Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Değerlendirme 2023 – 2024

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Gelenekselleşmiş yıl sonu değerlendirme yazılarımdan bir tanesine daha hoş geldiniz. Bu yazımda yıl içerisinde neler gerçekleştirdiğim, hangi hedeflerime ulaşabildiğimi sizlerle gözden geçiriyor olacağız. Her yıl Aralık ayının son haftasında yazdığım bu değerlendirme yazılarımı mutlaka yazmaya gayret ediyorum. Şu an merak ettim de kaç yıldır bu değerlendirme yazılarını yazıyorum? Hızlıca göz attığımda bu yıl 7.sini yazdığımı fark ettim. Kendimi bu istikrarlı ilerleyişim için alkışlıyorum 🙂

Her yıl belirlediğim hedeflere yönelik ciddi adımlar atarken bunları ne kadar gerçekleştirebildiğimi de her seferinde gözden geçiriyorum. Hedefi yüzde yüz oranında tamamlamak mümkün olmasa bile yüzde doksan dokuz da iyi bir başarıdır. Yukarıdaki görselde de gördüğünüz üzere genelde hedefe yürüdüğünüz süreçte yol aynı gibi görünse de aslında zaman geçtikçe ne kadar ilerleyebildiğinizi daha net görebiliyorsunuz.

Bu yıl birçok açıdan hedeflerime ulaştığım, bazen de hedeflerimi aştığım bir yıl oldu. Gerek olumlu, gerek olumsuz birçok şey ile karşılaştım. Tüm bunların beni birer kat daha olgunlaştırmaya, anlayışla karşılamaya, heyecanımı kontrol edebilmeme yardımcı olduğunu söyleyebilirim. O zaman hadi bakalım neler olmuş bu yıl 🙂

Blog Yazılarım

Bu yılın başında NodeMCU devre kartı ile ilgili hazırlamam gereken içerikleri blogumda paylaşarak hem kendime hem de bu kart ile çalışmak isteyen kişiler için yararlı olabilecek içerikler oluşturdum. Aynı zamanda yapay zeka konusuna odaklanarak içeriklerimi bunun çevresinde hazırladım. Yapay zeka hızlı gelişiyor ve biz her yeni sabaha uyandığımızda sıcak gelişmelerle yeni uygulamalarla karşılaştık. Bir kısmını deneyimlemeye çalıştık kalan kısımları ise yer işaretlerimize ekledik. Şimdi birlikte hangi başlıkları blogumda sizlerle paylaşmışım bir bakalım.

Ocak

Şubat

Mart

Nisan

Mayıs

Temmuz

Eylül

Kasım

Aralık

Bu yıl toplamda 23 yazıyla yılı tamamlıyorum. Yazılarıma baktığımda oldukça yararlı olduklarını ve blogumun içeriğini farklı bir yolda sürdürmeye başladığımı görüyorum. Gelişim noktalarımda deneyimlediğim güzel bir fırsat oldu.

Ben Ne Diyorum?

Blog yazmak araştırma yapmamı, kendimi geliştirme sürecinde tutabilmemi, konu sınırı olmaksızın sürekli bir arayış halinde olmamı sağlıyor. Hedeflerim, hayallerimi gerçeğe dönüştürebilmemde küçük adımlarımı oluşturuyor. Bugün hayat koşullarından dolayı zamanımızı ya yolda ya da iş başında bir şeyler yetiştirmek ile geçiriyor olsak da kendimize şu soruyu her gün sorabilmeliyiz:

Bugün kendin için ne yaptın?
Bugün hayatında iz bırakacak hangi adımı attın?

Bu yılın başında bitirmek istediğim, yarım kalmış bir kitabım vardı. Robotların Yükselişi! Öncelikle neden uzun süredir yarım kalan bir kitabım var benim? sorusuyla birlikte kitabımı okumaya başladım. Daha önce okuduğum kitapları not etmiyorken bir kenara yazmaya başladım. Sonra bir baktım ki zamanla düzenli bir şekilde okumaya başladığımı fark ettim. Yıl içerisinde okuduğum kitaplar ise şu şekildeydi:

Bu yılın başında NodeMCU devre kartıyla yaptığım IoT çalışmalarına hız verdim. Bilgi ve deneyimlerimi bu noktada derinleştirmeye başladım. Blog yazılarımdaki içeriklere göz atarsanız neler gerçekleştirdiğim hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Şubat ayının başlarında akademik sürecimi başarıyla tamamlamış ve resmi olarak Eğitim Teknolojileri Yüksek Lisans programından mezun olmuştum. Bu süreçte yepyeni bakış açıları kazandım. Bazen zorlandım, bazense çok zorlandım. Bazen hiç çalışma yapmak istemediğim, ekranın sağında solunda çıkan reklamlara aldırış etmeyen ben bu süreçte karşıma çıkan o reklamları araştırmaya bile başladım 😄 Neyse ki başarılı bir şekilde yüksek lisansımı tamamladım.

