Dopdolu bir yılın sonundan herkese merhaba =)
Her yıl geleneksel olarak yazmaya çalıştığım değerlendirme yazılarımdan birine daha sıra geldi. Dur duraksız yaşadığımız 2019 yılı benim için çok güzel geçti. Hayatımın en güzel yıllarından biriydi. Hedeflediğim, gerçekleştirdiğim ve ufkumu açan sınırlarımı genişleten, hayal etmediğim güzel şeylerin gerçekleştiği bir yıl oldu. Bir bakalım neler olmuş =)
Beni yıl boyunca toparlayan, zamanı değerlendirip sürecimi verimli geçirmemde etkili olan HEDEFLERİM ile yıla başlangıç yapmıştım. Rotasız, haritasız çıkılan bir yolda rüzgarın nereye götüreceğini bilemezsiniz. Nereden eserse gemiyi oraya götürürsünüz. Zamanı değerlendirebilmenin ne kadar önemli olduğunu görüp yıl başında hedeflerimi belirliyorum.
Blogum Ne Diyor?
Ocak ( 4 Yazı)
- 2018 – 2019 #Değerlendirmesi
- 15 Günlük Kayıp Süreç ve Karneler
- FLL İnto Orbit İstanbul Turnuvaları Başlıyor!
Şubat ( 4 Yazı)
- FLL Into Orbit Turnuvası Notları
- Tarayıcı Yer İmlerini Organize Etme ve Yedekleme İpuçları
- Mindstorms Ev3 Tuğla Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
- Hello 5G!
Mart (3 Yazı)
- Değerlendirme: Bugün Günlerden Ben
- 18 Mart Zaferi’mizin 104.Yılı Kutlu Olsun!
- Arduino Bluetooth / Wifi AT Komutları
Nisan (4 Yazı)
- Takvim Kullan, Organize Ol!
- Code.Org’ta Nasıl Sınıf Açılır?
- 2 EV3 Tuğla Birbirine Nasıl Bağlanır?
- FLL JR Kaya Gibi Sağlam Tasarım Ödülü Kazandık!
Mayıs (4 Yazı)
- Mindstorms EV3 Medium Motor ve Kullanımı
- Arduino Limit Switch Kullanımı
- Mindstorms EV3 Large Motor Kullanımı
- MakeCode ile Mindstorms Ev3 Kodla!
Haziran (2 Yazı)
Temmuz ve Ağustos – (0 Yazı)
Eylül (4 Yazı)
- #Yaz Tatili Değerlendirmesi
- Teknofest İstanbul Başlıyoor!
- Teknofest Ardından Gözlemlerim..
- Toplum bunu istiyor!
Ekim (1 Yazı)
Kasım (2 Yazı)
Aralık (4 Yazı)
- Lego Education Öğretmen Konferansı Ardından..
- Sınıfta Minecraft Education Kullanımı..
- Minecraft Education İzin Blokları Kullanımı
- Minecraft Education MakeCode Kullanımı
- #Değerlendirme 2019 – 2020
2019 yılında toplam 32 yazımla verimli olmaya çalışıp öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Yazılarım ağırlıklı olarak Mindstorms Ev3 seti parçalarını kullanabilme üzerineydi.
Ben Ne Diyorum?
Yılın Şubat ayında katıldığımız First Lego League Into Orbit turnuvası hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyorduk. Okulumuzun sıkıntılı süreçleri yanında bir de turnuva hazırlıkları bizi zora soktuysa da elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Süreç sonrası öğrencilerimin kazanımlarını görebilmek benim için en büyük ödül oldu.
Bu süreçte kişisel hayatlarımızı da unutmuyorduk. Tatlı telaşlarımız vardı. Eşyalarımızı seçip beğenmek, karar vermek, ev bulma, faturaları ayarlama, badana-boya işleri, temizlik, taşınma ve yeni yere uyum sağlama derken iyice yorgunluğumuz yüzümüzden okunuyordu. Tabi bunlar olurken bir yandan da balayı hazırlıkları da oldu. Pasaport – vize işlemleri, uçak biletleri, konaklama, gezi planı, son hazırlıklar derken muhteşem heyecanla ilklerimizi yaşayacağımız o güzel günlerin bir an önce gelmesini istiyorduk. =) Hazırlıkta uzun bir sürecimiz oldu. Zamana yayıp acele kararlar vermemeye çalıştık. Hayatımızı birleştirme hazırlıklarımızı tamamlamaya çalıştık. Şükürler olsun ki istediğimiz gibi bir hazırlık oldu. İstediğimiz gibi hem bizim hem de ailelerimizin içine sinen yüzlerde mutlulukların ve gülücüklerin eksik olmadığı bir törenimiz oldu. Ve biz de dünya evine adımımızı atmış olduk =)

Temmuz ve Ağustos aylarında kendimi bilgisayarımdan soyutlamıştım ki blog yazıları yazma girişimim de olmadı. Yaz ayında dizi – film izleyerek geçirebilmenin tadı bambaşkaydı. La casa de Papel’i yaz tatili boyunca baştan yeni çıkan bölümleriyle beraber izlemiştik. Muhteşem olmuştu. Dönem içerisinde izleyemediğim, biriktirdiğim dizileri bu süreçte izleyerek geçirebilmeyi istiyorum.
