Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino & Rasperry Pi Nedir? Nasıl Kullanılır? Neler Yapılır?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

 

Merhaba arkadaşlar..
Hayatımızın teknolojik altyapıyla donatıldığı son yıllarda teknoloji kullanarak neden kendi ihtiyaçlarımızı kendi başımıza gerçekleştiremiyoruz diye az düşünmedik. Elimizden geldiğince çözüm bulmaya çalıştık. Maker Hareketiyle birlikte üretme heyecanımıza kaldığımız yerden devam etmeye başladık. Tabi tüm bu gelişmeler olurken Arduino, Rasperry Pi adında devre kartları duymaya başladık. Bunlar neydi, nerede, nasıl kullanılacaktı?

Arduino Nedir?

Arduino bir Girdi/Çıktı kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.

Arduino, İtalya’daki bir tasarım enstitüsünde hocalık yapan bir grup tarafından tasarlanmış bir açık kaynak proje olarak doğdu. “Arduino” ismi İtalyanca olup “sıkı dost” gibi bir anlama gelmektedir. Proje açık kaynak olduğundan ve “Creative Commons” lisansı ile dağıtıldığından herkes projeyi özgürce kullanma ve değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Arduino kartlarının donanımında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560, ATmega32u4 gibi) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlar bulunur. Her Arduino kartında en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) vardır. Arduino kartlarında programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz, çünkü karttaki mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılıdır.

Genuino Nedir?

Genuino, Arduino ‘nun kardeş markasıdır. Arduino ‘nun eş kurucuları olan Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, ve David Mellis tarafından kurulmuştur. Birleşik Devletler dışında satılan Arduino ürünleri için kullanılan bir markadır. Genuino Uno, Genuino 101, Genuino Mega 2560, Genuino Zero ve Genuino Micro kartları bulunmaktadır. Bu kartlar ile Arduino versiyonları arasındaki tek fark marka ismindeki farklılıktır. Kartların bileşenleri ve özellikleri her birinin Arduino versiyonu ile aynıdır.

Arduino Nasıl Kullanılır?

Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için devre tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.

Size uygun Arduino kartını seçip aldıktan sonra ihtiyacınız olan parçalar çeşitli dirençler, ledler, butonlar, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, çeşitli sensörler, LCD ler gibi bazı malzemelerdir. İhtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra yazılım geliştirme kısmına geçebilirsiniz.

Arduino geliştirme kartı üzerindeki mikroişlemci (AtmegaXX) Arduino programlama dili (wiring tabanlı) ile programlanır ve bu program Processing tabanlı Arduino Yazılım Geliştirme Ortamı (IDE) yardımı ile karta yüklenir. Gerçekleştirmek istediğiniz her ne varsa hepsi sizin hayal gücünüzle sınırlı.

Arduino İle Neler Yapılır?

Arduino ile düşündüklerinizi kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz. Akıllı telefonla veya bilgisayarla kontrol edip nesneleri internete bağlayabileceğimiz küçük, marifetli bir karttır. Videoda izlediğiniz projeler derlenmiş örneklerdir. Bu kart ile neler yapılabileceğinin ufak örneklerini göstermektedir. Daha fazla sonuç için Youtube’de “Arduino Projects” sözcüklerini aratabilir çıkan projeleri inceleyerek Arduino dünyasının ne kadar geniş olduğunu görebilirsiniz.

DnyArduino Nedir?

dnyARDUINO, açık kaynak platformu ile proje geliştirmek isteyenlerin, deneylerini kolaylıkla yapabileceği bir eğitim setidir.  dnyARDUINO üzerinde 2×16 karakter LCD,  5110 LCD Ekran, Bluetooth, İnternet Modülü, Universal motor sürücü, RGB LED, Düdük, BreadBoard, +5V ve +3.3V Güç Kaynağı, Butonlar ve Potansiyometre gibi birçok uygulama modülleri bulunmaktadır. Bu modüller,  yeni başlayanlar veya ileri düzeyde uygulama geliştirmek isteyenler için MekatronikLAB tarafından tasarlanmıştır. Board üzerinde yer alan birçok bileşeni aynı anda denemek ve farklı bileşen ihtiyacı olmadan, devreyi bozup bileşen takıp çıkarmadan kullanabilmek gibi kolaylık sağlamaktadır. Daha fazla bilgi ve alışveriş için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Arduino konusunda biraz bilgi sahibi olduk. Peki ihtiyacımızı bu kart görecekse Rasperry Pi nedir?

