Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


NodeMCU ile Merhaba Dünya!

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Selamlar herkese,

NodeMCU dünyası hakkında yazmış olduğum bilgilendirme yazısı sonrası “Merhaba Dünya” niteliğinde olan ilk led yakma örneğini gerçekleştireceğiz. İlk devremiz bundan sonraki çalışma sürecinde dikkat edeceğimiz birçok noktayı da bu örnekle birlikte görmüş olacağız. Şimdi malzeme listemize bir göz atalım.

Malzeme Listesi:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.

Devre Şeması:

Breadboard üzerine kurduğumuz devremizde devre kartı olarak NodeMCU v1 kullanıldı. GND pini kahverengi olarak 3V pini kırmızı olarak kullanıldı. D0 pini kullanarak LED kontrol bağlantısını tamamlamış olduk. Böylelikle devre şemamız tamamlanmış oldu.

Kodlama Aşaması:

NodeMCU kartını programlama yaparken Arduino IDE’sini kullanacağız. Yukarıdaki kodları editöre yazalım. Bunun için programda birkaç düzenleme yapacağız.

Öncelikle Arduino’yu NodeMCU kartını ayarlamamız gerekmektedir. Araçlar > Kart > NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module) seçeneğini seçelim. Bu seçenek sonrası Port’u seçelim.

Kart ve Port seçimleri sonrası NodeMCU’yu bilgisayarımıza bağlayıp kodumuzu yükleyelim.

Dikkat: Yükleme işlemi sonrası sizden NodeMCU’ya reset atmanız istenebilir. Kart üzerindeki “RST” tuşuna bir kez basmanız yeterli olacaktır.

Uygulamayı çalıştırdığımızda Arduino’nun seri port ekranını açalım. Seri port ekranının 115200 bandında olduğundan emin olalım. Programımız çalışmaya başlayacaktır. Bilgilerini yazdığımız wifi ağına bağlanıp, server kurulduktan sonra lokal ip adresi paylaşılacaktır. Linki kopyalayıp internet tarayıcına yapıştırıp sayfaya giriş yapalım.

LED’in şu anki durumu “Kapalı“. Butonlara basıldıkça fiziksel sonuca göre durum bilgisi de güncellenmektedir. “Ledi yak“butonuna bastığımızda LED’imiz yanacaktır. “Ledi sondur” butonuna bastığımızda ise LED’imiz sönecektir.

NodeMCU üzerinden “Merhaba Dünya” anlamındaki ilk LED yakma uygulamamızı tamamlamış olduk. Devamında düzenleme yapacağınız her bir işlem size aittir. Kendi arayüzünüzü hazırlayabilir, mobil üzerinden de uygulamalarla kontrol edebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?