Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Siz Hala CS50x Dersini Almadınız Mı?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese Merhaba,

Bugün bireysel gelişiminize büyük katkı sağlayacak bir eğitimden bahsetmek istiyorum. Hardvard Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri dersini veren Profesör David Malan’ın CS50x dersini hiç duydunuz mu? Bunlar kim, CS50 ne diyorsanız harika bir yazıya başlıyorsunuz. O zaman ilk sorumuza yanıt bulmaya çalışalım:

CS50 Nedir?

CS50 ( Bilgisayar Bilimi 50 ), Harvard Üniversitesi ve Yale Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi üzerine kampüs içi ve çevrimiçi bir giriş dersidir . 2016’da CS50, lise öğrencilerine Gelişmiş Yerleştirme Bilgisayar Bilimi kursu olarak sunuldu . Kampüs içi sürüm, 800 öğrenci, 102 personel ve normal hackathon’larında 2.200’e kadar katılımcı ile Harvard’ın en büyük sınıfıdır . [1] [2]

Kurs materyali, EdX platformunda çevrimiçi olarak ücretsiz olarak mevcuttur ve bir dizi sertifika ücretlidir. 2022 itibariyle, CS50x adı verilen bu çevrimiçi sürüm, C , Python , SQL , HTML , CSS ve JavaScript dillerini öğretmektedir . Ayrıca diziler ve veri yapıları dahil olmak üzere temel bilgisayar bilimi kavramlarını ve Flask web çerçevesini öğretir . [3] Kursun 2021 yinelemesi, bilgisayar güvenliği , yapay zeka veteknoloji etiği . [4]

Baş eğitmen Harvard profesörü David Malan’dır . [5] Doug Lloyd ve Brian Yu [6] da CS50 kursu ekibinin ve öğretim görevlilerinin eski üyeleriydi. [7] Facebook’un kurucu ortağı Mark Zuckerberg ve eski Microsoft CEO’su Steve Ballmer konuk dersler verdiler. [8] [9] CS50 kursu ilk olarak 1989’da kampüste ortaya çıktı.

https://en.wikipedia.org/wiki/CS50

Hardvard’da verilen eğitimlerin kalitesi hakkında kuşkusuz hepimizin fikri nettir: Keşke bu okulda eğitim görüp dersleri yüzyüze alabilsek! Fikirler net olunca oradaki eğitimden çevrimiçi olsada faydalanmak ve bu eğitimi alabilmek hepimizi heyecanlandıracak bir haber olacaktır.

CS50 – CS50X Farkı Nedir?

Burada CS50 ve CS50X gibi farklı isimler bulunmaktadır. CS50, CSCI E-50 olarak da bilinen Harvard Üniversitesi dersidir, CS50x ise bu dersin edX versiyonudur. Aynı zamanda ders adının yanına gelen her bir ifade hangi kategoriye ait bir ders olduğunu ifade ediyor. Biraz daha detaylandırmak gerekirse:

David Malan Kimdir?

Prof. Dr. David Malan
Prof. Dr. David Malan

David Malan’ın üniversite biyografisinde yazan bilgilere göre kendisini şöyle ifade ediyor:

David J. Malan, Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Bilgisayar Bilimi Uygulamaları alanında Gordon McKay Profesörü ve aynı zamanda Eğitim Enstitüsü’nde Eğitim Fakültesi Üyesi’dir . Harvard Üniversitesi’nin en büyük kursları arasında yer alan, Yale Üniversitesi’nin en büyük kurslarından biri ve 4,6 milyondan fazla kayıtlı kişiyle edX’in en büyük MOOC’si olan CS50 olarak bilinen Bilgisayar Bilimi 50’yi öğretiyor. Ayrıca Harvard Business School , Harvard Law School , Harvard Extension School ve Harvard Summer School’da ders vermektedir . Tüm kursları OpenCourseWare olarak ücretsiz olarak mevcuttur.

Ayrıca zamanının bir kısmını GitHub’da rezidansında Profesör olarak geçiriyor.

https://cs.harvard.edu/malan/bio/

David Malan’ın İlgi alanları: siber güvenlik, adli bilişim, botnet’ler, bilgisayar bilimi eğitimi, uzaktan eğitim, işbirlikçi öğrenme, bilgisayar destekli eğitim.

