Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


3D Yazıcıda Nasıl Çıktı Alınır?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

3D yazıcıların hayatımızda önemli bir yer aldığı şu zamanlarda “Hazırlanan ürünlerin nasıl çıktısını alabilirim?” sorusunu en az bir kez kendinize sormuşsunuzdur. Sahip olma içgüdüsü ile “Satın alabilir miyim acaba?” diye sorduğunuzda fiyatlarının hala pahalı olması bu seferde sizi “Kendi yazıcımı yapabilir miyim peki?” sorusuna yöneltmiştir. Kendinize sorduğunuz sorular sizi güzel ama meşakkatli bir yola doğru götürmeye başlıyor. Burada kendi el beceriniz ve kendinize güvenme durumuna göre kendi yazıcınızı biraz para harcayarak yapabilirsiniz.

Teknik anlamda benzer kulvarda çalışmalar yapan birçok kişi kendi printerini yaptıktan sonra “Nasıl kendinize bir 3D printerınızı yapabilirsiniz” videoları çekmeye başladılar. Bu işe girişmek isteyen kendi printerını hazırlamak isteyen herkese rehber oldular. Bunlara bulaşmadan 3D çıktı hizmeti veren yerlere giderek belirli bir ücret karşılığında kendi çıktılarınızı da alabilirsiniz. Hem de oluşacak teknik problemleri düşünmeden sadece hazırlamak istediğiniz ürüne yoğunlaşarak bu yolu da tercih edebilirsiniz.

Tasarımdan Modellemeye Geçiş

Hayal edin, düşünün. Günümüzde durum geçmiş zamana göre inanılmaz güzel bir konuma geldi. Tasarımdan sonuca süreci gözünüzün önüne getirdiğinizde sizi her adımda bir başka kolaylıkların beklediğini görüyorsunuz. Süreci genişçe bir şekilde açarak bahsedeyim. Bir kağıda en temel haliyle karalamalar yaptığınızı düşünelim. Yaptığınız karalamayı illustrator, photoshop veya kendi kullandığınız tasarım programları yardımıyla dijital ortama aktarabilirsiniz. Bir adım daha önden başlayıp direk 3 boyutlu tasarımını da yapabilirsiniz. Bu en temel programdan profesyonel tasarımlar yapabileceğiniz programa kadar tercihinize göre size kalmış bir durum.

Tinkercad üzerinde hazırladığım bir çalışmayı sizinle yazdırma işlemine hazırlayalım. Çalışma tamamlandıktan sonra stl dosyamızı alalım. Sağ üst menüde Dışarı Aktar butonuna basılarak açılan pencereden 3D Baskı İçin .STL dosyasını indirelim.

.STL Nedir?

.STL formatı yazılımsal açıdan 3D prototipleme için en iyi iş akışı sağlayan, fiziksel objelerin üretiminde 3D model datasını standart bir veri biçimi olarak saklayan yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip bir formattır. Çalışma prensibi söz konusu katı modelin yüzey geometrisini çok çok küçük üçgencikler haline getirerek yeniden oluşturmaktır. Basit modellerde birkaç üçgen yeterli olabilir fakat yüksek çözünürlük gereken durumlarda katı model yüzeyi milyonlarca üçgene bölünebilir. Model yüzeyindeki üçgenlerin artması çözünürlüğü yükseltip, parça kalitesini ve detayını arttırır ancak dosya boyutunun da büyümesini sağlar.

.STL formatlı model ile çıktı alabilmek için “Slicer” adı verilen 3D yazıcı ara yüz programına ihtiyacınız vardır. Bu program 3 boyutlu modelinizi girmiş olduğunuz parametrelere göre dilimlere ayırır. Böylece 3D yazıcı modeli katmanlar halinde oluşturarak katı model haline getirir. 

STL uzantılı indirdiğimiz dosyayı kendi yazıcımıza uygun dilimleme programıyla açalım. Ben Zaxe serisi bir yazıcı kullandığımdan dilimleme işlemleri için Zaxe Desktop programını kullanacağım.

İndirdiğim .stl uzantılı dosyayı dilimleyebilmek için Zaxe Desktop programında açıyorum. Açtığımda sol menüde en üstte yer alan butondan dilimleme işlemi yapacağım dosyamı programın içerisine alıyorum. Açılan dosya hazırladığım 3 boyutlu görüntünün dilimlenmeye hazır halini ifade etmektedir. Tabanda görülen damalı alan 3D yazıcının tabla alanıdır. Dikey olarak yükselen sayılar da yazıcı içerisinde yüksekliği göstermektedir. Şekliniz farklı boyutlarda olabilir. Çevirmek, ortalamak için sol menüde bulunan butonları kullanabilirsiniz.

Programın sağ tarafında yer alan Dilimle! butonu sol tarafta bulunan butonlarla yapabileceğimiz işlemler bittikten sonra kullanacağımız bir butondur.

Dilimleme butonuna bastığımızda sağ tarafta açılan blok içerisinde bazı önemli ayarlara ulaşıyoruz. Blok içerisinde ilk sırada kullanacağımız materyali seçiyoruz.

3D printerlar için çok çeşitli malzemeler geliştirilmesine rağmen şunu farkedeceksiniz ki PLA ve ABS iki baskın malzeme olarak karşınıza çıkacak. ABS ve PLA , her iki malzeme de termoplastikler olarak bilinirler; ısıtıldıklarında yumuşayan hatta kalıplanabilen ve soğuduğunda ise katı bir şekle bürünebilirler. Filamentler ve türleri hakkında daha fazla bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

 

Yapacağım baskı için gelişmiş ayarları kullanmayacağım ama ayarları görmeniz açısından bu resmi ekliyorum. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra en alt sağda yer alan “Dilimle” butonuna tıklayıp dilimleme işlemini başlatabilir; işlem bittikten da sonra oluşan dosyayı 3D yazıcınıza aktarıp yazdırabilirsiniz.

Yazdırma sürecinden bir görüntü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baskı sonrası ürünün son hali

Kılıcın daha kısa sürede yazdırılması için küçük bir çıktı aldım. 8 dakika gibi bir sürede ürünü aldım. Baskı kalitesi harikaydı. Kendi tasarımlarınız yerine başkalarının hazırladığı tasarımları kullanarak da çıktı alabilirsiniz. Araştırdığınızda birçok web sayfasıyla karşılaşacaksınız. Ben bilinen adreslerin linklerini paylaşıyorum.

3D Model Paylaşım Adresleri:

Thingiverse: https://www.thingiverse.com/
Grabcad: https://grabcad.com/
Autodesk 123d: 
Nunus: 
Yeggi: http://www.yeggi.com/
Instuctables: http://www.instructables.com/
NASA: https://nasa3d.arc.nasa.gov/models/printable
SketchFab: https://sketchfab.com
3D Warehouse: https://3dwarehouse.sketchup.com/
YouMagine: https://www.youmagine.com/
MyMiniFactory : https://myminifactory.com

Bu web adresleri içerisinde hoşunuza giden bir modeli indirip baskı sürecine alabilir, denemeler yapabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.

 

 

 

Kaynaklar:

ABS mi PLA Mı?

D

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?