Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Python’da Kendi Kütüphanenizi Oluşturun!

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımda Python programlama dilini kullanarak nasıl kütüphane oluşturabileceğimizi öğreniyor olacağız. Bu sayede kütüphane oluşturma mantığını kavrayarak bunu diğer çalışmalarınızda nasıl kullanabileceğinizi keşfedeceksiniz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Kütüphane nedir?

Kütüphane adı üzerinde bol miktarda kitabı barındıran yapılardır. Bu kütüphanelerin bir programlama dilinde kullanılması ise ihtiyaç duyacağınız, ilgili konuyu çözecek bir alet çantası olarak düşünebilirsiniz. Bu alet çantanızdaki araçlarınızla problemlere çözüm sunuyor, hızlı aksiyonlar alabiliyorsunuz. Buradaki örnekte alet çantanızı kütüphaneniz, her bir aletinizi de tanımlanmış birer fonksiyon olarak düşünebilirsiniz. Sizin ihtiyaç duyacağınız, çözüme en hızlı şekilde ulaşmanıza yardımcı olacak, önceden hazırlanmış ve kullanıma sunulmuş kaynaklardır.

Peki bu fonksiyon da nedir?

Bir toplama işlemi yapmak istiyorsunuz. Bunun için iki sayıya ihtiyacınız var. Sayılar belirli ise sayıları tanımlayıp daha sonrasında toplatacaksınız. Çıkan sonucu da ekrana yazdıracaksınız. Bu işlemleri teker teker yazarak yapmak ilk zamanlarda öğrenme açısından önemli fakat ileriki zamanlar için zahmetli gelecek ve zaman kaybetmeden daha kısa yolu yok mu diye sizi düşündürecektir.

Başka birinin hazırladığı bir kütüphanede toplama işlemi için bir fonksiyon tanımlanmış ve sadece tek bir satırda bu işlemi yaptırarak sonucu ekrana yazdırabiliyorsunuz. Muhteşem değil mi? 🙂 İşte bu sebepten dolayı kütüphaneleri kullanmak işlerinizi oldukça kolaylaştırıyor.

Python’da Nasıl Kütüphane Oluşturabilirim?

Yukarıda bahsettiğim gibi kütüphane oluşturabilmenin ilk yolu öncelikle hazırlayacağınız kütüphane amacına uygun komutlarınızı hazırlamak olmalıdır. Hesap makinesi örneğinden ilerleyerek bir toplama işlemi fonksiyonu hazırlayalım.

Bir colab çalışma sayfası üzerinde temel matematik işlemlerini içeren dört fonksiyon tanımladım. Tanımlama işlemleri sonrası kullanacağım kütüphanemi burada oluşturmuş oldum. İhtiyacım olan şey dört temel matematik işlemini kod yazmadan kullanabilmekti. Şimdi bu dosyayı başka bir çalışma sayfasında kullanıp kütüphanemin çalışmasını test edeceğim. Bunun için Dosya menüsüne tıklayıp İndir > .py indir yolunu izleyip .py uzantısında dosyamı bilgisayara indiriyorum.

Yeni bir çalışma dosyası açtım. İndirdiğim .py uzantılı dosyamı çalışma alanıma ekliyorum. Ekranın sol kısmında yer alan dosya simgesine tıklayıp açılan pencere içerisindeki sol üstteki dosya yükleme butonuna basarak dosyamı içeri aktarıyorum.

Kütüphane dosyamız içeri aktarıldı. Dilerseniz ismini değiştirebilir veya bu şekilde kullanabilirsiniz.

Her şey yolundaysa o zaman kütüphanemizi kullanalım. import kütüphaneismi olarak tanımlamamı yapıyorum. Burada kütüphane ismimi kemal.py olarak değiştirseydim import kemal olarak kullanmam gerekecekti. Kütüphaneyi tanımladıktan sonra çalışma sayfası içerisinde kullanmak istediğim durumlarda o kütüphane ismini yazarak koda başlıyorum ve daha sonra ilgili fonksiyonumun ismini belirtiyorum:

import ownlibrary

ownlibrary.bol(sayi1,sayi2) 

Kodu çalıştırdığınızda bölme işleminizin sonucunu görüntüleyeceksiniz. Böylelikle kütüphane kullanarak bu işlemi de gerçekleştirmiş olacaksınız.

Peki ben daha kısa isimle bu kütüphaneyi kullanabilir miyim?

Elbette! Bunun iki yolu var. İlk yolunu biraz yukarıda paylaştığım gibi kütüphane isminizi kısaltarak bir isim verebilir ve bunu kullanabilirsiniz. İkinci yol ise program içerisinde kütüphanenize bir isim verebilir ve bu şekilde çağırabilirsiniz.

İkinci yolu kullanmak daha akıllıca olacaktır. Bunun için kütüphane tanımlamasını yaptıktan sonra yanına as kısaisim olarak ekliyorum ve işlemlerimi yaparken de kısaisim.fonksiyonismi olarak devam ediyorum.

Özetle

Python’da bir kütüphane tanımlamak ve bu kütüphaneyi kullanabilmek oldukça kolay ve işlevseldir. Kısa bir zaman diliminde oluşturduğumuz bu kütüphane çalışmalarınızda kolaylık sağlayacaktır. Google Colab’ın temel özelliklerini incelemek isterseniz https://blog.ikizoglu.com/2024/02/google-colab-kullanimi/ yazıma göz atabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?