Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Minecraft MakeCode Konumlar Blokları Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımda sizlerle Minecraft Education içerisinde yer alan MakeCode kodlama aracındaki Konumlar bloklarını öğrenmeye başlayacağız. Bu bloklar oyunda kapsayıcı bloklara konum bilgisi sağlayan bloklardan oluşmaktadır. Dilerseniz hemen başlayalım.

MakeCode Kullanımı

Minecraft Education MakeCode Kullanımı
Minecraft Education MakeCode Kullanımı

Çalışmalarımıza başlamadan önce ihtiyacımız olacak temel becerilerden biri de Minecraft Education’a giriş yaptıktan sonra MakeCode içerisinde bir proje oluşturup programlamaya hazır hale getirebilmektir. Eğer bu konuda kendinize bir hatırlatma yapabilmek istiyorsanız daha önce tüm bu süreci sizlerle paylaştığım Minecraft Education’da MakeCode Kullanımı blog yazımı okuyabilirsiniz.

MakeCode Konumlar Blokları:

MakeCode penceresini açtığımızda sol bölümde yer alan menüde Konumlar kategorisinde 8 bloğumuz  bulunmaktadır.

MakeCode - Konumlar 1
MakeCode – Konumlar 1

Bir blok içerisine yerleştirerek kullanılan bu blok, doğu/batı – yukarı/aşağı – kuzey/güney koordinatında bir konum belirtmek için kullanılmaktadır.

MakeCode - Konumlar 2
MakeCode – Konumlar 2

Bir blok içerisine yerleştirerek kullanılan bu blok, x – y – z koordinatında önceki blok ile benzer konum belirlemek için kullanılmaktadır.

MakeCode - Konumlar 3
MakeCode – Konumlar 3

Bu blok ile iki belirli konumu birleştirerek yeni bir konum oluşturmak için kullanılır.

MakeCode - Konumlar 4
MakeCode – Konumlar 4

Bu blok ile tanımlanmış iki konum arasında rastgele yeni bir konum bilgisi oluşturmak için kullanılmaktadır.

MakeCode - Konumlar 5
MakeCode – Konumlar 5

Bu bloklar konum değerlerini oluşturduğunuz ya da oluşturacağınız değişken içerisine aktarmak için kullanılmaktadır.

MakeCode - Konumlar 6
MakeCode – Konumlar 6

Bu blok kullanıldığında belirlenen konumun dünya zemini üzerindeki noktası esas alınır. Konumu hep zemin noktasında gerçekleştirmeye çalışır.

Minecraft Education’da Konumlar kategorisindeki bloklarımız bu şekildedir. Bu blokları kullanıp çalışmalar yaptıkça daha aktif kullanmaya başlayacaksınız. Ayrıca daha önce öğrendiğimiz kategorileri de kullanarak daha etkili kod yapıları oluşturabilirsiniz.

Örnek Kod Kullanımı

MakeCode - Konumlar Örnek Kod Kullanımı
MakeCode – Konumlar Örnek Kod Kullanımı

Siz de bu blokları kullanarak dünyanızı kod yapılarıyla kontrol edilebilir hale getirebilir, hedeflerinize yönelik planladığınız blokları programlayarak daha interaktif bir dünya oluşturabilirsiniz.


Bugün sizlerle “MakeCode Konumlar” kategorisindeki blokların kullanımını öğrendik. Bir sonraki hafta “Döngüler” kategorisini öğreniyor olacağız. Daha önce yayınladığım Minecraft Education yazılarıma buraya tıklayarak  ulaşabilirsiniz. Sorularınız olduğunda altta yer alan yorum kısmından bana yazabileceğinizi unutmayın.

MinecraftEduTR Sosyal Hesapları
MinecraftEduTR Sosyal Hesapları

Ayrıca Minecraft Education sürümüne dair Türkçe içeriklerin yayınlandığı  @MinecraftEduTR YoutubeTwitter ve Instagram kanallarını da takip edebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Hoşça kalın.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1