Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino 2×16 LCD Ekran Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese Merhaba,

Bu dersimizde sizlerle Arduino’da gelişmiş bir çıktı birimi olan 2×16 lcd ekran kullanımını öğreneceğiz. Sözcük, cümle ya da sensörleri kullanarak aldığımız değerleri ekrana yazdırmak ve aklınıza gelebilecek birçok şeyi yapabilmenize olanak sağlayan bu ekran Arduino ile birlikte şüphesiz kullanacağımız en sık parçalardan biri olacaktır.

Ekranımızda 2 satır 16 sütun, bağlantı için 16 adet pin bulunmaktadır. Bazı ekranlarda arka aydınlatma ışığı bulunmadığından 14 adet pin yer almaktadır. 15 ve 16 numaralı pinler ekran aydınlatması bulunan ekranlarda ışığı yakmak için kullanılır. Diğer bağlantılar ise şu şekildedir:

1- VSS girişi  : Gnd girişidir. Negatif gerilim bağlanır.
2- VDD(5V) girişi : 5 volt pozitif gerilim bağlanır.
3- VE girişi : Ekrandaki yazının netliğini ayarlamak için kullanılan voltaj girişidir.
4- RS(Register Select) : LCD ekranın ne yapacağını, register da bir değer olup olmadığını kontrol eder.
5- R/W(Read/Write) : Pinlerin modlarını okuma veya yazma olarak değiştirmek için kullanılır.
6- E (Enable) : Pinleri okuma modunda aktif hale getirir.
7-14 (D0 – D7) : Bit bit aldığı değerleri okur. Buradan ekrana yazdırılacak yazılar bit bit gönderilir. LCD de okur.
15 – Anot  16 – Katot : sonda bulunan bu iki girişe + ve – olamak üzere voltaj uygulanır. Bu sayede LCD nin arkaplan ışığı yanar.

Lcd ekran için bağlantı yollarının ne anlama geldiğini öğrenmiş olduk. Malzeme listemizi tamamladıktan sonra devremizi oluşturalım.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

Dikkat: Bazı tasarım programlarında pinleri farklı yerlere bağlamanız istenebilir, programda görüntü alıp uygulamada sonuç alamayabilirsiniz. Şemada verdiğim bağlantılar uygulama sonucuna göre hazırlanmış bağlantılardır.

Devremizi şemaya uygun kurduktan sonra kod kısmına geçebiliriz.

Önemli Noktalar

Lcd ekran kullanımında tanımlamamız gereken önemli bir kütüphanemiz var. Bu kütüphane kodlamaya başlamadan önce tanımlanır. Bu tanımlama sonrasında ekranda dileğimizi yazdırmaya başlayacağız.

Kodlarımızı Arduino’ya gönderdikten sonra test ediyoruz. Ekranın ilk satırında Kemal IKIZOGLU, ikinci satırında 3 sn aralıklarla blog.ikizoglu.cm ,  TeknolojiveHayat yazacaktır. Ekranda bu şekilde görebiliyorsanız devreniz ve kodlarınız sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

Bonus Bilgi

LCD ekranda sayı ve karakter dışında özel karakter üretmek isteyebilirsiniz. Bunu gerçekleştirebilmek için http://omerk.github.io/lcdchargen/ adresini kullanarak istediğiniz karakteri oluşturabilirsiniz.

Karakterinizi oluşturduktan sonra yan sütununda kodları oluşmakta. İster o kodları kullanabilir isterseniz devrenizdeki bağlantılarınızla beraber Arduino proje kodlarını alabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?