Sürpriz Teklif
Yaz başında hiç beklemediğim bir haber gelmişti. Yazdığım Arduino blog yazılarımın beğenilmesiyle bir yayınevinden kitap yazma teklifi almıştım. İleride olabileceği düşüncesi notlarımda vardı ama bu yıl olacak olması inanılmaz heyecanlandırmıştı. Temmuz – Ağustos ayı aslında bunun araştırmaları ve yazımıyla geçen bir dönem oldu. Kitap yazmak bir blog yazısı yazmaktan daha da zormuş. Yılın muhteşem haberlerinden biri buydu. Ocak – Şubat ayı basımı olacağını öngörüyoruz. Gelişmeler oldukça sizleri haberdar edeceğim. =)
Görev Değişikliği
Eğitim öğretim dönemi içerisinde okul sürecimle ilgili sıkıntılar iyice su yüzüne çıkmaya başlamıştı. Bir öğretmen olarak çalışmanın karşılığını alamamak ve hakları minimum düzeyde kullanmaya çalışmak bizi zorluyordu. Zihinleri sürekli meşgul eden sorular, cevapsız bırakılan, geçiştirilen sorular ve belirsizliğin ne kadar devam edeceğini bilememek çalışan herkesi bezdirmişti. Yöneticilerimin bize destek olması bizi mutlu ediyordu. Fakat ne kadar iyi bir yönetim sergilense de bu kendi yöneticilerimizi de mağdur eden ve yüzünü kara çıkartacak bir durumdu. Emeğinin karşılığı yoktu. Yol ve zaman kaybını göze almış olsam da bu şartlarda daha fazla devam edemeyeceğimi düşündüm ve kurum değişikliğine karar verdik. Yeni kurumumdan memnunum. Çalışma ortamı, çalışma koşulları, uyum sağlama süreci derken okullar yeni döneme açıldı. Hızlı bir başlangıç oldu. Tatil sürecinde zihnin yorgunluğunu heyecan ve huzursuzlukları bir arada yaşamak toparlanmamızı güçleştirdi. Hayatın bize gösterdiği her türlü zorluğundan güç alıp daha fazla direnç geliştirmeye alışmış bir neslin bir bireyiyiz sonuçta..

Küresel Minecraft Eğitimcisi
Dönemin sonuna doğru katıldığım eğitimler ve yaptığım çalışmalar sonrasında Küresel Minecraft Eğitimcisi ünvanını almaya hak kazandım. Dünya çapındaki Minecraft eğitimcileri ile iletişimde olup ders içi verimi arttırmanın yollarını konuşuyoruz. Okullarımızda eğitim içeriklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparak çocukların keşfetmelerine, iş birlikli çalışmalar yapıp özgün tasarımlar hazırlayabilmelerine yardımcı oluyoruz. Sonrası tamamen hayal gücü.. Hazırladığımız dünyaları zamanı geldikçe sizlerle de paylaşıyor olacağım.
Apple Teacher

Apple yaz ayında Türkiye’de Apple Teacher programını başlatmıştı. Program içerisinde kodlama aracı Swift Playground ve uygulamaların temel kullanımlarını içeren bir eğitimi vardı. Başarıyla tamamlayıp Apple Teacher ünvanını almaya hak kazandım.
2019’da Hedefler Ne Durumdaydı?
Geçen sene belirlediğim hedeflerim şu şekildeydi:
Kendimi yoğun çalışma temposuna bırakmaktan ziyade standart çalışmayı daha verimli hale getirebileceğim,
kendime zaman ayırıp dinlenebileceğim,
Seçici olup daha fazla boş zaman oluşturabileceğim hedefler belirleyeceğim demiştim.
http://blog.ikizoglu.com/2017/12/2017-2018-degerlendirme/
- En temel hedefim her hafta 1 blog yazısı paylaşıp yazılarımın yol gösterici, problem çözücü, bilgi verici, hayata dair güncelerden derlemeler hazırlayabilmek istiyorum.
