.

Lego Mindstorms Yazılım Arayüzü

Programın alt kısmında yer alan renkli alanda programlamada kullanacağınız kod blokları bulunmaktadır. Bu kod blokları olaylar, akış kontrolü, sensörler, veri işlemleri ve ileri seviye bloklardan oluşmaktadır. Blok alanlarından çektiğiniz kod blogunu yukarıdaki alanda işleyip akışa dahil ediyorsunuz. Sonrasını robota bırakın 🙂

Lego Mindstorms Ev3 Parçaları

Robot inşa kısmında sette daha fazla parça ve daha gelişmiş modeller bulunmaktadır. Hazırlayacağınız modelde parçalar bir önceki sete göre daha komplex daha fonksiyonel hale gelebiliyor. Modelin bir yerinde hazırlanan mekanizma size hayatımızda kullandığımız o durumun çalışma mantığını öğretebiliyor.

Lego meraklısı biri olarak tavsiyem, çocuklar için ileriye yönelik alınacak basit Technic 2in1 modellerden ziyade Wedo seti alınarak küçük model setlerine göre hem daha fazla Lego modeli oluşturabilir hem de robotunuzu kodlayıp verimli hale getirebilirsiniz.

Yazımı tamamlamadan önce Lego Mindstorms Ev3 seti için Youtube’de oluşturduğum video listesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu zamana kadar eklediğim videoları izleyebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşebilmek dileğiyle..
Hoşça kalın.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?