Herkese merhaba Bugün sizlerle yakın zamanda deneyimlemeye başladığım ve kullanmaktan büyük keyif aldığım BambuLab’ın yeni...
Değerlendirme 2024 – 2025
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bu değerlendirme yazılarımı yazmaya başladığımda “Bu yılı bitirdik mi şimdi?” sorusunu kendime soruyorum. Henüz bitirmedik ama az kaldı. Yeni yıl hissiyatını dışarıda kar görmesek de plastik çam ağaçları, beyaz yapay köpükler ve takvimde Aralık ayının son haftasını gördüğümüzde hissediyoruz. Fakat beni yılın sonuna geldiğimizi hissettiren şeylerden bir tanesi de değerlendirme yazılarım oluyor. Dışarıya değil içeriye bakmayı ve bana yılın getirdiklerini görebilmeyi daha merak ediyorum.
Her yıl Aralık ayının son haftasında yazdığım bu değerlendirme yazılarımı mutlaka yazmaya gayret ediyorum. Bu yıl 8.sini yazdığım bu değerlendirme yazılarımı kaç kişi okuyor, kimler faydalanıyor, kimler ilham alıyor bilmiyorum. Ama ben ilham vermeye, yıl içerisinde yaptıklarımı burada paylaşmaya devam ediyor olacağım. İlk olarak blogumda paylaştığım yazılarımdan başlayarak bu yıl hangi konularda yazılar yazmış neler paylaşmışım ona bakalım.
Blog Yazılarım
Ocak
https://blog.ikizoglu.com/2024/01/degerlendirme-2023-2024/
Şubat
https://blog.ikizoglu.com/2024/02/google-colab-kullanimi/
https://blog.ikizoglu.com/2024/02/python-da-kendi-kutuphanenizi-olusturun/
Mayıs
https://blog.ikizoglu.com/2024/05/cpu-gpu-biliyoruz-tpu-nedir/
Temmuz
https://blog.ikizoglu.com/2024/07/arduino-su-seviye-olcer-modulu-kullanimi/
https://blog.ikizoglu.com/2024/07/ucretsiz-cevrimici-programlama-araclari/
https://blog.ikizoglu.com/2024/07/markdown-kullanimi/
https://blog.ikizoglu.com/2024/07/naming-convention-yazilimda-isimlendirme-kurallari/
Ağustos
https://blog.ikizoglu.com/2024/08/temel-git-yapisi-ve-kurulumu/
https://blog.ikizoglu.com/2024/08/temel-git-yapisi-kullanimi/
https://blog.ikizoglu.com/2024/08/wp-memory-limit-hatasi-cozumu/
https://blog.ikizoglu.com/2024/08/vscode-terminal-ile-github-uzerinden-calismak/
https://blog.ikizoglu.com/2024/08/vscode-versiyon-kontrol-arayuzuyle-calismak/
Eylül
https://blog.ikizoglu.com/2024/09/web-1-0dan-web-3-0a/
https://blog.ikizoglu.com/2024/09/blok-zinciri-teknolojisi-ve-bitcoin/
https://blog.ikizoglu.com/2024/09/virtual-boxta-paylasim-klasoru-olusturmak/
https://blog.ikizoglu.com/2024/09/virtual-boxta-disk-boyutu-nasil-arttirilir/
Ekim
https://blog.ikizoglu.com/2024/10/etherium-stable-coin-token-ve-blok-zinciri-aglari/
https://blog.ikizoglu.com/2024/10/metamask-ve-web-3-cuzdanlari/
https://blog.ikizoglu.com/2024/10/internet-computer-protocol-motoko-ile-hello-world/
Aralık
https://blog.ikizoglu.com/2024/12/bambulab-a1-combo-3b-yazici/
Yazdığım blog yazılarıma baktığımda bu değerlendirme yazımla birlikte 22 blog yazısı yayınlamışım. Bu yazılar ağırlıklı teknik yazı olmak üzere problem çözümü içeren yazılarımla devam etmiş. Belirli bir noktada öğrenme sürecine dahil olduğum bazı eğitimler oldu ve bundan dolayı Mart, Nisan, Haziran, Kasım aylarında hiç yazı yazamadım. 52 haftanın 22 haftasında verimli bir şekilde ilerlerken diğer haftalarda deneyimlerimi buraya aktarmayı yetiştirememişim. Bir blog yazısı yazmak için zaman, araştırma gerekiyor. Eğer bu teknik detay içeriyorsa denemek, test etmek, ekstra içerik hazırlamak gerekiyor. Günün sonunda 22 blog yazısına sahip olsam da bunu başarabildiğim için bile kendimi mutlu hissediyorum 🙂
Ben Ne Diyorum?
