Bu değerlendirme yazılarımı yazmaya başladığımda "Bu yılı bitirdik mi şimdi?" sorusunu kendime soruyorum. Henüz bitirmedik ama az...

Herkese Merhaba,
Bugün geleneksel olarak her yılın sonunda yazmaktan mutluluk duyduğum değerlendirme yazılarımdan birini daha yazmaya başlamak için bloğumda yeni bir sayfa açtım. Bloğumun bana “Ne zamandır neredesin sen Kemal?” sessiz serzenişini hissedip sahiplenişini içten içe hissediyorum.
Bu serzenişi hissetmek çok normal. 2010 yılından beri birlikte büyüdüğümüz, birlikte keşfedip öğrendiğimiz, bilgiye ihtiyacı olan herkese kucak açtığımız bloğumuz bugün 11 yaşını tamamlıyor. Bakıma muhtaç küçük bir çocuk gibi özenle ilgilenip üzerinde emek harcadığım blog sayfam bugün 11. yaşında! 11 yıldır bu sayfama verdiğim emeği son 7 aydır veremiyor olmak beni huzursuz hissettiriyor.
Mayıs ayında yazmış olduğum son blog yazım sonrası kendimi hayatın serbest akışına bırakmıştım. Dönemi bir an önce tamamlama arzusu içerisine girip acil olarak kendimi sıfırlayabilmem gerekiyordu. Bende ne gerekiyorsa yapalım dedim. O zaman bu zaman kendimi başlamak için hazır hissetmediğimden dolayı içerik paylaşımında bulunamadım. Şu an kendimi hazır hissediyor muyum? sorusuna ise hala verecek net bir yanıtım yok. O halde bakalım bu yılı nasıl değerlendirmişim, hedeflerimi ne kadar gerçekleştirmişim gelin birlikte bir bakalım.
Yeni yıl hedeflerimi belirledikten sonra bloguma yazdığım yazılarımın neler olduklarına bir bakalım.
Bu yılı 17 yazım ile tamamlıyorum. Her ay 4 içerik hedefimi Mart ve Nisan ayları haricinde Haziran ayına kadar başarılı bir şekilde yürütme gayreti göstermişim. Yılın ortasına kadar başarılı sayılabilecek bir ilerleme =)
2021 yılına girerken herkesin en içten dilediği tek şey “Covid-19 virüsünden kurtulmak, karantina sürecinden, zorunlu evde kalmaktan artık çıkabilmek” olmuştur. Hepimiz bunaltı derecesine yaklaşan bir çöküntü içerisine girmiştik. Hem maddi hem de psikolojik anlamda sürecin nereye kadar böyle gideceğini görememek herkesin yanıtlanmasını beklediği önemli sorulardan biriydi.
2020 – 2021 eğitim öğretim yılının birinci dönemini online olarak tamamladığımızda 2 haftalık ara tatil 3 haftaya çıkartılmıştı. 3 haftalık ara tatil sonrası ilkokul kademesi için okula dönüş süreci başlamıştı. Ortaokul – lise – üniversite kademeleri hala online ile devam ediyordu. Okullarda senkron – yüzyüze derslerin birlikte yürütülmesi, tamamlanması beklenen iş yükleri ciddi bir şekilde öğretmeni yoruyordu. Online eğitim sonrası öğrencilerin okula yeniden uyum süreci başladı. Mart – Nisan ayında çocuklarda görülen olumsuz davranış değişikliklerini somut olarak görüyor ve olumsuz davranışları olumlu davranış değişikliğine dönüştürmeye çabalıyorduk. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Nisan ayındaki 1 haftalık ara tatili şubat ayındaki tatile eklemesi ve okulların 2 Temmuz’a kadar açık tutulacağı haberini paylaşması sonrası öğretmenleri tükenmişliğe doğru sürüklemeye başladı. Sektör değiştirmek, emekli olmak, farklı çözümler bulabilme fikirleri eğitimcilerin akıllarında getirip götürdüğü sorular haline geldi. Motivasyon, heyecan, üretkenlik sözcüklerinden iyice uzaklaşmış yerine başka sözcükleri düşünür olmuştuk.
