Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Arduino 2×16 LCD Ekran Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese Merhaba,
Bu dersimizde sizlerle Arduino’da gelişmiş bir çıktı birimi olan 2×16 lcd ekran kullanımını öğreneceğiz. Sözcük, cümle ya da sensörleri kullanarak aldığımız değerleri ekrana yazdırmak ve aklınıza gelebilecek birçok şeyi yapabilmenize olanak sağlayan bu ekran Arduino ile birlikte şüphesiz kullanacağımız en sık parçalardan biri olacaktır.
Ekranımızda 2 satır 16 sütun, bağlantı için 16 adet pin bulunmaktadır. Bazı ekranlarda arka aydınlatma ışığı bulunmadığından 14 adet pin yer almaktadır. 15 ve 16 numaralı pinler ekran aydınlatması bulunan ekranlarda ışığı yakmak için kullanılır. Diğer bağlantılar ise şu şekildedir:
1- VSS girişi : Gnd girişidir. Negatif gerilim bağlanır.
2- VDD(5V) girişi : 5 volt pozitif gerilim bağlanır.
3- VE girişi : Ekrandaki yazının netliğini ayarlamak için kullanılan voltaj girişidir.
4- RS(Register Select) : LCD ekranın ne yapacağını, register da bir değer olup olmadığını kontrol eder.
5- R/W(Read/Write) : Pinlerin modlarını okuma veya yazma olarak değiştirmek için kullanılır.
6- E (Enable) : Pinleri okuma modunda aktif hale getirir.
7-14 (D0 – D7) : Bit bit aldığı değerleri okur. Buradan ekrana yazdırılacak yazılar bit bit gönderilir. LCD de okur.
15 – Anot 16 – Katot : sonda bulunan bu iki girişe + ve – olamak üzere voltaj uygulanır. Bu sayede LCD nin arkaplan ışığı yanar.
Lcd ekran için bağlantı yollarının ne anlama geldiğini öğrenmiş olduk. Malzeme listemizi tamamladıktan sonra devremizi oluşturalım.
Malzeme Listesi:
- 1 adet Arduino Uno
- 1 adet breadboard
- 1 adet 2×16 LCD Ekran
- 1 adet 100 ohm direnç
- Jumper kabloları
Devre Şeması:
Dikkat: Bazı tasarım programlarında pinleri farklı yerlere bağlamanız istenebilir, programda görüntü alıp uygulamada sonuç alamayabilirsiniz. Şemada verdiğim bağlantılar uygulama sonucuna göre hazırlanmış bağlantılardır.
Devremizi şemaya uygun kurduktan sonra kod kısmına geçebiliriz.
Önemli Noktalar
Lcd ekran kullanımında tanımlamamız gereken önemli bir kütüphanemiz var. Bu kütüphane kodlamaya başlamadan önce tanımlanır. Bu tanımlama sonrasında ekranda dileğimizi yazdırmaya başlayacağız.
- #include <LiquidCrystal.h> //Liquid Crystal kütüphanesini yükler.
- lcd.begin(cols, rows) kullandığımız LCD nin kaç sütün(cols), kaç satırdan(rows) oluştuğunu belirtiriz.
- lcd.print(data) ekrana yazacağımız yazıyı bu kod ile göndeririz. data yerine “mesajınızı” yazabilirsiniz.
- lcd.setCursor(col, row) ekrana yazıyı ekranın belirli bir alanına yazdırmak istiyorsak, kaçıncı sütün kaçıncı satırda yer almasını belirtiriz öncesinde.
- lcd.clear() ekranda yazan herşeyi siler.
Kodlarımızı Arduino’ya gönderdikten sonra test ediyoruz. Ekranın ilk satırında Kemal IKIZOGLU, ikinci satırında 3 sn aralıklarla blog.ikizoglu.cm , TeknolojiveHayat yazacaktır. Ekranda bu şekilde görebiliyorsanız devreniz ve kodlarınız sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.
Bonus Bilgi
LCD ekranda sayı ve karakter dışında özel karakter üretmek isteyebilirsiniz. Bunu gerçekleştirebilmek için http://omerk.github.io/lcdchargen/ adresini kullanarak istediğiniz karakteri oluşturabilirsiniz.
Karakterinizi oluşturduktan sonra yan sütununda kodları oluşmakta. İster o kodları kullanabilir isterseniz devrenizdeki bağlantılarınızla beraber Arduino proje kodlarını alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Son Yorumlar..