Birkaç yıldır kendimi meydan okumaya davet etmiş gibi her cephede bir kazan – kazan yapısında bir çaba gösteriyor, emek veriyorum. Dönüp geriye baktığımda bu yollarda yürümemiş resmen koşmuş, kısa molalar alıp yolda olmaya akışta kalmaya özen göstermişim. Hayat standartlarının her geçen gün bir kat daha azaldığı bu zaman diliminde alternatiflerimi arttırmaya, bunları daha görünür kılabilmeye, olumsuzluklara rağmen gülümseyebilmeye özen gösteriyorum.
Ne zaman okuduğum kitapları rafa koymadan başlangıç ve bitiş tarihlerini yazmaya ve her ay bir kitap bitireceğime dair bir meydan okumaya başladım, o günden beri bu alışkanlığımı keyifle sürdürüyorum. Bu yıl içerisinde okuduğum & dinlediğim kitaplara şöyle bir bakalım:
- İpek Sabahlık – Osman Balcıgil
- Ela Gözlü Pars Celile – Osman Balcıgil
- Kendiniz Olma Alışkanlığını Kırmak – Dr. Joe Dispenza
- Daha Yeni Başlıyor – Faruk Eczacıbaşı
- Behice’nin Yarım Kalan İşleri – Sinem Sal
- Harika Bir Hayat – Hikmet Hükümenoğlu
- 50 Soruda Yapay Zeka – Cem Say
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
- Bu Bir Yatırım Tavsiyesidir – Hülya Mutlu
- Sıçrayış – Pema Chödrön
- Okçunun Yolu – Paulo Coelho
- Hayvan Çiftliği – George Orwell
- Rezonans Kanunu – Pierre Franckh
- İnsan Ne ile Yaşar – Lev Tolstoy
- Tanrılar Okulu – Stefano D’Anna
- Ulusların Düşüşü – Daron Acemoğlu
- Sıradan Bir Gün – Yekta Kopan
Bu yıl içerisinde toplamda 17 kitap okumuşum. “Her ay bir kitap okuyacağım” hedefime ulaşmış, kendimi kaptırarak 5 kitap fazladan okumuşum. 🙂
Bu yıl yazdığım blog yazılarımda Web 3.0 teknolojisine ve bunun getirdiği yenilere odaklanarak çalışmalarımı sürdürdüm. Web 1.0 ile başlayan web maceramızın son geldiği noktada şeffaflık, merkeziyetsizlik, sahiplik konularına odaklanarak blok zinciri, blok zincir ağları, kripto para, nft, token ve blok zincirinin programlanması üzerine yazılarımı yazdım.
Yapay zeka ve uygulamaları artık hayatımızla iç içe oldu. İşimizi kolaylaştıracak bir uygulama varsa hemen kullanmaya başladığımız bir dönemdeyiz. Yıl içerisinde bu kullanışlı uygulamaları örneklerle nasıl kullanıldığına ve neler yapılabildiğini sizlerle paylaştım.
Bu uygulamaları kullanırken veri işleme ve makine öğrenmesi alanında inanılmaz bir güce ihtiyaç duyulduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Cihazlarımızın CPU ve GPU birimlerinin hızları yeni teknolojiyi destekleyecek hızda olmadığından yeni veri işleme birimlerini duymaya başladık. TPU – Tensor Proccessing Unit ve QPU – Quantum Proccessing Unit gibi terimlerin artık kulağa sık bir şekilde geldiğine şahit oluyoruz.
Yapay zekanın bu hızda gelişimine paralel olarak Türkiye’de Rise In & SuperTeam & Patika.dev iş birliği ile hazırlanan Blokchain Akademi‘ye kabul aldım ve bir eğitim programına başladım. Oldukça verimli geçen bu programda farklı blok zinciri ağlarını tanıyıp bunları deneyimledim. Hackhathona katılıp burada uygulama geliştirmeye çalıştık. Ben Solana ve Internet Computer ağları üzerinden ilerlemek istedim. Tabi bununla birlikte kendimde fark ettiğim alt yapı eksiklerini tamamlamak için sürece paralel olarak yeni bir eğitime başladım. Solana ağını kullanıp bir uygulama geliştirebilmeniz için aynı zamanda React bilginizin de olması gerekiyor. Çünkü Solana cüzdanı React kütüphanesinin üzerine entegre edilmiş ve birlikte kullanılmaktadır. Bu cüzdanı kullanacaksanız React bilmek zorundasınız.