Burada ayrıca ifade etmek istediğim, birebir yaşadığımız çok net sonuçlar var. Devletler, kurumlar, kuruluşlar pandemide bu zamana kadar yaptığı reklamlarla, kurum içi çalışmalarla ve çalışanlarına olan yaklaşımlarıyla ne kadar objektif, ne kadar çalışanının yanında, ne kadar destek olabileceğini çok net göstermiş oldu. “Eğer başıma/başımıza bir iş gelirse ne olacak?” sorusuna kimileri mutlu olacak şekilde, kimileri ise hayal kırıklığına uğratacak yanıtlar aldı.
Pandemi sürecinde insanlar yaşadıkları bu hayatı çok ciddi bir şekilde sorguladı. Biz sadece para için mi çalışıyoruz, biz bu hayatı yaşayabiliyor muyuz? Daha ne kadar insan onuruna yakışır bir hayattan uzak yaşayacağız? soruları zihinlerde dolaşan sorudan sadece bazıları.. Bu durumun tüm dünyada farkındalık yaratması ise insanların işlerini / sektörlerini değiştirmelerine sebep olacak süreci başlattı. Şirketlerin çalışanlarına farklı özlük hakları tanıyarak onları tek başına maaş, yol, yemek masraflarının ötesinde çalışanların her durumunu düşünmesi gerektiğinin farkını ortaya çıkartacak adımlar atılmaya başlandı. Olması gereken buydu ama ne kadar geç kalınsa da güzel bir farkındalık oldu.
2021 yılı içerisinde kendimdeki üretme heyecanının azaldığını, kendime zaman ayırmayı pek beceremediğimi gördüm. Zaman yönetimi konusunda sanki farklı bir seviyeye geçilmiş ve ben bu sürece hala yetişememiş gibi hissettim. Boşluk bulduğum her an sadece kendimi dinlendirmeye çalıştım.
Microsoft ürünlerini etkin ve verimli kullandığım doğrudur. Küresel anlamda geçerliliği olan Microsoft Sertifikalı Eğitimci – Microsoft Certificate Educator noktasına ulaşabilmek yıl içerisindeki hedeflerimden biriydi. Daha önce hayatımda böylesine bir değerlendirme sürecinden geçmediğimi kesinlikle ifade etmeliyim. 21.yy Öğrenme Tasarımı eğitiminden sorumlu olduğum ve özgün sorulardan oluşan değerlendirme süreci sonrası bu ünvanı almaya hak kazandım. Başarılı olduğum için çok mutluyum! 🙂
Blogumda paylaştığım MIEExpert başvuruları yazımdan sonra gelen güzel haberler de beni çok mutlu etti. 2021 – 2022 dönemi için yaptığım başvuruda yeniden #MIEExpert seçilmeye hak kazandım.
Bu güzel duyguları yaşatan Microsoft Türkiye ekibine teşekkürlerimi bir borç bilirim. Kendimi geliştirme konusunda yaptıklarımın karşılığında böyle güzel motive edici ödüller görebilmek beni daha uzun soluklu ve özgün çalışmalar yapabilmeme destek oluyor. Tabi bu motivasyonla birlikte devam ederken gelen ikinci güzel haber adeta nefesimi kesmişti.
Microsoft Türkiye ekibinin ülke içerisinde MIEExpert üyeleri arasından seçtiği #MIEFellow değerli ünvanına sahip olabilmek benim için hem ilk hem de benzersiz heyecanlarımdan biri oldu. Bu ünvanı koruyabilmek ve geliştirebilmek için çaba gösteriyor olacağım. Yeniden teşekkürler Microsoft Türkiye!
2021 yılına dair güzel bir gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak isterim. Yıl içerisinde Bahçeşehir Üniversite’sinin Eğitim Teknolojileri Yüksek Lisans programına yaptığım başvuru olumlu sonuçlandı. İş yaşamının yanında akademik hayatıma da kaldığım yerden devam ettirerek kendi bireysel gelişimimi daha da ileri bir noktaya taşımaya gayret gösteriyorum. Değerli hocalarımla birlikte hem öğrenci hem de öğretmen kimliğimle benzersiz duygular ve öğrenmeler yaşadığım bir gerçek! 🙂
2021 yılının sonlarına doğru Minecraft Education çözüm ortaklarının hazırlamış olduğu 5 haftalık Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilen Minecraft Teacher Academy Eğitimi ile küresel Minecraft Eğitimcileri ile birlikte yeni deneyimler edindik. Umarım yüz yüze gerçekleştirebileceğimiz o güzel günler de yakında olur =)
Hepimiz için sağlıklı ve huzurlu güzel bir yıl temennisiyle..
Hoşça kalın!
Son Yorumlar..