Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Yaz Tatilinde Ne Yapılır? Yaz Tatili Nasıl Verimli Geçirilir?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Yaz Tatili..
Herkesin sabırsızlıkla beklediği, denize, güneşe, kuma doyabilmek..
İstediklerini özgürce ikiletmeden gerçekleştirebilmek..
Bu sene iyi bir tatil yapacağım diye başlayan cümlelerin tatil sonunda tatil işte böyle olur diyebilmek..

Daha okullar kapanmadan şu cümleleri duymaya başlarız: Yaz tatilini nasıl geçirmeli? , Yaz tatilinde neler yapılmalı?, Yaz tatilinde ne yapılırsa verimli geçer, Nelerden uzak durmak gerekir?, Uzmanlardan yaz tatili için öneriler, yaz tatili fırsatları, yaz kursları, yaz okulları, yeni dönem ne zaman başlayacak…

Çocukların ve velilerin gözüyle iki bambaşka dünyaların tatili vardır aslında. Herkes bu durumların farkındadır. Durum biraz da kabullenilmiş sanırım. Çocuğa danışılmaz, ne istediği sorulmaz, ihtiyaçlar gözden geçirilmez. Gidilmesi gereken yerlere gidilir, uzun bir yolculuk sonrası geri dönülür ev temizliği tamamlanır ve evde tv karşısında rahatça vakit öldürmek yapılan en güzel tatildir. Şimdi basitçe çocukların ve ailelerinin gözüyle bir yaz tatilini hayal edelim:

Çocukların gözüyle:

Çocuklar için yaz tatili denildiğinde akla ilk deniz geliyor. Her kim olursa olsun düşündüğümüz şey aynı. 🙂 Özgürce serinlemek ve yazın tadını çıkartmak denize girmek ister. Boş zamanında bir şeyler keşfedip öğrenmek ister. Zihnindeki şemaları genişletmek, düşüncelerini geliştirmek ve merak duygusuyla hareket etmek ister. Yaşamak istediği şeyleri yaşamak ister. Kimi dilekleri sizi güldürebilir kimi dilekleri sizi şaşırtabilir ama arkadaşlarına bahsedeceği güzel anılar yaşamak ister. Yaz tatili bittiğinde gerçekten dinlendim diyebilmek ister. Zihnini dinlendirip düşüncelerini netleştirebilmek ister.

Ailelerin gözüyle:

Çocuklarının matematik başarısı atomun ikiye parçalanmasından daha önemlidir. Atom da kim oluyor? Fen bilgisi ne ki? Bilişim zaten bütün gün telefon ellerinde. İnternet hiç kapanmıyor ki. Bir problem olduğunda aç kapa düzelir. Her şey matematik dersini iyileştirmek için. Bu yaz matematiğini düzelt. Ek ders aldıralım. Karnende 4 olan ders seneye 5 olacak! Olacak o kadar! İngilizcen de kötü. Ona da özel kurs ayarladık. Kurslar bittikten sonra bir büyük ziyareti için memlekete gidip tatilimizi de orada yaparız. Geldiğimizde bütün yorgunluğu atarız. Gelsin yeni dönem..

Günümüz eğitim politikaları gereği ilkokuldan itibaren öğrenciler at yarışına hazırlanır gibi test çözmeye, rekabet güdüsüyle yarışmaya başlıyorlar. Gereksiz ve amaçsızca bir kulvara sokulup istemsizce hayat mücadelesinde yerini buldurmaya çalışıyorlar. Daha ne olduğunu anlayamadan karşısına bir sınav geliyor: TEOG! Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş harflerinin kısaltılmasıyla oluşmuş öğrencilerin ilk korku dolu hayatlarına yön verecek sınavı. Ortaöğretim tamamen bu sınava endeksli bir eğitim veriyor. Öğrencilerini bu sınavı kazanıp iyi bir liseye yerleşmek için çalışıyor. Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Bilişim ve Teknolojileri ve Türkçe eğitimine dair pek bir tercih yok. Türkçe, sosyal bilgiler sınavda sorulsa da test mantığıyla hareket ediliyor. VelilerEn iyi liseye yerleşsin fakat dizimizin yanında olsun çocuğumuz, bir de karnesinde matematiği 5 olsun. Yüzü gülsün hayatı kendisi keşfetsin. Öyle yani.” düşüncesinde. Peki iyi lise kriteri nedir? Ya bulunduğunuz yerde iyi okul yoksa? Şu anda her yer anadolu lisesi. Her yer imam hatip lisesi ve meslek lisesi. Bu yarış nedir o zaman? Lise hayatını anlamadan tekrar sınava hazırlan ki o da YGS! Yükseköğretime Geçiş Sınavı! Neyse ki önceden LGS idi. Şimdi ismen çok şey değişmiş olabilir ama sistem hala tıkır tıkır işliyor. YGS artık tek başına yeterli değil. Meslek liselerine has tek sınavla üniversiteye yerleşebilme hakkı vermişlerken şimdilerde o hakkı da aldılar. Yani LYS Lisans Yerleştirme Sınavı’na girmek gerekiyor.Sonra bir üniversite tercihi..  Eğer memur ya da atanıp öğretmen olmak gibi bir hayaliniz de varsa ki zaman ucu açık bir çek gibi..