React hakkında temel bilgi edinebilmek amacıyla Patika üzerinde React kursuna başladım. Eğer kursu merak ederseniz şuradan inceleyebilirsiniz. Bu kütüphane hakkında kısa bir bilgi isterseniz, React (ReactJS veya React.js olarak da bilinir), kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur.
Katıldığım hackthatonda yeni deneyimler edinsem de buradaki eksiğimi gelecek yıl içerisinde kapatıp ilk uygulamamı hazırlayacağıma inanıyorum. Uzun soluklu bir öğrenme süreci sonrası Blockchain Akademi eğitimimi tamamladım. Şimdi öğrendiklerimi kullanarak kendi uygulamalarımı hazırlama ve geliştirme sürecinde edineceğim deneyimlere odaklanma zamanı!
Tabi sadece kendi alanımla ilgili çalışmalar sürdürmedim. Size Carmina Burana desem aklınıza ne gelir?
Beuern Şarkıları olarak da bilinen “Carmina Burana”, Münih’teki Bayern Kütüphanesi’nde bulunan, 11., 12. ve 13. yüzyıldan kalan 254 şiir ve dramatik metinden oluşuyor. Müzisyen kökenli bir aileden gelen Alman Carl Orff tarafından bu metinlerden seçilmiş şiirler üzerine sahne kantatı olarak 1936 yılında bestelenmiş ve ilk kez 8 Haziran 1937’de Frankfurt Operası’nda sahnelenmiştir. Carmina Burana, Carl Orff’un Tironfi (Zaferler) üçlemesinin ilk eseridir. Doğayı ve aşkı dile getiren metinlere dayanan eserin çoğu bölümleri Orta Çağ Latincesi ve bazı bölümleri Orta Çağ Almancası kullanılarak yazılmıştır.
https://akmistanbul.gov.tr/tr/arsiv/carmina-burana-festival
Kültür Yolu Festivali kapsamında AKM’de sergilenen bu opera benim için bir ilk niteliğindeydi. Salonun sahip olduğu teknolojilerin profesyonel sanatçılarla birleşiminden ortaya çıkan görüntü muhteşemdi.
Merak ettiğim türlerden biri olan opera türüne ilgim devam ederken bir başka katıldığım etkinlik de Sureyya Opera Salonu’nda sergilenen Napoliten Şarkılar Konseri idi. İtalyanca şarkılarının söylendiği bu gecede benim yıl içerisinde hatırlamaktan keyif aldığım, katıldığım önemli etkinliklerden bir tanesiydi.
Chiharu Shiota’nın Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100. yılı kapsamında İstanbul Modern’in davetiyle gerçekleştirdiği “Dünyalar Arasında” adlı kişisel sergisi, sanatçının “ara bir yerde” olma duygusunu odağına yerleştiriyor. Valizler ve birbirine bağlanmış iplerle gerçekleştirilen sergide gezerken kendi hayatımıza dair birçok hikayeyi de kırmızı ipler ve bavullar arasında hissediyoruz. Sergi hala açık olup 6 Eylül 2024–20 Nisan 2025 arasında İstanbul Modern’i ziyaret ederek gezebilirsiniz.
2024’te Hedeflerim Ne Durumdaydı?
- Bu yıl daha fazla küresel insanlarla iletişim kurup, alan – alan dışı konularda bağlantıda kalabilmek istiyorum.
Bu hedefimi gelecek yıl için revize edip küresel bir eğitimcinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyime ulaşabilecek ağını sürekli güncel ve geliştirmeye açık tutabilmesi ana hedeflerinden biri olabilmeli. Ben bu hedefe ulaşmak değil bu hedef çizgisinde ilerleyebilmeliyim. Bu yıl içerisinde hedefime beklenti düzeyinde ulaştığımı düşünüyorum. - Müzik tutkumla hem kendime hem de çevreme ilham olabilmeye devam etmek istiyorum. Piyanodaki parçalarımı çalmaya devam ederken yeni türleri keşfedebilmek de planlarımın arasında.
