Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino (TMP36) Sıcaklık Sensörü Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Sensörler hayatımızın bir parçası. Yaptığımız birçok işlemde farkında olmadan sensörleri kullanırız. Bugün ilk sensörümüzü, tmp36 sıcaklık sensörünü size tanıtacağım. Sıcaklık ölçmede kullanabileceğiniz bu minik sensör çıkışı analog voltaj vermektedir. -40C ile 125C (+/-2C) aralığında değerleri ölçmektedir. 10mV/°C ölçüm fatörünü kullanarak voltaj değerini santigrat dereceye çevirebilirsiniz. Peki siz de kendinize ait bir termometre yapmak ister misiniz? =)

Malzeme Listesi:

Gerekli malzemeleri kullanarak sıcaklık sensörü devremizi hazırlayalım. Sıcaklık sensörü(TMP36) 3 ayağa sahiptir. En soldaki ayak 5V, orta ayak pin ve en sağdaki topraklama ayağıdır. Sağdaki resimde ayaklar açıklamasıyla gösterilmiştir. Devremizi kurabilmek için aşağıdaki şemadan yararlanabilirsiniz.

Devre Şeması:

Devremizi kurduktan sonra kodlarımızı hazırlayalım.

Devremizi ve kodlarımızı tamamladıktan sonra şimdi sonuç kısmına geçebiliriz. Arduino’yu çalıştırdıktan sonra Seri Port Ekranı penceresinden sıcaklık değerlerini okuyabilirsiniz.

Devre sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve doğru sonuçlar alıyorsanız bu dersimizi tamamlayabiliriz.Eğer takıldığınız bir yer, sormak istediğiniz sorularınız varsa yoruma yazarak probleminizin çözümüne yardımcı olabilirim.

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 2
  • hakan yılmaz
    Posted on

    hakan yılmaz hakan yılmaz

    Yanıtla Author

    hesaplama yanlış. bu hesaplama lm35 için. tmp 36 -40’a kadar ölçer.


    • Kemal İKİZOĞLU
      Posted on

      Kemal İKİZOĞLU Kemal İKİZOĞLU

      Yanıtla Author

      Merhaba Hakan,

      TMP36’nın doğru ölçüm yapabilecek kodunu bizimle paylaşabilir misin? Paylaşacağın kodu test ederek yazıya ekleyebiliriz. =)