Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
#Değerlendirme 2020 – 2021
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Geleneksel yıl sonu değerlendirme yazılarımın bir tanesini daha yazma zamanı geldi. Bu yazılar benim yılımı nasıl değerlendirdiğime ışık tutuyor. Bir önceki yılın sonunda yazdığım hedeflerimi ne kadar gerekleştirdiğimi bir sonraki yıla hangi hedeflerime odaklanabileceğimi görüyorum. Tüm bunları yaparken bu satırlarımı okuyanlar için de örnek bir alışkanlık olabilmesi için düşünce ve hedeflerimi yazıya geçirmiş oluyorum. Bu çok daha verimli olmamıza yardımcı olyor.
Şimdi sırasıyla yıl boyunca yazdığım blog yazılarıma, yıl içerisinde benim neler yaptığıma ve sonrasında geçen yılki hedeflerimi değerlendirip yeni yıl hedeflerimin neler olduğuna bir bakacağız. Dilerseniz başlayalım.
Blog Yazılarım
Şimdi beni sürekli öğrenme heyecanı içerisinde tutan blogumda yıl boyunca yazdığım yazılarıma bir bakalım.
Ocak
Şubat
Mart
- Masaüstü Scratch Jr Kullanımı
- Arduino 4×4 Tuş Takımı Kullanımı
- Arduino 5110 Ekran Kullanımı
- Projelerle Arduino Kitabı ve Yazım Süreci Hakkında
Nisan
Mayıs
- Koronavirüs Mücadelesi
- Minecraft Education Challenge! “Daha İyi Bir Dünya Kuralım!”
- Görüntülü İlk Ramazan Bayramımız..
Haziran
Temmuz
- Bu ayda yayınlanmış bir yazı yok.
Ağustos
Eylül
- Bu ayda yazılmış bir blog yazısı yok.
Ekim
Kasım
- Yaratıcı Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi
- Minecraft Education’da Dünyaları İçe ve Dışarı Aktarma..
- Minecraft Education Dünya Klasörleri Yolu..
- Minecraft Education Kod Saati Etkinliği
Aralık
- Minecraft Education Modem Ayarları Yapımı
- Minecraft Arduino Nano Modeli
- Minecraft Education Portfolyo Kullanımı
- Değerlendirme 2020-2021
Bu yıl toplamda bu yazımla birlikte 28 blog yazısı yazarak deneyimlerimi sizlere aktarmaya çalıştım. Keyifle ve heyecanla yazdığım bu yazılarım benim için çok değerli. Her bir yazıyı yazarken kendimi güncelleyip yeni tecrübeler edindiğimi fark ediyorum. Bu bana inanılmaz bir mutluluk veriyor. Öğrendiklerimi paylaşmanın mutluluğu ise bambaşka =)
Ben ne diyorum?
Yeni yıla hayatımızı birleştirdiğimiz bir çift olarak girebilmek bizim için en güzel mutluluklardan biriydi. Evlilik hazırlıkları, eksikler, alınacaklar, eşyalar, kiralanacak yerler vs. birçok küçük hedefe tik atıp bunları ailelerimizle birlikte gönül rahatlığıyla gerçekleştirerek tamamlayabilmek bizim en önemli ana hedeflerimizden biriydi. Tüm emeklerimizin sonrasında “İşte, oldu bu! Tamamız artık!” diyebilmek bu süreci zihnimizden geçirmek yüzümüzde şaşkın bir gülümseme bırakıyor.
Aralık ayından itibaren Çin’de başlayan covid-19 virüsünün yayılışını uzaktan izliyor olsak da başımıza geleceklerin farkında mıydık, bilmiyorum. İkinci döneme başlamışken 13 Mart Cuma günü belirli bir süreyle ülkemizde eğitim öğretimin uzaktan yapılmasına karar verildi. Genel bir karantina ile virüsün ülkemizde de yayılımını durdurmaya çalıştık. Bir bardak suyun içerisine bir damla mürekkep damlatılmış gibi tüm sektörler bu kadar hızlı yayılan virüs karşısında önlem almaya çalışıyordu. Aslında ne önlem alınacağı da bilinmiyor. Böyle durumlara karşılık bir senaryomuz, bir eylem planımız var mı bilmiyorum.