Her hafta 1 blog yazısı olmadı ama toplamda 32 blog yazısı yazdım. Temmuz ve Ağustos ayları için hiç yazı yazamadım. Bu sene 52 hedefini 40’a düşürmek istiyorum. Hedefimi tamamlayabilmemde bu sefer olacağını hissediyorum. - Her ay 1 kitap okuyabilmek istiyorum. Satın aldığım, okumak için sıraya koyduğum bütün kitaplarımı teker teker raflardan indirip okumaya, faydalanmaya başlamak istiyorum.
Bu koşuşturma içerisinde parça parça kitap okuyabildim. Aylık dergilerle pekiştirdim. Şu kadar okudum diyemesem de birikmiş çok kitabım oldu. Okumaya devam etmeliyim. - Her akşam 1 TED videosu izlemek istiyorum. Bu hedefime 9 Eylül 2018 tarihinde başlamıştım. Bu zamana kadar 85 video izlemişim. Yeni yıldan itibaren de hedefime kaldığım yerden devam edebilmek istiyorum. İlerleyen zamanlarda TED ile ilgili bir blog yazısı hazırlayıp bu konu hakkında açıklayıcı bilgiler paylaşırken aynı zamanda bu zamana kadar beğendiğim konuşmaları da sizlerle paylaşacağım.
TED videolarını eskisi gibi takip edemedim. Geçen yıl izlediğim videolar bana farklı değerler katmıştı. Kaldığım yerden devam edebilirsem ne mutlu olacak. - Dünya üzerinde kendi branşımda eğitim veren kişilerle bağlantı kurup, emek verdiğim bu yolda daha ileriyi görmemi sağlayacak çevremi aydınlatan ışığımı zenginleştirmek, planlarımı ve dersimi daha kaliteli hale getirip global bir öğretmen olabilme yolunda bir aşama kaydedebilmek istiyorum.
Bunun en güzel örneği Global Minecraft Mentor ünvanını alarak bir adım atmamla başladı. Farklı bakış açılarına sahip birçok kişi tanıdım. Çalışmalarını takip ediyor, onlardan ilham alıyorum. Kaldığım yerden büyük bir özveri ile çalışmalara devam.. =)
Geçen seneye göre hedeflerimi analiz ettiğimde bu yıl evlilik, okul değişikliği ve uyum sağlama süreci, kitap yazımı, kurslar, blog yazıları ve araştırmalar derken ne kadar verimli bir süreç geçirdiğimi rahatlıkla görüyorum.
2020 Hedeflerim:
- Dünya üzerinde kendi branşımda eğitim veren kişilerle bağlantı kurup, emek verdiğim bu yolda daha ileriyi görmemi sağlayacak çevremi aydınlatan ışığımı zenginleştirmek, planlarımı ve dersimi daha kaliteli hale getirip global bir öğretmen olabilme yolunda bir yeni bir aşamaya geçebilmek istiyorum.
- Yıl içerisinde yapacağım planlamaya göre 40 blog yazısı yazabilmek istiyorum. Bu hedefimi bu sefer gerçekleştireceğim.
- Yurt dışı deneyimlerimizi arttırabilmek istiyoruz. Bu yıl yurt dışına yaptığımız gezimizi kendimiz planlayıp organize etmiştik. Bu sene bunu bir adım öteye götürebilmek istiyoruz.
- Yabancı dil ile ilgili çalışmalara kaldığımız yerden devam edip ileri bir seviyeye çıkartabilmek istiyoruz.
- Eşimle birlikte IoT uygulamalarına yönelik bir rehber çalışma hazırlayabilmek istiyoruz.
- Nikon D5300 model DSLR kameramla daha fazla çekim yapabilmek istiyorum.
- Python diline giriş yapabilmek ve yapay zeka uygulamalarını test edebilmek istiyorum.
- MIEExpert üzerinde çalışıyorum. Umarım 2020’de bunu başarabilirim.
2020 yılı hedeflerimi gerçekleştirebileceğim ve dileklerinizi gerçekleştirebileceğiniz sağlıklı, huzurlu, mutlu, hepimiz için güzel bir yıl olur. 🙂
Mutlu yıllar.. =)
Son Yorumlar..