Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Blynk Mobile Uygulaması ile NodeMCU Kontrolü

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda sizinle birlikte NodeMCU devre kartı ile hazırladığımız ikili LED devresini, Blynk uygulaması kullanarak web üzerinden nasıl kontrol edebileceğimizi öğrendiğimiz bir çalışma gerçekleştirmiştik. Öncelikle bu yazıyı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bugün bu devreyi nasıl Blynk mobil uygulamasından kontrol edebileceğimizi öğreniyor olacağız.

Bu çalışmaya başlayabilmeniz için ön koşul “Blynk Uygulamasıyla Temel NodeMCU Kontrolü” yazımdaki tüm adımları gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu adımların üzerine mobil uygulamayı hazırlıyor olacağız. Hazırsanız başlayalım.

Blynk Mobil Uygulaması İndirme

Mobil cihazlarınızda uygulama indirmek için kullandığımız AppStore, GooglePlay içerisinden Blynk uygulamasını cihazımıza indirelim. İndirme işlemi sonrası oturum açalım.

Blynk Mobil Uygulaması Arayüzü
Blynk Mobil Uygulaması Arayüzü

Oturum açtığımızda karşımıza daha önceden oluşturulmış “Quickstart Device” adında bir şablon geliyor olacaktır. Bu şablonu açalım.

Blynk Uygulama Şablonu Hazırlama

Şablon dosyasındaki araçların düzenlenmesi

Şablon dosyasını açtıktan sonra ekranın sağ üst kısmında yer alan anahtar görseline tıklayıp düzenleme moduna geçiş yapalım. Ekranda yer alan her bir aracın üzerine basılı tutup sağ yukarı doğru sürükleyerek çöp kutusuna bırakalım. Ekrandaki tüm araçları silelim.

Araçları tamamladıktan sonra ekranın sağ üst kısmında yer alan (+) işaretine tıklayıp açılan araç kutusundan butona tıklayalım. Burada ücretsiz versiyonda sınırlı sayıda verilen araçlar oldukça kısıtlı. Biz bu uygulamamızda buton aracını kullanıyor olacağız.

Butonların genişlik ve yüksekliklerini değiştirebilirsiniz.
Butonların genişlik ve yüksekliklerini değiştirebilirsiniz.

Ekrana 2 adet buton ekleyelim. Eklenen butonları genişletip kaplayacağı alanı değiştirebilirsiniz. Bunu ekledikten sonra üzerine tıklayıp butonu hazırlamaya başlayalım.

Butonun ayarlanması süreci
Butonun ayarlanması süreci

Blynk uygulamasında web arayüzünü hazırlaken DataStream sekmesinde hazırladığımız pinlerimize burada mobil uygulamamıza bağlıyor olacağız. Ben ilk butonumu LED 1 için hazırlıyor olacağım. Bunun için NodeMCU’da D1 pinine bağladığım ilk pinimi burada D1(d5) olarak seçiyorum. Buton türümü Push değil Swith olarak değiştiriyorum. Bu aşamadan sonra alttaki Design butonuna tıklayıp bir sonraki sayfa düzenlemesine geçiş yapıyorum.

Butonun ayarlanması süreci
Butonun ayarlanması süreci

Butonumun başlığını belirliyorum ve ortalanmış olarak görüntülenmesini istiyorum. Butonum açık olduğunda üzerinde Açık, kapalı olduğunda ise Kapalı yazmasını istiyorum. Biraz daha alt kısımda buton rengi yer almaktadır. Buradan istediğini rengi belirleyip düzenleme işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Daha sonra sol üstteki (x) butonuyla düzenleme ekranına geçiş yapabilirsiniz.

Aynı şekilde ikinci butonu da DataStream özelliği D2(d4) olacak şekilde seçiyorum ve aynı özellikleri bu buton için de uygulayarak ikinci butonumu da hazırlıyorum.

Blynk ana ekran düzenleme arayüzü
Blynk ana ekran düzenleme arayüzü

Buton düzenleme işlemlerini tamamladıktan sonra düzenleme ekranına geldiğimde butonların boyutunu biraz daha büyütüyorum. Düzenlemeyi tamamladıktan sonra sol üstteki (x) butonuyla ana ekranına geçiş yapabilirsiniz.

Blynk ana ekran arayüzü
Blynk ana ekran arayüzü

Uygulamayı test etmeden önce hazırlanmış NodeMCU devresini çalıştırıp kartın internete bağlandığından emin olun. Kart ağa bağlandığında ilk görselde yer aldığı gibi şablon üzerindeki Offline yazısı kalmış olacaktır. Artık Blynk mobil uygulamasında hazırladığınız butonları kullandıkça devrede etkilerini görmeye başlıyor olacaksınız.

Özetle

Blynk uygulamasıyla web arayüzü üzerinden küresel olarak kontrol ettiğiniz cihazlarınızı artık direk uygulamadan kontol edebiliyor olacaksınız. Bu iki yazımda Blynk uygulamasını hem web arayüzünden hem de mobil uygulamadan temel anlamda nasıl kullanabileceğinizi, nasıl LED kontrol edebileceğinizi göstermeye çalıştım. Sorularınız olduğunda yorum kısmına yazabilir, bilikte çözüme ulaştırabiliriz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?