Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino’da Buton / Anahtar Kullanarak Led Yakma

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bu dersimizde Arduino’da buton ve anahtar kullanarak led yakmayı öğreneceğiz. Hazırlık için malzeme listesini veriyorum:

Buton ve anahtarın kullanım mantığı devrede kontrollü enerji akışını sağlamaktır. Butona tıkladığınızda devre tamamlanır ışık yanar; bıraktığınızda enerji kesilir ışık söner. Anahtar için de durum benzerdir. Anahtarı açtığınızda devre tamamlanır ışık yanar; anahtarı kapattığınızda enerji kesilir ışık söner. Her birini tek tek kullanarak devremizi kuracağız.

Arduino’da Buton Kullanımı

Hadi buton kullanarak arduino devremizi inceleyerek kolaylıkla kuralım. Devreyi kurmaya öncelikle + ve – jumper kablolarımızı breadboardımıza yerleştirmekle başlayalım. Bir buton ve bir direnç alıp bunları uygun şekilde yerleştirelim. Direncimizi bağladıktan sonra butona 9.pinden kontrol verelim. Daha sonra led devremizi kuralım ve şemayı tamamlayalım.

Kodlarımızı Arduino’ya ekledikten sonra sonuç aşamasına geçebiliriz. Butona bastığınızda led yanmaya başlayacaktır. Sonuç olarak butona bastığınızda ledin yandığını görüyorsanız devreniz ve kodlarınız sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir. Led yanmıyorsa devrenizi kontrol edebilirsiniz.


Arduino’da Anahtar (Slide Switch) Kullanımı

Arduino devremizde şimdi de anahtar ( slide switch ) kullanarak led yakmayı öğreneceğiz. Bunun için ihtiyacımız anahtarı devreye yerleştirmek olacaktır. Butonda 4 ayak bulunurken anahtarda 3 ayak bulunmaktadır. Bu duruma dikkat etmelisiniz. Şimdi devremizi kuralım.

Devremizi kurduktan sonra kod kısmına geçebiliriz.

Kodlarımızı Arduino’ya gönderdikten sonra uygulamamızı çalıştırabiliriz. Devrenizde anahtarı açtığınızda led yanıyor, anahtarı kapattığınızda led sönüyorsa bu dersimizi tamamlamışız demektir. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?