Bu hedefimde ilerlemek istediğim müzik türünün üzerinde biraz düşünmem gerektiğini fark ettim ve klasik parçalardan başlamanın sürecime daha katkı sağlayacağını gördüm. Bu sebeple yıl bitmeden bir çılgınlık yaptım ve sahip olduğum enstrumanımı yükselterek Yamaha P45 serisi bir piyano aldım. Piyano tuş hassasiyetli, gerçek piyano oktavında ve grand piyano ses tonuna sahip şahane bir cihaz. Aynı zamanda yeni yıl ile birlikte piyano kursuna başlayacağım. Heyecanlıyım. - IELTS sınavına girip 7 – 8 arası bir puan almak istiyorum. Sürecimi resmiyete kavuşturmak istiyorum.
Yıl içerisinde kendime bir program hazırlayıp reading, writing, listening bölümleri için çalışmaya başladım. Sınav ücretinin pahalı olmasından ve kendimi henüz hazır hissetmediğimden dolayı bu yıl içerisinde sınava giremedim. Gelecek yıl içerisinde bunu yapmayı planlıyorum. - Web3 teknolojileri üzerine başladığım öğrenmelerime devam edip blog yazılarıyla destekleyebilmek istiyorum.
Blogumun ana sayfasındaki menüler belki dikkatinizi çekmiş olabilir. Blok zinciri ve yapay zeka adında iki menü ekledim ve yıl içerisinde bu konulara dair rehber içerikler üretmeye başladım. Her iki ana başlık için içeriklerimi üretmeye devam ediyor olacağım. - Farklı alanlardaki paylaşımları hızlı takip edebileceğim takip listeleri oluşturabilmek istiyorum. İnternetteki gereksiz bilginin içerisinde zaman kaybetmek istemiyorum.
İnternette zamanı daha verimli kullanmak için bile ayrı bir çaba gerekiyor. Odağını kaybetmemek, dağılsan da tekrar toparlanabilmek, harcanan zamanı kontrol altında tutabilmek oldukça zor. Kaliteli içerikler bulabileceğim uygulamalar keşfetmeye; içerik üreten bireylerin bulunduğu platformları takip etmeye başladım. Ama sürekli güncellenen bir ortam var ve ben de kendimi sürekli güncel tutmaya çaba gösteriyorum. - IB MYP – DP eğitim programlarının detaylarını öğrenebilmek istiyorum.
IB, dünya üzerindeki farklı uluslararası eğitim programlarından sadece bir tanesi. Orta yıllar programı içerisinde yer alan Design dersinin öğretiminde öğrencileri aktif bir şekilde tutabileceğim, öğrenme profillerini kullanarak öğrencinin potansiyelini ortaya çıkartabilecek ortam ve süreçleri kurgulamak ve buna uygun ünite planları yazmayı deneyimliyorum. Bu deneyimin de en iyi öğrenme ortamında olacağını biliyor ve biraz daha zamana ihtiyacım olduğunu hissediyorum.
2025 Yılı Hedeflerim:
- Bu yıl içerisinde seçtiğim bir blok zinciri ağında gerçek kripto para kullanılarak alışveriş yapılabilecek bir uygulama hazırlayacağım.
- Eğer mümkün olursa kripto para borsasında bir para çıkartacağım ve bu parayı sizlere tanıtacağım.
- Her ay en az bir kitap okuma hedefimi devam ettireceğim.
- Seçeceğim bir klasik parçayı en iyi şekilde icra ederken video kaydı alarak sizlerle paylaşıyor olacağım.
- IELTS sınavına girmiş ve 7-8 bandındaki puanımı almış olacağım.
- Bu yıl içerisinde daha önce başlayıp ama yarım bıraktığım CS50X eğitimimi tamamlamayı hedefliyorum. Bununla birlikte Computer Science for Artificial Intelligence eğitimine başlayıp bitirebilmek istiyorum.
- En az 1 IB eğitim programını tamamlayabilmek istiyorum.
Şimdilik kendime dair belirlediğim hedefler bu şekilde. Dönem içerisinde eklemek istediğim olursa güncelleme yapacağım.
Yeni yılın herkese sağlık, huzur, mutluluk ve başarı getirmesi temennisiyle..
Mutlu yıllar 🙂
Son Yorumlar..