Eğitim – öğretim faaliyetleri için devlet okulları bir zamanlar dönüşüm başlamıştı. FATİH projesi yani Fırsatları Arttırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi olarak isimlendirilen bu projede her okula yüksek hızda internet ağı, her sınıfa akıllı tahta, her çocuğa tablet dağıtımını kapsıyordu. 2012 yıllarında bu projemizi sağlıklı bir şekilde sürdürüp her öğretmenin desteğiyle materyal üretimine başlamış olsaydık şu an arada geçen 8 yıl ile hazırlıksız yakalanmazdık. Bir de şöyle bir durum var ki tablet dağıtılan çocukların velileri tablet şifrelerini kırdırmaya, satmaya çalıştıklarına dair haberler de yayınlanmıştı. Bunlar engellenebilir şeyler fakat projenin yarı yolda kalması dönüşümü yavaşlatmış oldu.
EBA yani Eğitim Bilişim Ağı web üzerinde yayına alınan güzel gelişmelerden bir tanesi olmuştu. Şu an eğitimin uzaktan devam ettirilmesi konusunda MEB’in öğrenci-öğretmen omurgasını oluşturan yapılardan biri haline geldi. Her çocuk gerek cep telefonu, gerek tablet gerek bilgisayar ile eğitimini uzaktan sürdürme gayreti içerisinde. Milli Eğitim Bakanlığı televizyon kanalları açarak çocukların dersleri TV üzerinden de takip edebilmesini sağladı. Bu atılmış en doğru adımlardan biriydi. Her evde internet olmayabilir ama televizyon mutlaka vardı.
Durumlar özel okullar için biraz daha farklıydı. Burada imkan ve olanaklar daha fazla. Atılan adımlar daha hızlı fakat vizyon sahibi olmanın önemi de büyük. Velilerden istenen ücretlerin karşılığını da verebilmek gerekiyor. Birçok özel okul bu süreçte nasıl ilerleyeceğini bilemedi. Online ortamda sürecini yöneten okullar yine buradan devam ettiler ama sadece yüzyüze eğitimden ibaret okullar el yordamıyla hangi sistemin kendilerine uygun olabileceğini bulmaya çalıştılar. Bu durum herkese zaman kaybettirdi. Neyse ki bir şekilde 1-2 ay içerisinde işler biraz olsun rayına oturtuldu.
Dünya çapında gerçekleşen bu pandemi durumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerini uluslararası çapta konuşabilmek için Vikas Pota moderatörlüğünde birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle T4 konferansı gerçekleştirildi. Konferans twitter – facebook ve youtube üzerinden tüm dünyaya canlı olarak yayınlandı. Ülkemizde Öğretmen Akademisi Vakfı gönüllüleri Twitter üzerinde konferansı Türkçe twitlerle dilimize çevirerek konferansın anlaşılırlığını sağlamaya çalıştılar. Ülkemizde işlerin nasıl ilerlediğini görüyorduk ama dünya çapında neler yapıldığını da merak ediyorduk. Konferansı canlı olarak dinleyen ve twitterda destek veren bir öğretmen olarak bu konferansı Türkçe bir şekilde diğer öğretmenlerimize de paylaşabilme düşüncesi içerisine girdim. Benim gibi gönüllü olan öğretmen arkadaşlarımızla bir etkinlik planladık ve Öğretmen Akademisi Vakfı desteğiyle Türkçe T4 Konferansı’nı gerçekleştirdik.
Gün boyunca konuşulan konuları derleyip Türkçe olarak aktarmaya çalıştık. Çok verimli geçen bu konferans sonrası her başlığı ayrı ayrı konferanslar halinde düzenleyerek konuları detaylı bir şekilde konuşmaya çalıştık.
2019 yılı içerisinde Arduino çalışmalarımı bir araya toplayarak yazdığım Projelerle Arduino kitabım pandemi sebebiyle baskıya gidememişti. Şubat sonu baskıdan çıktı ve online olarak satışa sunuldu. Bu benim için muhteşem bir heyecandı. Hayatımda dönüm noktalarımdan biri oldu. Kitabımı incelemek isterseniz https://www.hepsiburada.com/projelerle-arduino-kemal-ikizoglu-pm-HB00000S8CSC adresini ziyaret edebilirsiniz.