Şimdi siz bu aşamaların neresindesiniz?

Üstte belirtiğim paragraf özüyle 11 yılınızı içeriyor. Bu 11 yılda sadece sınavlar mı olacak çocuğunuzun hayatında? En iyi puanı alabilmek için, en iyi karne ve belgeleri getirmek için mi çalışacak yalnızca? Birlikte üzülecek birlikte hazırlanacaksınız. Fakat sonunda ne olduğunu siz de bilemeyeceksiniz? Psikolojik etkilerinden bahsetmiyorum bile.. Şu an her şeyi bırakıp bir düşünün. Siz ne hayal etmiştiniz ne ile karşılaştınız? Olumsuzlukları pozitif yapabilmek için nasıl bir yol izlerdiniz?

Erkek çocuklarının korkulu rüyası. Herkes en az bir kez bu duruma maruz kalmıştır. “Çalışmazsan sanayide bilmem ne abinin yanında git de bir bak bakalım çalışmak neymiş öğren istersen!” diye masum cümleler içinde tehditvari duygular hissetmişinizdir. Bu duyguyu hisseden her kim olursa olsun çalışmaya sıkı sıkıya bağlanır. Sorgulamak istemez. Var olanla yetinmeye çalışır. Belki iyi bir usta olacakken, belki geleceği değiştirecek bir mühendis olacakken çocuğunuzun bu şekilde birçok hayalini de baltaladığınızı hiç düşünmüş müydünüz? Tebrikler, aslan parçanızın hayallerini çok güzel baltaladınız.

 

Kızınızın yaptıklarına karşılık söyleyeceğiniz “İlk fırsatta seni bir zengine vereyim de sen de kurtul ben de kurtulayım” dediğinizde ya prensesinizin hayallerine ne demeli? Tam da kararını vermiş, kendini toparlamış okumayı heyecanla isterken ya gerçekten zengin koca bulma telaşına girişirse 😀

Atılacak her adımın artık önemi daha büyük. Tercihleriniz daha önemli. Hayat mücadelesine dahil olduğunuzda geçtiğiniz yolları hatırlayacak hatalarınızı göreceksiniz. Belki de pişmanlığınızı ya da hatalarınızı görebiliyorsunuzdur. Hayat karne ve sınavlardan ibaret değil. Orta öğretim sonrası karne diye bir endişeniz olmayacak. İş hayatı, deneyim ve tecrübelerinizden söz etmeye başlayacaksınız.

Peki şimdiden yaz tatilini verimli geçirmek adına neler yapabiliriz?

Öncelikle şunu söylemeliyim. Her şey para değildir. Bunları ekonomik olarak  yapabilecek birçok ipucunu internette küçük araştırmalarla bulabilirsiniz. Dünyayı keşfetmek isteyen birçok kişi var. Bunu ben bile istiyorum ve yavaş yavaş gezmeye kendi ülkemden başladım. Seyahat eden insanlar trilyonluk ailelerin çocukları değiller. İstemek yeterli!

Her şey zihindeki düşünceleri toparlamakla başlıyor. Çocuklarınızla birlikte düşünmelisiniz ve öyle karar vermelisiniz.

