Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Yeni Bilgisayarım: Lenovo IdeaPad 320 Model Notebook

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba..

Teknolojideki gelişmeleri takip etmek hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri hale geldi. Son güncellemeler, son çıkan teknolojik ürünler, son teknolojik haberler hepimizi yakından ilgilendirir oldu. Durum böyle olunca hepimiz yeni ürünleri kullanıp son güncellemeleri takip eder hale geldik. Kullandığımız ürünler zaman geçtikçe ömürlerini tüketmeye, bize performans kaybı yaşatmaya başlıyor. Performans kaybı demek bizi huzursuz eden sebeplerden biri demek..

Asus mu Lenovo Mu?

Bilgisayar alacağıma dair önceden bir araştırma içerisine girmemiştim. İş amaçlı kullandığım Lenovo V110 model laptop hem tasarım hem de hız anlamında benim hoşuma gitmişti. Hafta sonu inceleme amaçlı turladığım teknoloji marketlerde Asus bilgisayarların kasa tasarımları beni hiç memnun etmemesi ve ufak bir özellik değişiminde inanılmaz fiyat artışı hakkını veren bir durumdan uzak duruyordu. Yıllardır kullandığım Asus bilgisayarım orta sınıf bir laptop iken şu anda o kalitede orta sınıf Asus laptop bulamıyordum. Günümüzün Asus ürünleri tabiri caizse dandik bir kasa ve kısıtlı özelliklerle 3000 TL üzerinden fiyatlandırılmıştı. Lenovo ürünleri ise gerek kasa tasarımı gerek ürün özellikleri bakımından uygun fiyat / performansta görünüyordu. İzlenimlerim sonucunda artık Lenovo tercih sebebim oldu.

Hangi Modelini Tercih Etmeliyim?

Asus’tan sonra alacağım bilgisayarda hangi özelliklere dikkat etmeliydim? Kullandığım bilgisayarımda bana performans kaybı yaşatan harddisk, yetersiz gelen ram ve ekran kartım var. Ekran kartı göze batan bir sorun olmasa da harddisk ve ram gözle görünür bir yavaşlatmaya sebebiyet veriyordu. Bu problemi ortadan kaldırabilmek için SSD diskleri araştırmaya başlamıştım ama hala 250 gb çok pahalı. Ram arttırımına daha hiç bakmamıştım.

Yeni bilgisayarda ram en az 8 gb olmalıydı. İşlemci ile hiçbir sıkıntımız yok. Ekran kartı 2 gb hiç olmazsa 940mx olabilir diye düşünüyordum. SSD olursa güzel olur olmazsa da yapacak bir şey yok diyordum. Fiyat aralığı olarak 2800 TL’ye kadar bütçe ayırmıştım. Lenovo modelleri arasında bu kriterlere uygun ideapad 320, 510 ve 520 modelleri vardı. 4 gb ekran kartı benim için fazla olacaktı ki fiyatı 3000 TL üzerine çıkartıyordu. Lenovo IdeaPad 320 i5-7200U 12 GB 1 TB 940MX 2GB 80XL006PTX model laptop tam da istediğim özelliklere sahip bir üründü.

Lenovo IdeaPad 320 Model Özellikleri

Lenovo IdeaPad 320 modelinin özelliklerine bir göz atalım:

Marka Model 
LENOVO / IDEAPAD 320

İşlemci Teknolojisi / İşlemci Turbo İşlemci Hızı
Intel Core i5 / 2,5 Ghz  –  3,1 GHz

 Lenovo IdeaPad 320 Üstten Görünüm

Ram Tipi / Ram Kapasitesi
DDR4  / 12 GB

Grafik Tipi / Grafik Kartı / Grafik Belleği
Paylaşımsız  /  Geforce GT 940MX  / 2 GB

Sabit Disk  / SSD
1 TB / Yok

Bağlantı Seçenekleri
Bluetooth / Wifi / USB

Ekran Özelliği / Ekran Boyutu / Çözünürlük
Full HD / 15,6 inç / 1366 x 768

İşletim Sistemi 
Windows 10 – Single Language

Lenovo almaya karar vermişken 8 gb ram modeliyle karşılaşmıştım. Bence bir sonraki alacağım bilgisayar bu olmalı diye mırıldanırken 12 gb ram modeliyle karşılaştım. İlginç olan şu ki Lenovo Ideapad 320 12 gb modeli hafta sonu neredeyse 500 TL indirime girmiş. O an bir karar vermeliydim. Normal fiyatını araştırdığımda 3150 TL civarı bir laptop olduğunu gördüm. Fırsat bu fırsat dedim hemen satın aldım. 🙂

Deneyimlerim

Lenovo Ideapad 320 Notebook Kutu İçeriği

Not: Kutu içeriğinden yalnızca bir bilgisayar ve bir adaptör çıkıyor. Mouse çıkacak mı diye bekledim fakat çıkmadı. Lenovo laptop alacaklar yanında bir de mouse satın alırsa tam olur.

Bilgisayarı açtıktan sonra güncellemelerini yaptım. Uygulamaları kurmaya başladım. Kurulum ve açılış hızı göz kamaştırıcıydı. Donanım performansını görebiliyordum. Oyun ve render işlemleri için performanslarını test etmek istiyordum. GTA5, Battlefield Hardline, Civilization V, Watch Dogs 2 kurdum. GTA 5’in 10 dk içinde diğerleri de 5 dk da kuruldu.  Oyunların performansı da gayet güzeldi. Hatta yakın zamanda toplamak istediğim masaüstü bilgisayarımı bile bir süre rafa kaldırabilir. İşletim sistemi bu işlemler boyunca 4 gb kadar ram kullandı.

Olumsuz yönleri yok mu peki diye soracak olursanız yok diyebilirim. Bir dizüstü bilgisayardan beklenen tüm performansı size sunuyor. Şunu fark edebilirsiniz harddisk işlem yaptıkça ince bir ses geliyor. Rahatsız edici değil.O da nazar boncuğu olsun diyorum.

İlk Yapılacaklar

Bilgisayarı aldıktan sonra içinde kurulu Office, McAfee yazılımlarını kaldırın. Defender yazılımını da mümkünse kapatın. Kendi kullandığınız yazılımları yükleyin. Kullanıcı hesap denetiminden hiç bahsetmiyorum çünkü ilk olarak onu kapatacaksınız =)

Bilgi: Bilgisayarın bugünkü fiyatı 3408 TL olmuş. Fırsat zamanını yakaladığım ve iyi ki almışım dediğim bir ürün oldu.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?