Evde olduğumuz bu sürede gecemiz gündüzümüze karıştı. Mesai saatleri ortadan kalktı ve sürekli bir iş halinde olduğumuzu görür olduk. Kişisel gelişimime zaman ayırıp Microsoft Education üzerinde yer alan eğitimleri almaya başladım. Aynı zamanda Adobe’nin Creative Educator eğitimleri de kendi alanımız için önemli eğitimlerdi. MIT’nin Learning Creative Learning (LCL) – Yaratıcı Öğrenmeyi Öğrenme eğitimi, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Dijital Pedagoji Eğitimi katılıp sürdürdüğüm önemli eğitimlerden bazılarıydı.
Microsoft’un bu eğitimlerini tamamladıktan sonra Yenilikçi Eğiticileri (MIE) olan ünvanımı bir öteye taşıyabilmek istedim ve MIEExpert programına başvuruda bulundum. Yaptığım çalışmalar sonrası bu programa kabul edildim. Artık bir MIEExpert olarak yaptığım çalışmalarıma devam edeceğim.
Sizlere geçen seneki değerlendirme yazımda bahsetmiştim. Minecraft Education üzerine yaptığım çalışmalar sonrası Küresel Minecraft Eğitimcisi olmaya hak kazanmıştım. Bu ünvan sonrası hazırladığım etkileşimli bir dünya ile birlikte ders planım küresel ağ içerisinde yayınlanan ilk çalışmam oldu. Bu ağda bir ders planı hazırlamak da bir hedefimdi. Blog sayfamda da bu sevindiren haberi paylaşmıştım. Buradan hem çalışmamı hem de blog yazımı okuyabilirsiniz.
Minecraft Education eğitimde kullanılan en sevdiğim uygulamalardan bir tanesi. Bir dünya içerisinde öğrencilerimle birlikte yaratıcı çalışmalar yapıp, istemciyi programlayarak ilginç şeyler yapabilmek hepimizin çok hoşuna gidiyor. Sadece öğrencilerim değil herkesin bu bilgilerden yararlanabilmesi için MinecraftEduTR adında bir Youtube kanalı açtım. Kanalımın twitter ve instagram hesapları da bulunmakta. Haftada 3 gün bu hesaplardan paylaşımlar yapmakta ve Minecraft Education’un herkes tarafından öğrenilebilmesi için Türkçe kaynak oluşturmaya çalışmaktayım. Hiç bilmeyenler için Minecraft Education’un kurulumundan başlayıp adım adım anlaşılır şekilde videolar ve içerikler üretmeye başladım. Sosyal hesaplarımı ve kanalımı takip etmeyi unutmayın! =)
Tüm bunlar olurken iyi olma halimizi de koruyabilmemiz gerekiyordu. Evde orgumla çalışmalar yapmaya başladım. Yaptığım her çalışma beni çok iyi hissettiriyordu. Şu an bireysel öğrenmeme devam ediyorum ve her çalışma beni inanılmaz heyecanlandırıyor. Hızını kaybetmeden ilerleyen işlerin arasında kendimize zaman ayırabilmek, kendimizi müzikte geliştirebilmek adına attığım bu somut adım ilerlememi gördükçe çok mutlu ediyor. =)
2020’de hedefler ne durumdaydı?
- Dünya üzerinde kendi branşımda eğitim veren kişilerle bağlantı kurup, emek verdiğim bu yolda daha ileriyi görmemi sağlayacak çevremi aydınlatan ışığımı zenginleştirmek, planlarımı ve dersimi daha kaliteli hale getirip global bir öğretmen olabilme yolunda yeni bir aşamaya geçebilmek istiyorum.
Bu konuda adımlar attım ve bu hedef bir sonraki yıla da devam edeceği için şimdilik “Evet” diyebilirim. - Yıl içerisinde yapacağım planlamaya göre 40 blog yazısı yazabilmek istiyorum. Bu hedefimi bu sefer gerçekleştireceğim.