  1. En az bir enstruman çalmayı öğrenmelisiniz. Müzik ruhun ilacıdır. Hayatınızda elbet iyi kötü birçok şeyle karşılaşacaksınız. Olumsuzluklardan kurtulabilmenin en iyi yolu iyi yaptığınız şeylerle uğraşmak olacaktır. Ruhunuza iyi gelen bir parçayı çalarak kendinizi iyi hissedeceksiniz. Müzik zevkiniz gelişmeye başlayacaktır.
  2. Yüzmek, yazı mükemmel geçirmek için en güzel aktivitelerden bir tanesi. Deniz, kum, güneş.. Ailecek gidilecek en az bir haftalık tatil ve orada yeni yerler keşfetmek size farklılık katacaktır.
  3. Seyahat edebilirsiniz. Gitmek istediğiniz, görmek istediğiniz yerlere öncelik verip güzel bir yolculuk ilaç gibi gelecektir. Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Akdeniz turlarına katılabilirsiniz.
  4. Ücretsiz Algoritma ve Kodlama eğitimlerine katılın. Gelecek Bilişimde! Maker Hareketine katılın. Yazdığım Maker Hareketi yazımı okuyarak ilk adımı atabilir, farklı bakış açıları kazanabilirsiniz.
  5. Belediyelerin/Halk Eğitimi Merkezlerinin açtığı yaz kurslarında ihtiyacınıza yönelik kurslara katılın.
  6. Fotoğraf çekmeyi öğrenin. Bir tane dijital kompakt fotoğraf makinesi bir de hafıza kartı satın alın ve çekmeye başlayın. Ailenizi fotoğraf çekin, etkinliklerinizi fotoğraf çekin. Fotoğraf çekiminde detaylı ayarları öğrenmeye çalışın. Nikon Coolpix veya Canon IXUS başlangıç için size yeterli olacaktır. Başlangıç için temiz ikinci el makinalar da mevcut. Tercih size kalmış.
  7. Video çekimleri yapın. Kısa videolar çekin. Onları bilgisayarda video düzenleme programlarıyla düzenlemeye çalışın. Efektler ekleyip videonuzu zenginleştirin.
  8. Ailenizin soy ağacını çıkartın. Kuşaklarınızı öğrenin. Öğrenebildiğiniz kadar soy ağacınızı genişletin. Akrabalık bağlarınızı öğrenin. Bunu onlarla paylaşın.
  9. Hayallerinizdeki mesleği ya da o mesleğe yakın iş yerlerinde çalışın.
  10. Telefonunuza kuracağınız eğitim yazılımları ile yeni bilgiler öğrenin. Hayat Instagram, Facebook, Snapchat’ten ibaret değildir. Dil uygulamaları, programlama ve kodlama uygulamaları işinize yarayacaktır.
  11. Bilgisayarınızı gözden geçirin ve birkaç tane oyun bitirin. Oyun oynamak farklı bakış açıları geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  12. Yabancı dizi izleyin. Hem yeni bir dil öğrenmenize hem de farklı kültür ve yaşantıları görerek bakış açınızı genişlemesine yardımcı olacaktır. Ülkemizde yayınlanan aşk, evlilik, ihanet, cesaret dizileri ile yabancı dizilerin farkını görün. (Prison Break, Breaking Bad aynı zamanda Ironman, Transformers tarzı bilim kurgu filmleri tavsiyemdir.)
  13. Puzzle alıp yaz boyunca onu tamamlayabilirsiniz. Çeşitli resimli 100 – 500 -1000 parçalık bir puzzle alıp her gün en az 10 parça bularak 3 ay boyunca tamamlayabileceğiniz güzel bir çalışmanız olabilir.
  14. Başarı/başarısızlık hikayeleri içeren, kendinizi tanımanıza yardımcı olabilecek kitaplar okumaya çalışın. Hatalarla nasıl mücadele edilebileceği, en dipte hissettiğiniz anda bile nasıl fırsata dönüştürebileceğinizi öğrenmeye çalışın. Pozitif nasıl düşünebileceğinizi öğrenin. Hayat acımasızsa siz de zayıf biri sayılmazsınız değil mi =)
  15. Bir blog yazmaya başlayabilirsiniz. Özgürce gününüzü yazmaya başladıktan sonra kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız oradan devam edebilirsiniz. Ücretsiz olarak Medium, WordPress sitelerini kullanıp yazmaya başlayabilirsiniz.
