Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Kodu Game Lab Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Oyun oynamayı herkes çok sever. Oyun oynamak kadar kendi oyunumuzu yazmayı da çok isteriz. Hepimizin hayallerinde olan bir oyun tasarımı vardır. Farklı fonksiyonlar barındıran heyecan dolu bir oyun tasarlamak isteriz. İsteriz ama nasıl başlayacağımızı nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Kolay olmayacağını, tek kişinin ne kadar yol kat edeceğini düşünerek bir yerden başlamaktansa profesyonel yapılmış oyunları oynamaya devam ederiz. Biliyorsunuz ki GTA günümüzde profesyonel olarak hazırlanan bir oyun. Fakat ilk yıllarına baktığınızda durum hiç de öyle görünmüyor. Günümüzdeki oyun ile kıyaslanmayacak derecede basit ve ilkel haliyle ilk sürümü yayınlanmış. Süreçte her güncel sürüme yenilikler eklenerek, geliştirmeler yapılarak bu profesyonel noktaya gelinmiş. Aramızda GTA’dan daha iyisini çıkartacak olanlar var. Artık harekete geçmemiz gerekiyor. Bir adım atmamız gerekiyor..  🙂

Bugün sizi Microsoft’un eğlenceli ve öğretici bir ürünü olan Kodu Game Lab ile tanıştırmak istiyorum. Kodu özellikle çocukların bilgisayar oyunu yaratmaları için tasarlanmış görsel bir programlama dilidir. Çocukların da yetişkinler kadar kolaylıkla kullanabileceği ve eğlenebileceği bir şekilde tasarlanmıştır.

Kodu Game oyun tasarımına başlangıç için size geniş bir imkan sağlıyor. İçerisinde yer alan araçlar ve nesneler hayal ettiğiniz dünyayı oluşturabilmenize yardımcı oluyor. İster su altı dünyası oluşturup su altı canlıları ekleyebilir isterseniz tepeler, göller oluşturup uçan nesnelerle puan toplayabilirsiniz.

Kodu’yu Nasıl İndirip Kurabilirim?


Kodu Game Lab’ı resmi sitesinden Get Kodu butonuna tıklayıp ya da direk Microsoft’un sitesinden KoduSetup.exe kurulum dosyasını indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Standart uygulama kurulumuna sahiptir, ekstra ayar gerektirmez. Kurulum bittikten sonra masaüstünde Kodu Game Lab ve Configure Kodu Game Lab adında iki kısayol oluşacaktır. Biz Kodu Game Lab ile devam edeceğiz.

Oyunumu Tasarlamaya Nasıl Başlayacağım?

Kodu Game açıldıktan sonra “Sign In” ekranıyla karşılaşacaksınız. Eğer oyuna bir hesap kullanarak girmek istiyorsanız bu aşamada hesabınıza giriş yaparak devam etmelisiniz. Biz bu adımı atlamak için “Cancel” diyerek devam ediyoruz.

Oyunun ana menüsüne geldik. Bu menüde ihtiyacınız olan genel seçenekler bulunuyor.  Yeni Dünya açtınız ve karşınıza yeni bir dünya geldi. Çıkış yaptınız. En son hangi dünyaya girdiyseniz Devam Et seçeneğinden başlayabilirsiniz. Biz ilk defa açtığımız için Yeni Dünya diyoruz.

Yeni dünyamız hazır. Bu kısımdan sonrası sizin hayal gücünüze göre şekilleneceği için araçların kullanımını öğrendikten sonra tasarlamak ve kodlamak kalıyor. Uzun uzun araçları anlatmak yerine bunları kullanıp uygulama sonuçlarını görebilmek anlamanız açısından daha verimli olacaktır.

Microsoft Açık Akademi’de Çetin TÜKER‘in Kodu Game Lab için hazırladığı  41 adet dersi izleyerek hem öğrenip hem de uygulamalarınızı hazırlayabilirsiniz. Eğitimi bitirdiğinizde etkin bir şekilde kodlama ve tasarım yapabildiğinizi göreceksiniz.

