Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Verimlilik İçin Alternatif Fikir Önerileri
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bu yazımda Covid-19 virüsüne karşı evde karantinada kaldığımız süre boyunca nasıl değerlendirebileceğimizi içeren yapılacaklar listesi paylaşacağım. Elime kağıt kalemi alıp aklıma ne geldiyse maddeler halinde yazmaya başlamıştım. Bir öğretmenin veya herhangi bir bireyin “Aa bak bunu yapabilirim” diyebileceği ilham fikirleri toparlamaya çalıştım.
Zamanı herkes iyi bir şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Tüm imkanlar internet üzerinden belirli sebeplerle kullanıma sunulmaya başladığında hangisinden başlayacağınızı şaşırabilirsiniz. Sonrasında bu kadar bol bir ortamın içinde “sönme” eylemi de gerçekleşebiliyor. Bu etkiye kapılmadan hedeflerinizi planlayıp harekete geçirebileceğiniz ve bu süreç sonrasında da işinize yarayacaktır. Gelin birlikte bu başlıklara bir bakalım.
- Education Microsoft eğitimlerine başlayabilirsiniz.
- Minecraft Education eğitimlerine başlayabilirsiniz.
- Apple Teacher eğitimlerine başlayabilirsiniz.
- Google Teacher eğitimlerine başlayabilirsiniz.
- İnteraktif dersler hazırlayabileceğiniz Web 2.0 uygulamalarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.
- Youtube’de takip edilebilir kanallar listesi oluşturabilirsiniz
- Youtube’de ilham videolar listesi oluşturabilirsiniz
- Kendinize bir Youtube hesabı açabilir, bildiklerinizi insanlarla paylaşabilirsiniz.
- İzlenmesi gereken TED videolarının listesini oluşturabilir ve çevrenizle paylaşabilirsiniz.
- Podcast dinlemeye başlayabilir, takip listesi oluşturabilirsiniz.
- Udemy üzerinde kursları inceleyebilir, bir kursa başlayabilirsiniz. İlgi alanınızda olan konu için bir kurs oluşturabilirsiniz.
- Popüler dizileri izlemeye başlayabilirsiniz.
- Popüler blog sayfalarını okumaya başlayabilirsiniz.
- Blog yazmaya başlayabilirsiniz. Bu sıralar sizin için en güzel bir başlangıç olabilir. Ücretli, ücretsiz herhangi bir platformda aklınıza gelen bir konu hakkında yazmaya başlayabilirsiniz. Kendi blogumu da tıpkı böyle hedeflerimi belirlerken yazmaya başlamıştım.
- Web siteniz varsa güncelleme, bakım, yenileme çalışmalarına başlayabilirsiniz.
- Bir RSS (Rich Site Summary) okuyucu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu okuyucuyla farklı alanları kategorilendirip bilgi kaynaklarınızı çoğaltabilirsiniz.
RSS Nedir, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Örn: Feedly - Sosyal mecraları ( Medium, Pinterest, Instagram, Twitter) keşfe çıkabilirsiniz. Yeni insanlar, yeni konular, yeni bakış açıları keşfetmek için muhteşem bir zaman.
- Sosyal medya uygulamalarınızı, telefonunuzu yedekleyebilir, gereksiz dosyaları, sohbetleri ve fotoğrafları silebilir küçük bir temizlik yapabilirsiniz.
- Yeni bir dil öğrenmeye başlayabilir veya mevcut dilinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Bu konuda oldukça fazla uygulamalar mevcut.
- Zihin haritanızı oluşturabilir, içerisinde neler var neler yok ortaya dökebilirsiniz. Bunun için MindMap, Mindmapping araması yaptığınızda öneriler bulabileceksiniz.
- Not defteri kullanma alışkanlığınız varsa onları temize çekebilirsiniz.
- Bitirmek istediğiniz dergi, kitap varsa okumaya, incelemeye başlayabilirsiniz.
- Evinizde bir enstruman varsa çalışmalara kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Müzik ruhu besleyen, insanı pozitif düşünmesine yardımcı olan etkili bir sestir.
- Mutfağa girip yemek yapmaya başlayabilirsiniz. Yeni tarifleri tatlılardan denemeye başlayabilirsiniz. En basitinden makarnalar da olabilir. Farklı soslar hazırlayıp sıradanlığı bir kenara bırakıp heyecan katabilirsiniz. Erkekler biraz bu başlıktan uzak kalabilir fakat okuduğum bir yemek sitesinde “Babalar neden yemek yapmayı sevmezler?” yazısı çok hoşuma gitti. Tam da buraya güzel bir öneri olabilecek bir yazı. Siz de bir göz atıp sebebini öğrenebilirsiniz.
Aklıma gelen ve gerçekleştirebileceğimiz önerileri sizlerle paylaştım. Daha önce 2020 yılı hedeflerimi içeren bir blog yazısı yazmıştım. Eğer belirlediğiniz hedefleriniz varsa onlardan başlayabilirsiniz. Sizin de uyguladığınız öneri olarak paylaşmak istediğiniz fikirleri yorum kısmından bana yazabilirsiniz.
Branş farkı gözetmeksizin öğretmenler için kesinlikle önerim ilk 5 başlık üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmaları.. Bu eğitimler ile döneme farklı bir bakış açısı ve hedeflerle başlayacaksınız.
Ben ne kadar uyguladım?
Herkesin kafasında rafa kaldırılmış işleri vardır. Yarım kalan işlerin zihinde açık halde tutulduğu gerçeğini her gün yaşarız. Aklımızı hep meşgul eden bu işlerden başladım. Zihnimde koca bulut halinde beni ağırlaştıran ne varsa bunları kağıda dökmeye başladım. Kimisi hızla bitecek küçük işler kimisi de zaman harcatacak ama kolay işlerdi. Neredeyse %60 oranında zihnimi hafifletmeyi başarıp büyük rahatlığa kavuştum. Şimdi ise listedeki yapabileceğim başlıklara devam ediyorum.
Olumlu düşünüp, huzursuzluklarımızı bir kenara koymalıyız. Nasıl bir gömleğin ilk düğmesini nasıl bağlarsak diğerleri de bu şekilde gidiyorsa olumlu düşünüp pozitif olalım ve çevremize de bu enerjiyi yayalım.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Sağlıcakla kalın.
Son Yorumlar..