Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino Ultrasonik Uzaklık Sensörü Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bugün sizlerle Arduino devremizde kullanacağımız HC-SR04 ve Parallax Rev C uzaklık sensörünü öğreneceğiz. Peki ne işe yarar bu sensör? Nasıl çalışır bir bakalım.

Hc-Sr04 ultrasonik sensör SONAR(Sound Navigation and Ranging) kullanarak karşısındaki nesneye olan mesafesini hesaplayan bir input kaynağıdır.Sonar dediğimiz sistem ses dalgalarını kullanarak cismin uzaklığını boyutunu elde etmemizi sağlar. Bu tür sensörlerin esin kaynağı yunuslar ve yarasalardır. Onlarda sonar ile iletişim kurar ve hareket eder.

Sensör Çalışma Prensibi:

HC-SR04 Uzaklık Sensörü

HC-SR04 Uzaklık Sensörü

Sensör üzerinde giriş ve çıkış olmak üzere iki yüzey bulunmaktadır. HC-SR04 basitçe bir hoparlör ve bir mikrofondan oluşan bir mesafe sensörüdür. Uzak nesneleri algılaması için nesnenin daha büyük olması gerekmektedir. Çıkış yüzeyinden ortama belirli bir frekansta ultrasonik ses dalgası salınır. Gönderilen ses 40MHz frekansındadır. Giriş yüzeyi de çıkış yüzeyinin ortama saldığı belirli frekanslardaki ses dalgalarını toplar. Uzaklık ölçümü için öncelikle çıkış yüzeyinden ortama ses dalgası salınır. Salınan ses dalgası 15 derece açıyla ortamda yayılır. Yayılan ses dalgası bu alanda bulunan bir cisme çarptığında, cisim yüzeyinden sensöre geri yansır. Yansıyan dalganın giriş yüzeyine gelmesiyle işlem tamamlanır. Dalganın çıkış yüzeyinden çıkmasıyla giriş yüzeyine ulaşması arasında geçen süre ölçülerek, cismin uzaklığı hesaplanır. Bu basit mantıkla çalışan sensör, 2 cm ile 200 cm arasındaki uzaklıkları 1 cm hassasiyetle ölçebilmektedir. Sensör bu aralık dışındaki uzaklıkları istikrarlı olarak ölçememektedir.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması: 

Devre şeması üzerinde Parallax Rev C tipi sensör kullandık. Kullanım şeklini temel olarak gösterdiğim sensörde:

HC – SR04 Uzaklık Sensörü Bağlantıları:

Devremizi kurduktan sonra kod kısmına geçiş yapabiliriz. Parallax Rev C tipi sensör için ihtiyacımız olan kodlar şu şekilde olacaktır:

Kodlarımızı çalıştırdığımızda Seri Port ekranından uzaklık değerlerimizin sürekli güncellendiğini göreceksiniz.

HC – SR04 uzaklık sensörü için ihtiyacımız olan kodlar şu şekilde olacaktır:

Sensörünüz 3 bacaklı ya da 4 bacaklı olabilir. Duruma göre kullanım şekilleri yukarıda verilmiştir. Sensörlere ait kodlar kullanıldığında doğru sonuçlar verecektir. Kodlarımızı çalıştırdığımızda Seri Port ekranından uzaklık değerlerimizin sürekli güncellendiğini göreceksiniz.

Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..

 

Kaynaklar:

http:// sinancanbayrak. com/ hc-rs04-ultrasonik-mesafe-sensoru-nedir-nasil-calisir/
http://birkangocerler. com/ index.php/arduino/76-arduino-ile-mesafe-olcumu-hc-sr04

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?