Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Minecraft MakeCode Yaratıklar Blokları Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bir önceki yazımda sizlerle MakeCode Bloklar kategorisinde yer alan blokların kullanımını öğrenmiştik. Henüz bu başlangıç yazımızı okuyamadıysanız http://blog.ikizoglu.com/2021/02/minecraft-makecode-oyuncu-bloklari-kullanimi adresinden başlayabilirsiniz. Bugünkü yazımızda MakeCode Yaratıklar kategorisini keşfetmeye başlayacağız. Dilerseniz hemen başlayalım.
MakeCode Kullanımı
Çalışmalarımıza başlamadan önce ihtiyacımız olacak temel becerilerden biri de Minecraft Education’a giriş yaptıktan sonra MakeCode içerisinde bir proje oluşturup programlamaya hazır hale getirebilmektir. Eğer bu konuda kendinize bir hatırlatma yapabilmek istiyorsanız daha önce tüm bu süreci sizlerle paylaştığım Minecraft Education’da MakeCode Kullanımı blog yazımı okuyabilirsiniz.
MakeCode Yaratıklar
MakeCode penceresini açtığımızda sol bölümde yer alan menüde Yaratıklar kategorisine tıkladığımızda karşımıza oyun içerisinde yer alan bir oyuncunun envanterden aldığı ve programlayıp kullanabileceği bloklar yer almaktadır. Burada toplamda farklı türlerde 14 bloğumuz bulunmaktadır. Şimdi bu blokları incelemeye başlayalım.
“Seçilen hayvan şu konumda ortaya çıksın” bloğu tek başına kullanılmamaktadır. Bunu kullanabilmek için tetikleyici bir blok ile kullanılmaktadır. Blok çalıştırıldığında ise belirtilen konumda hayvan oluşturmaktadır.
“Seçilen hayvan öldürüldüğünde” bloğu tetikleyici bir bloktur. Seçilen hayvan öldürüldüğünde iç kısma yerleştirilen bloklar çalışmaya başlayacaktır.
“En yakındaki oyuncu hedefini öldür” bloğu kullanıldığında seçili hedef oyundan kaldırılır.
Bu bloklar yuvarlak kenarlı seçilebilen blokların içerisinde değişken olarak kullanılabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse üstte belirttiğimiz şu konumda şu hayvan ortaya çıksın bloğunu şu şekilde değiştirebiliriz:
Bu blok içerisinde “Hayvan” ortaya çıkması için seçim yaparken şimdi yaptığımız blok değişikliği ile “Canavar” olarak değiştirmiş olduk.
Bu blok ile seçilen hedefe seçilen mesafe içerisinde özel güçler tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu özel hedefler, hız, yavaşlık, çabukluk, kazma yorgunluğu, kuvvet, zıplama arttırma, bulantı, yenilenme, dayanıklık, ateşe dayanıklık, suda nefes alma, görünmezlik, körlük, gece görüşü, açlık, zayıflık, zehir, sağlık güçlendiricisi, emilim ve havaya yükselme gibi özel güçler verilmektedir. Tabi bu özel güçleri kullanabilmek için hayatta kalma modunda çalışıyor olması gerekmektedir.
“Belirli hedefteki tüm efektleri temizle” bloğu kullanıldığında verilen tüm özel güçlerin sıfırlanmasını sağlamaktadır.
“Seçilen hedefe seçilen blok ya da eşyayı şu miktarda ver” bloğu kullanıldığında ilgili hedeflere seçilen blok belirlenen miktarda verilmesi için kullanılmaktadır.
Bu blok ile seçilen hedefi ilgili konuma ışınlamak için kullanılmaktadır. Tetikleyici bir blok ile sohbet penceresinde yazılan bir sözcük ile ışınlanmayı pratik hale getirebilirsiniz.
Konumu değiştirebilir ya da belirli hedefi içeren bir blok kullanabilirsiniz. Tetikleyici bir blok ile sohbet penceresinde yazılan bir sözcük ile hedeften hedefe ışınlanmayı pratik hale getirebilirsiniz.
Belirli bir hedefi belirli kodlar ile belirlenen seviyede büyülemek için kullanılmaktadır.
Belirli konumda iken seçilmiş envanter bloğu bulunuyorsa belirtilmiş komutu çalıştırmak için kullanılır. Bu bloğu kullanabilmeniz için daha önceden komutun tanımlanmış bir blok dizisi olması gerekmektedir.
Seçilen hedeft belirlenmiş konumda bulunuyorsa belirtilmiş komutu çalıştırmak için kullanılır. Bu bloğu kullanabilmeniz için daha önceden komutun tanımlanmış bir blok dizisi olması gerekmektedir.
Bu bloklar yuvarlak kenarlı seçilebilen blokların içerisinde değişken olarak kullanılabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse üstte belirttiğim örnekteki kullanımı gibi blok içlerine yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Örnek bir kullanım göstermek gerekirse temel bloğumuz olan “Hedefteki tüm oyuncuların efektlerini temizle” bloğunda yer alan hedefi “Hayatta kalma modundaki oyuncular” olarak değiştirebiliriz.
Burada yer alan bloklar seçici olarak kullanılmaktadır. Oyun içerisinde kullanıcı ya da belirli bir hedef olmadan işlem yaptırmak istediğinizde bu blokları kullanabilirsiniz.
Minecraft Education’da Yaratıklar kategorisinde sizlerle keşfedeceğimiz bloklar bu şekildedir. Bu blokları kullanıp çalışmalar yaptıkça daha aktif kullanmaya başlayacaksınız.
Örnek Blok Kullanımı
Siz de bu blokları kullanarak dünyanızı daha efektif hale getirebilir, hedeflerinize yönelik planladığınız blokları programlayarak daha interaktif bir dünya oluşturabilirsiniz.
Bugün sizlerle “MakeCode Yaratıklar” kategorisindeki blokların kullanımını öğrendik. Bir sonraki hafta “İstemci” kategorisini öğreniyor olacağız. Daha önce yayınladığım Minecraft Education yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sorularınız olduğunda altta yer alan yorum kısmından bana yazabileceğinizi unutmayın.
Ayrıca Minecraft Education sürümüne dair Türkçe içeriklerin yayınlandığı @MinecraftEduTR Youtube, Twitter ve Instagram kanallarını da takip edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Hoşça kalın.
Son Yorumlar..