Aynı zamanda Medium’da Daniel Rongo tarafından yayınlanmış bir röportajını da şuradan okuyabilirsiniz. Ders esnasında Yale Üniversitesi öğrencilerinin sahneye çıkması ve bir sürpriz yapmalarını içeren kısa bir videoyu da burada paylaşmak istedim.

CS50x Türkçe

2019 yılında verilen CS50x eğitimini Kodluyoruz ekibinden birçok gönüllü bu eğitimi Türkçeleştirerek 2020 yazında ücretsiz olarak kullanıma sundular. Bu ders Türkçe diline kazandırılmış kaliteli içeriklerden biri oldu. David Malan bu Kodluyoruz CS50 Türkçe dersi için bir çağrı videosu ile herkesi Bilgisayar Bilimleri dersini almaya davet ediyor.

Kodluyoruz CS50X Dersine Kayıt Olun

Kodluyoruz CS50x Türkçe eğitimini ücretsiz alabilmek için şuraya tıklayıp kayıt olabilirsiniz. Kayıt sonrası derse kaydolarak almaya başlayabilirsiniz.

Kodluyoruz CS50x Ders Akışı
Kodluyoruz CS50x Ders Akışı

Toplamda 10 hafta süren bu dersin her bir hafta içerisinde ana ders videosu, kısa destekleyici videolar ve ödevler bulunmaktadır. Dersler heyecanlı geçiyor fakat bazı noktalarda konunun detayları sebebiyle ilerleme hızınızı yavaşlatabilirsiniz =)

edX - 2023 CS50x Ders Akışı
edX – 2023 CS50x Ders Akışı

Des içeriklerini merak ediyorsanız ilk hafta konusu Scratch ile başlıyor. Fakat bu görsel programlamanın temelinde yer alan komutları ifade edebilmek ve somut örnek ile anlatabilmek için gerçekleştiriliyor. Daha sonra C programlama dili, Diziler, Algoritmalar, Hafızalar, Veri Yapıları, Python, SQL, HTML, CSS, JavaScript, Flask, Emoji, Siber Güvenlik’ten oluşmaktadır.

Güncel CS50X Derslerine Nasıl Erişebilirim?

edX - 2023 CS50x Modül Arayüzü
edX – 2023 CS50x Modül Arayüzü

Güncel CS50x dersleri edX üzerinde ücretsiz olarak yayınlanmaktadır. Ders dili İngilizce’dir. Ders sayfasını görüntüleyebilmek için edX’e kayıt olmalısınız. Burayı tıklayarak edX kayıt sayfasına geçiş yapabilirsiniz. Dersin ana sayfasında 2022 yılında gerçekleştirilen derse de erişim sağlayabilir veya 2023 yılı dersi ile başlangıç yapabilirsiniz.

Peki CS50x dersini tamamladım. Onaylı ders sertifikasını da alabilecek miyim?

edX - 2023 CS50x Sertifika Satın Alımı
edX – 2023 CS50x Sertifika Satın Alımı

Bu dersi geçmek için yeterli puana sahip olduğunuzda onaylı sertifikasını alabiliyorsunuz fakat 146 $ gibi ücret ödemek zorundasınız. Bu ödeme sonrası basılı ve doğrulanmış belgeyi size gönderiyor olacaklar. Ödeme için EDXWELCOME kupon kodunu kullandığınızda 22$ indiriminizi alabilirsiniz. Böylelikle 126$ ile sahip olabileceksiniz.

Bu kursu tamamladığınızda Bilgisayar Bilimleri’ne olan bakış açınızı genişletecek, alanda olan birçok konu hakkında detay bilgilere sahip olacaksınız. Mantıksal düşünme şeklinizi değiştirecek ve problemlere daha kolay çözümler bulabileceksiniz. Bu çözümler bazen imkansız ya da size bağlı olmayan yollara sahip olabilir. Fakat sonuçta çözüm yollarının neler olduğunu fark ediyor olacaksınız. Eğer tam anlamıyla, hakkını vererek tamamlarsanız problemlere kendi çözümlerinizi oluşturabilecek ürünler hazırlayabilir, kendi uygulamalarınızı hazırlar hale geliyor olacaksınız.

Bugünkü yazımda bu eğitimi sizlerle paylaşarak yapabileceklerimizin sınırının olmadığını birkez daha göstermek istedim. Doğru hedeflere çabalamak, gayret göstermek önemli! 🙂

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?