Ender 3 S1 yazıcı ile yeni deneyimler kazandım. Daha önce aldığımız baskılarda sabit parçalar basardık. Bunları daha sonra birleştirir modeli ortaya çıkartırdık. Fakat birkaç tasarımsal düzenlemeyle parçalara küçük hareketler verebileceğiniz modeller hazırlayıp bunları baskı alabilirsiniz.

Ben de baskı aldığım çalışmalarımda bunu deneyimledim. Bastığım örneklerden biri de yeni nesil dantel örtüydü. Çok amaçlı kullanabilir, halay çekebilir, masa altlığı olarak kullanabilirsiniz 😄 Ender 3 S1 model üç boyutlu yazıcının kaliteli baskılar verdiğini tam bir fiyat performans ürünü olduğunu test etmiş oldum.


Twitter’da gelişmeleri takip ederken karşılaştığım, beni heyecanlandıran Mediterranean Aesthetics sayfasındaki bu görsel oldu. Çok hoş değil mi?

Birçok farklı Akdeniz esintili görseli bulabileceğiniz hesap bana oldukça ilham veriyor. Belki sizlere de ilham olur diye paylaşmak istiyorum.

European Schoolnet Academy tarafından hazırlanan “Unlocking the Power of AI in Education” online eğitimini tamamladım. Yapay zekanın günümüzde hızlı gelişimi öncesinde eğitimde yeni becerilerin keşfedilmesine yönelik hazırlanan bu eğitim önemli bir destek sağlasa da sonrasında ardı ardına gelen yapay zeka gelişmeleri ciddi bir şekilde baş döndürücü oldu.

Yıl içerisinde BNB Chain ve Solidity & BNB Chain geliştirme programlarına katıldım.  Programlar tamamlanmış olsa da benim eğitim sürecim daha yeni başlamıştı. Web3 dünyasında akıllı kontratlar ve bu yoldaki algoritmalar, hazırlanan uygulamalar benim yolumu önemli ölçüde aydınlattı. Programa dair çalışmalarım devam ediyor.

ÖRAV serüvenimin başladığı ilk günden beri iyi ki dediğim bu yolculukta 28 – 30 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen ÖRAV Çalıştayı’na katıldık. Tüm ekiplerin toplanıp tanıştığı, kaynaştığı, grup çalışmalarının yapıldığı, deneyimlerimizi paylaştığımız dolu dolu bir ortam vardı. Ayrıca kendi grubumuzdaki arkadaşlarımızla da ilk defa yüzyüze buluştuğumuz bir an oldu bu çalıştay. Sadece internet üzerinden yaptığımız buluşmalarla birbirimizi tanımış olsak da birbirimize verdiğimiz destek büyük ve çok anlamlı!

2023 yılı içerisindeki önemli gelişmelerden bir tanesi de 2023 – 2024 eğitim öğretim dönemiyle birlikte ENKA Okulları’nda çalışmaya başladım. IB eğitim müfredatına sahip olan bu okulda hem deneyimlerimi aktarabileceğim hem de kurum kültürüyle birlikte yeni deneyimler edinebileceğim birçok hedefim bulunmakta ve bunları teker teker gerçekleştirmeye başladım.

Okul sürecimin başlamasıyla birlikte ilk katıldığım etkinlik Eyüboğlu Okulları’nda 25.si gerçekleştirilen ATC – Sonbahar Öğretmenler Konferansı oldu.

14 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen bu sempozyumda eşimle birlikte bir sunum gerçekleştirme niyetimiz vardı. Fakat 2 hafta öncesinde geçirdiği bir kaza sonrası ayağında oluşan kırıklardan dolayı ayağı alçıya alındı. Böyle olunca sunumu tek başıma gerçekleştirmiş olsam da ikimizin hazırladığı, üzerinde emek verdiğimiz bir sunum olmuştu. “Yapay Zeka’da Öne Çıkan Gelişmeler ve Yeni Araçlar” konusu üzerine katılımcılara paylaşımlarda bulundum. Gelen dönütlere baktığımda keyifli bir oturum gerçekleştirdiğimize dair gördüğüm mesajlar beni çok mutlu etti.

Ünlü çellist Hauser’ı duymuşsunuzdur. 18 Kasım’da Ülker Spor Arena’da büyük bir konser gerçekleştirdi. Spor salonunun tam dolacağını hiç düşünmemiştim, ülkemizde Hauser’a değer veren birçok kişinin olduğunu gördüm. Performansı şahaneydi!

2023’te hedeflerim ne durumdaydı?

2024 Yılı Hedeflerim:

Hepimiz için sağlıklı ve huzurlu güzel bir yıl temennisiyle..
Hoşça kalın!


Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?