Bu yıl 28 yazı yazabildim. Hedefi tutturma konusunda 12 yazı geride kalmışım. Geri kalma sebebi olarak gün içerisinde hem evde olup hem de gün boyu bilgisayar karşısında kaldığımdan dolayı dijital cihazlardan uzaklaşma isteğinden kaynaklandığını rahatlıkla söyleyebilirim. - Yurt dışı deneyimlerimizi arttırabilmek istiyoruz. Bu yıl yurt dışına yaptığımız gezimizi kendimiz planlayıp organize etmiştik. Bu sene bunu bir adım öteye götürebilmek istiyoruz.
Maalesef pandemiden dolayı hepsi iptal oldu. - Yabancı dil ile ilgili çalışmalara kaldığımız yerden devam edip ileri bir seviyeye çıkartabilmek istiyoruz.
Hazırbulunuşluk seviyemi kontrol edip uçmaya hazır hale geldiğimi söyleyebilirim. Kanat çırparak havalanmak an meselesi =) - Eşimle birlikte IoT uygulamalarına yönelik bir rehber çalışma hazırlayabilmek istiyoruz.
Ders içerikleri hazırlamaktan henüz IoT konusuna gelemedik. Fakat hedefimiz hala geçerli. - Nikon D5300 model DSLR kameramla daha fazla çekim yapabilmek istiyorum.
Bu hedefimi gerçekleştirdim. Gittiğim her yere kameramı da götürüp güzel fotoğraflar çektim. Çektiğim fotoğrafları henüz bir yerde paylaşmadım. Yeni lens arayışlarına bile giriştim =) - Python diline giriş yapabilmek ve yapay zeka uygulamalarını test edebilmek istiyorum.
Dönem içerisinde gördüm ki henüz python ve yapay zeka çalışmaya hazır değilim. - MIEExpert üzerinde çalışıyorum. Umarım 2020’de bunu başarabilirim.
Ve artık MIEExpert oldum! =) Sıra bu konumu koruyup ileriye götürebilmekte!
Bu sene tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden dolayı herkes kendi kararınca bir şeyler yapmaya çalıştı. Birçok etkinlik online ortama taşındı. Yapılacak bazı organizasyonlar iptal edildi. Bu yoğun süreçte kendi iyi olma halimizi korumaya çalışıp üretmeye devam edebilirsek tüm olumsuzluk ve karamsarlıklardan da bir o kadar uzaklaşmış olacağız. Bunları düşünmek için zamanımız yok şu an! Her ne kadar olumsuzlukları görüyor hissediyor olsak da fırsatları değerlendirebilmek, bunu nasıl avantaja çevirebileceğimizi görebilmemiz gerek!
2021 Hedeflerim:
- Dünya üzerinde kendi branşımda eğitim veren kişilerle bağlantı kurup, emek verdiğim bu yolda daha ileriyi görmemi sağlayacak çevremi aydınlatan ışığımı zenginleştirmek, planlarımı ve dersimi daha kaliteli hale getirip global bir öğretmen olabilme yolunda kaldığım yerden devam edeceğim.
- Minecraft Education’da keşfetmeye ve öğretmeye yönelik yeni haritalar hazırlayıp bunları yayınlatabilmek istiyorum. Net söylemiyorum ama en az 2 tane hedefim var.
- Minecraft Education’un herkes tarafından kullanılabilmesi ve yararlanabilmesi adına MinecraftEduTR adında bir Youtube hesabı açmıştım. Bu kanal için her hafta 1 video ve 2 görsel içeriği olmak üzere 3 içerik oluşturup paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
(Blog yazısı hedefimi düşünerek bu nasıl olacak diyebilirsiniz. Bu da benim kendime meydan okumam olacak) - 2021 yılı için blog yazısı hedefimi 40’ta koruyorum.
- Orgumda en az 1 şarkıyı baştan sona akıcı çalabilmek istiyorum.
- Yabancı dil ile ilgili çalışmalara kaldığım yerden devam edeceğim.
Hedeflerimi az ve öz tutacağım. Dileğim hepimiz için yeni umutlarla ve sürpriz güzel haberlerle hayallerimize ulaşabilmek.. Yeni yılın sağlık ve huzur getirmesi dileğiyle..
Hoş geldin 2021!
Son Yorumlar..