Eğitime gitmek için tıklayınız.

Oyunumu Nasıl Programlayabilirim?

Kodu Game ile Programlama sahne içine yapılan tasarım kadar basit. Satır satır kodluyor, satırların yerini değiştirebiliyorsunuz. Aradan karo kesebiliyor, satırı da silebiliyorsunuz. Karo üzerine tıkladığınızda değişiklik yapabiliyorsunuz. Nesneye nasıl bir fonksiyon vermek istiyorsanız onu tek satırda verebiliyorsunuz.

Kodu’nun sahnede yer alan bir elmayı yemesini istiyorum. Bunun için nasıl bir kod satırı yazmalıyım? Yukarıdaki kodlama sayfasının 2.satırında bu kodu görüyoruz. Kodu elmaya çarptığında elmayı yemesini söyledik. Eğer elmayı toplarsa da kırmızı skorboarda 10 puan eklesin. Bu 3.satır da puan toplama satırlarımızdan biriydi. Gördüğünüz gibi iki satırda tıklama işlemleri ile Kodu’muzu programlamaya başladık bile.. 🙂 Bunun aynısını kalp ve bozuk para için yaptığınızı düşünün.Oyununuz yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı bile..

Kodu Game İle Neler Yapabiliriz?

Kodu Game açtığınızda aklınızdan geçen oyun mantığı olabilir, bir tasarım olabilir. Biraz zihninizde kurgusunu yaptıktan sonra bir yerden başlayabilirsiniz. Başladıktan sonra;
# 2 kişilik , 3 kişilik bir oyun hazırlayabilirsiniz.
# Puan ve skorboardları kullanabilirsiniz.
# Can / Sağlık özelliği vererek nesnelere hasar ve iyileştir işlemleri yapabilirsiniz.
#  Farklı kamera bakış açıları oluşturabilirsiniz.
# Kronometre ile zamanlama işlemleri yapabilirsiniz
# Nesnelerin belirli yolları takip etmesi için patikalar oluşturabilirsiniz.
# Dağlar, tepeler oluşturup aralarına vadiler, göller ekleyebilirsiniz.
# Su altı oyunu tasarlayabilir, ortam aydınlatmasını değiştirebilirsiniz.
# Değişkenler, duygusal ifadeler, ekleyebilir karşılık veren nesneler oluşturabilirsiniz.

Daha birçok fonksiyonu ekleyebilir, kullanabilirsiniz. Giriş seviyesindeki bu oyun aracıyla büyük oyunlar olmasa da verilen araç ve nesnelerin çeşitliliği ile makul seviyede istediğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Resimdeki oyunda Kodu elmaları yiyerek 10 puan, kalp yiyerek 50 puan, bozuk para yiyerek 100 puan kazanıyor. Ağaçlara çarptığında sersemliyor, ufoya çarptığında 5’er puan skordan azalmaya başlıyor. Dünya çevresinde dolaşan sputnik’e çarptığında oyun bitiyor. Ufo ve sputnik her 10 sn’de 1 elma yaratıyor. Kodu her 10 sn’de kalpler çıkartıyor ve her 15 sn’de renkli bulutlar yaratıyor.

Kodu Game’de Oyunumu Nasıl Derleyebilirim?

Oyunumuzu tasarladıktan sonra oynamaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız oyunu başka arkadaşlarınızla paylaşmak için derlemek isteyebilirsiniz. Derleme işlemi için şu adımları takip edebilirsiniz:

Dünya Yükle > Benim Dünyalarım sayfasına gelip derlemek istediğiniz oyuna tıklayın. Açılan menüde “Dışa Aktar” seçeneğini seçerek dosyanızı aktarmak istediğiniz yeri seçin. Kaydet dediğinizde oyununuz dışarı aktarılmış olacaktır.

Zengin Kodu dünyasında kendi oyununuzu tasarlayıp farklı bakış açıları kazanabilmek için siz de bu dünyaya merhaba diyebilirsiniz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?