Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino Hareket Algılama Sensörü Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bir akşam ailenizle birlikte alışverişe gittiniz ve her birinizin elinde birer poşet var. Kapıyı açtınız ve sırasıyla apartmana giriş yaptınız. Kapıyı açtığınızda ışığı açmış olabilirsiniz fakat devamında çıkacağınız 2-3 kat varsa süreniz hızla tükeniyor demektir. Bir kişi önden çıkıp otomatiğe basmalı ki arkadan gelenler karanlıkta kalmasın. Bu durumu 10 kişiden en az 5’i yaşamıştır. Kapıdan uğurlanırsınız merdivenlerden inerken ışık söner. Tasarruf ve hayatı kolaylaştırmak için kullandığımız ürünler bizi daha da strese sokar. İşte tam da bu noktada düşünmüşler ki bu böyle olmaz, başka bir şeyler yapmalıyız. Ortamda hareket algılandığında ışıklar otomatik yansın diye  sensör bağlamışlar. Hareket algılandıkça ışıklar yansın hareket yoksa ışıklar sönsün demişler. Biz de bugün bu sensörü öğrenip hayatımıza nasıl renk kattığını göreceğiz.

Arduino’nun kullanışlı sensörlerinden biri de hareket algılama sensörüdür. Ortamdaki canlı hareketi algılayan bir sensördür. Hareket algılanır ve bildirilir. Yapılması ne gerekiyorsa iş tetiklenir. Şimdi hazırlayacağımız devremiz için malzeme listesine göz atalım:

Malzeme Listesi:

Hareket Algılama Sensörü

Devre Şeması:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra devre şemasına geçebiliriz.

Arduino Hareket Sensörü Devre Şeması

Hareket sensörümüzü 7.pine, ledimizi 8.pine bağladık. Şemadaki gibi devremizi kurduktan sonra kod kısmına geçiş yapabiliriz.
Not: Kodlarımız hazır kod olduğu için seri ekranda görüntülenecek kısımlarını düzeltip yayınladım.

Kodumuzu çalıştırdığımızda sensörün algıladığı hareketi saniye bazlı başlangıç ve bitişini göstererek size her harekette sonuç verecektir. Hareket başladığında ise ledimiz yanmaya başlayacaktır.

Bir diğer kodumuz ise sadece hareketin algılanıp sonlandığı sonucunu veren örneğimiz:
Hareket varsa “Hareket Algılandı” yazıp ledimiz yanmaya başlayacaktır; hareket sonlandıysa “Hareket Sonlandı!” yazıp ledimiz sönecektir.  Sonuç olarak bu dönütleri alıyorsanız kodunuz ve devreniz sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

Dikkat: Devreniz çalışmıyorsa sensörünüzün devredeki pin girişlerini ve kodunuzda sensör ve ledinizin pinini kontrol ediniz.

Bu örnek sonrasında sensörümüzü:
1-Lcd ekrana bağlayabilir sonuçları oradan takip edebilirsiniz
2-Buzzer bağlayabilir uyarı sistemi kurabilirsiniz
3-Wifi entegre edip sonuçları canlı takip edebilirsiniz.
4-Bluetooth ekleyip alarm sistemi kurabilirsiniz.

Örneklerimizi bu şekilde çoğaltabiliriz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?