  16. Youtube kullanmayı öğrenin. Merak ettiğiniz ne varsa onu izleyin, öğrenin ve hayata geçirin. Bir sürü saçma şey de var hayatınıza artı katacak şeyler de var. Siz nasıl isterseniz. Devamında video paylaşarak para kazanma yollarını da araştırıp onları da öğrenebilirsiniz.
  17. Pinterest, Youtube, Stumble, Medium, Duolingo, SoloLearn, Udemy, Voscreen, Instructables, TED, Google Earth, Google Maps uygulamalarına göz atmalısınız. Bunlar yazı verimli şekilde geçirmenize yardımcı olacak en güçlü uygulamalar. Dilerseniz Google Play ya da App Store de verimlilik tarzı uygulamaları inceleyip daha fazla uygulamayı keşfedebilirsiniz.
  18. 10 tane istediğiniz dilde yabancı şarkı sözü ezberleyin. 10 tane olmasa bile 5 in altına düşürmeyin.
  19. Sahafçılara ya da d&r gibi kitap mağazalarına gidip dolaşın. Farklı kitaplar inceleyin. Hoşunuza gidenleri alıp okuyun. Dergi satan dükkanlarda ya da büyük marketlerin dergi reyonlarında yeni ayın tüm dergilerini inceleyin. Takip edebileceğiniz dergiler keşfedin.
  20. Birkaç dergi alıp okuyun. Sektör ne durumda nereye gidiyor ne olup bitiyor. (Log dergisi tavsiyemdir. En azından bu dergiyi okuyup teknoloji nereye gidiyor bunu keşfedin. Chip, PCnet,Bilim Çocuk, Bilim Teknik vb.)
  21. Bulunduğunuz şehirdeki etkinliklere katılın. Yeni kişilerle tanışıp bilgi alışverişi yapın. Deneyim sahibi kişilere sormak istediğiniz soruları yöneltin. Geleceğinize yön verecektir.
  22. Büyük şehirde yaşıyorsanız etkinlikleri takip edin. Kitap fuarı, teknoloji fuarı, araba fuarları vb. Buralarda vakit geçirip güzel keşifler yapabilirsiniz.
  23. Çevrenizden başlayıp müzeleri gezmeye başlayabilirsiniz. Bir müze kart çıkartıp gezinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz.
  24. Tiyatro, opera, sinema gibi kültür sanat etkinliklerini takip edin. Her kesime hitap eden çeşitli etkinlikler var. Kültür birikiminiz için atacağınız en güzel adımlardan biri olacaktır.
  25. Maker hareketine katılın. Kendin yap sloganıyla tercihinize uygun gerçekleştireceğiniz ne varsa onu gerçekleştirmeye çalışın. İnternette öğrendiğiniz şeyleri bir de siz yapmaya çalışın. Bu photoshopta yapılmış bir tasarımı yeniden yapmak da olabilir, bir kutuya çizilmiş deseni yağlı boyayla boyamak da.. Yırtılmış bir giysinin söküğünü dikmeye çalışmak, ütü yapabilmek, yemek yapabilmek bunlar temel gereksinimlerdir. Tek başınıza kaldığınızda arkanızda her zaman anneniz olmayacaktır. Düzenli ve disiplinli olmak başarı getirir. Kendi başınıza diktiğiniz söküğünüzü, ütülediğiniz gömlek ve tişörtünüzü, yaptığınız yemeği ilk fırsatta beğenmeyeceksiniz. Fakat bunlar hayat boyu karşınıza çıkacak şeyler. Bunlar üzerine tecrübe kazanarak hayatınızı özgürce yaşayabilirsiniz.
  26. Beyin fırtınası yapın. Zihin haritanızı çıkartın. Elinize boş bir kağıt alın ve aklınıza gelen her şeyi mantıklı mantıksız kağıda yazın. Sonra onları belli başlıklarda toplayın. Neler düşünüp aklınızda nelerin olduğunu neleri yarım bıraktığınızı daha rahat göreceksiniz.

Bakın şu 26 maddeyi okuduğunuzda bile zihninizde bazı şeylerin değiştiğini, yeni fikirlerin geldiğini göreceksiniz. İşte zihnin düşünceyle ortaya çıkardığı yaratıcılık duygusunu geliştirmek yazı verimli geçirmemizin amacı olmalı. Bu maddelerden en az 5-6 tanesini yaptığınızda verimli geçirdiğinizi hissetmeye başlayacaksınız. Listeye daha da ekleme yapılabilir. Aklınıza gelen fikirleri yoruma yazabilir yazıya destek olabilirsiniz.

Harika bir yaz tatili geçirmeniz dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?