Rasperry Pi Nedir?

Resimde görüldüğü gibi Raspberry Pi kredi kartı boyutunda bir bilgisayardır. Televizyonunuza bağlayıp görüntü alabilir, bir klavye bağlayabilirsiniz. Yetenekli küçük bir bilgisayar diye adlandırdığımız Raspberry Pi ile normal masaüstü bilgisayarlarda yaptığınız işleri örneğin, sözcük işlemciler ve hesap programları (Word, Excel) ile çalışabilir çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Ayrıca grafik yongası bulundurması sebebiyle yüksek çözünürlüklü HD videolar oynatabilirsiniz. Ayrıca tüm dünyada çocukların alıp kullanabileceği, basit programlama yapabilecekleri hatta deneylerinde kullanabileceği uygun fiyatlı bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz.

Resimde gördüğünüz şey aslında bir bilgisayar ama sizin gördüğünüz bir kutuya bağlanmış kablolardan ibaret. Instructables sitesinde yer alan bir kullanıcı Rasperry Pi ile kendi bilgisayarını hazırlamış. Bunu da herkesle paylaşmış. Şuradan siteyi ziyaret ederek projeyi inceleyebilirsiniz.

Rasperry Pi Nerede Kullanılır?

Rasperry Pi’nin kullanıldığı en iyi 10 projeyi bir video ile inceleyelim.

Arduino da Rasperry Pi de iş görüyor, hangisini tercih etmeliyim?

İki kartın da açıklamasını okuduktan sonra ikisine sahip olmak isteyebilirsiniz. Kullanım amacınız ne olacaksa ona göre bir tercih yapmanız daha uygun olacaktır. Başlangıç için tavsiye edebilen bir kart Arduino. Bir elektronik devre ile neler yapabileceğinizi göstermeniz hayal gücünüze kalmış 🙂 Rasperry Pi belli bir amaca yönelik hazırlanmış bir kart. Amacı bir bilgisayarı özelliklerini kısıtlamadan minimum boyuta indirgeyip rahatlıkla kullanım kolaylığı sunmak. Elektronik devreler geliştirmeniz açısından pek esnek değil ve Arduino’ya göre biraz daha pahalı. Burada en ince ayrıntısına kadar kıyaslama açıklaması yapmak uygun olmaz. “Benim ihtiyacım ne?” sorusuna verilecek cevap en doğru tercih olur.

Son Söz

Devre kartları ve kullanımına ait temel özelliklerini öğrendikten sonra temel elektronik bilgisine ve arduino programlamaya ihtiyaç duyacaksınız. Bu bilgileri verilen örnek çalışmaları inceleyerek üzerinde tekrar ve araştırma yaparak zamanla öğrenebilirsiniz. Elektronik dikkat gerektiren bir alandır. Tüm devreyi doğru kurabilirsiniz ama bir LED’i yanlış bağladığınızda kurulan devre çalışmayabilir veya yanmasını beklediğiniz LED yanmayabilir. Bu durum sizin hevesinizi kırabilir. Devre kurmak, devreyi tercihinize göre özelleştirmek, farklı parçalar kullanıp problemlere çözüm bulabilmek sizi inanılmaz motive edecektir. Bunu ilk LED yakma dersini tamamladığınızda göreceksiniz 🙂

Kolay gelsin.

 

Kaynaklar:

https://www.mertsarac.com/blog/category/Arduino#sthash.I1iIllOm.uUGuyQi4.dpbs

http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Raspberry-Pi-Case-From-an-Altoids-Ti/
http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/raspberry-pi-nedir-arduino-ile-farklari-nelerdir-/8305#ad-image-0
http://www.robotiksistem.com/arduino_nedir_arduino_ozellikleri.html

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?