Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
Naming Convention – Yazılımda İsimlendirme Kuralları
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugünkü yazımda sizlere tanımladığınız, kullandığınız değişken isimleriniz için önceden tanımlanmış standartlar olan isimlendirme kuralları – Naming Convention’dan bahsetmek istiyorum. Bu sadece bir değişken oluşturmak için değil günlük hayatımızda isimlendirdiğimiz birçok şey için kullanılabilecek bir standart olacaktır. Hem yeni başlayanlar hem de mevcut bilgilerini tazelemek isteyen okuyucularım için yararlı olacak yazımıza hadi başlayalım.
Neden isimlendirme kuralına ihtiyaç duyuyoruz?
Öncelikle bu kurala niye ihtiyaç duyulduğunu anlamamız gerekiyor. Şu an elinize bir kağıt alıp adınızı soyadınızı yazmanızı isteyeceğim. Yazıya burada ara verip hadi adınızı soyadınızı yazın.
Adınızı soyadınızı nasıl yazdınız?
- Tüm harfleriniz küçük mü – kemal ikizoglu,
- Tüm harfleriniz büyük mü – KEMAL İKİZOĞLU,
- Adınızın ve soyadınızın ilk harfleri mi büyük – Kemal İkizoğlu,
- Adınızın ilk harfi soyadınızın tüm harfleri mi büyük – Kemal İKİZOĞLU
En basitinden adınızı soyadınızı yazmak istediğinizde bile farklı bir şekilde yazıldığını göreceksiniz. Peki bir yazılım geliştirirken tanımlayacağınız değişkenlerde, oluşturacağınız klasörlerde isimlendirme yaparken herkes farklı isimlendirme yaparsa sonuç ne olur? Verimsizlik ve zaman kaybından öteye geçilmeyecektir. Bu sebeple yazılım geliştirirken belirli standartlar kullanılarak ilerlendiği takdirde hem siz hem diğer yazılımcılar ortak dil, ortak anlayışta aynı standardı kolay şekilde uyguluyor olacaktır. Şimdi bu standartları teker teker birlikte inceleyelim:
1 – Flat Case
Flat Case, harf ve sözcüklerin tümü küçük halleriyle bitişik olarak yazılmış kuralı temsil eder.
Örneğin, techanddesign, newfutures.
2- Upper Flat Case:
Upper Flat Case, harf ve sözcüklerin tümü büyük halleriyle bitişik olarak yazılmış kuralı temsil eder.
Örneğin, KEMALIKIZOGLU, NEWFUTURES.
3-Pascal Case:
Pascal Case, kelimelerin sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde bitişik olarak yazılmasıyla oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, GoogleColab, PyhtonLab.
4-Camel Case:
Camel Case, ilk kelimenin ilk harfi küçük ikinci kelimeden itibaren her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmasıyla oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, bigDreams, newHorizons.
5- Hungarian Case:
Hungarian Case, değişkenin kullanım amacını anlamlı ve kısa bir şekilde belirtmek amacıyla oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, dbName, jsFile.
6-Kebab Case:
Kebab Case, ismi Türk mutfağımızın yemeklerinden biri olsa da aklınızda kalacak gerçek hayat isimlendirmesi olmuş. Flat Case’de belirttim sözcüklerin tümü küçük yazılmışken burada sözcüklerin arasına tire(-) işareti koyularak oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Kebab case için bu gösterim şiş ve şişin üzerindeki malzemelere —-guzel-bir-ornek—-> olabilir. Örneğin, kemal-ikizoglu, new-futures.
Bu gösterim web linklerinde oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır. Bir web sayfasına giriş yaptığınızda adres satırında yer alan linkin her bir sözcük arası tire işaretiyle ayrı olduğunu göreceksiniz. Bir önceki blog yazımın linkini incelediğimizde https://blog.ikizoglu.com/2024/07/markdown-kullanimi/ linkindeki markdown-kullanimi buna bir örnektir.
7-Cobol Case:
Cobol Case, sözcüklerin tümü büyük yazılmışken her bir sözcüğün arasına tire(-) işareti koyularak oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, DESIGN-PATTERNS, PHP-SAMPLES.
8-Snake Case:
Snake Case, sözcüklerin tümü küçük yazılırken aralarına birer alt çizgi ( _ ) koyularak oluşturulmuş kuralı temsil eder. Kuralın ismi alt çizgi işaretiyle bağlantılı olarak biraz da yılanın yerde sürünerek ilerlemesini temsilen verilmiştir.
Örneğin, objective_c, python_libraries.
9-Camel Snake Case:
Camel Snake Case, Camel ve Snake kurallarının birleşimiyle oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, summer_Vibe, new_Rules.
10-Pascal Snake Case:
Pascal Snake Case, Pascal ve Snake kurallarının birleşimiyle oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, Big_Offer, New_Discount.
11-Screaming Snake Case:
Screaming Snake Case, tüm sözcüklerin büyük harfle yazılmış ve aralarına alt çizgi işareti koyularak oluşturulmuş kuralı temsil eder.
Örneğin, KEMAL_IKIZOGLU, NEW_FUTURES.
Özetle,
Belirli standartları takip ettiğimiz, uyguladığımız zaman hem iletişimde hem de süreçte bir birlik oluşturmuş oluruz. Bu yazıdaki standartları bilinçli olarak kullanmak ve kullanmaya teşvik etmek yazılım dünyasındaki gelişime oldukça katkı sağlayacak, yeni başlayanlar için verimli ilerlemelerine yardımcı olacaktır. Konu ile ilgili yazdığım diğer yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle,
Kolay gelsin.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Naming_convention_(programming)
https://www.freecodecamp.org/news/programming-naming-conventions-explained/
https://dev.to/bytewhisper/naming-conventions-4-popular-cases-571k
Son Yorumlar..