Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Windows, Ubuntu, Pardus, MultiBoot Flash Bellek Oluşturma

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bilgisayar dünyasında yazılım ve teknik işlerle uğraşan kişilerin işlerini kolaylıkla yapabilmesi için program ve uygulamalara ihtiyaçları vardır. Bu programların her biri farklı bir cd/dvd içerisinde veya imaj halinde olduğu düşünülürse alet çantamızın gücünü arttıracak yeni araçlara ihtiyacımız var. Cd/dvd günümüzde yerini flash bellek ya da harici disklere bırakmış durumda. Harici disklerde taşıdığımız imajlar için  hala bir programa ihtiyaç duysak da daha kısa adımlı daha güçlü çözümler olmasını isteriz.

İstenen Özellikler:

  1. Sistem çöktüğünde kurtaracak,
  2. Farklı Windows işletim sistemi kurabilecek,
  3. Tercihe göre Linux işletim sistemlerini barındırabilecek,
  4. Birkaç kısa adımla probleme çözüm sunabilecek,
  5. Kurulum sonrası driver sorunlarına çözüm bulabilecek,
  6. Sık kullanılan programları içerisinde barındırabilecek,
  7. Hafif, kullanışlı ve performanslı olabilecek,
  8. Alet çantasının yükünü hafifletebilecek bir araca ihtiyacımız var.

Daha önceden yapmaya çalışmıştım fakat istediğim sonuçları elde edememiştim. Geçenlerde tekrar yapmaya koyulduğumda istediğim kriterleri sonunda gerçekleştirebildim. Yaptığım aramada USB multiboot disk hazırlayabileceğim YUMİ, Etcher, Easy2Boot, XBoot, WinSetupFromUSB gibi araçlarla karşılaştım. Ben ihtiyacımı WinSetupFromUSB ile çözdüm. Bugün bu araç kullanarak nasıl multiboot oluşturulur ondan bahsedeceğim.

WinSetupFromUSB:

Hazırlayacağım dosyaları 32GB’lık flash bellek üzerinde çalıştıracağım. Belleğimi bilgisayarıma bağlıyorum ve içerisinde mevcut tüm dosyalarımı bilgisayarıma yedekliyorum. Flash bellek biçimlendirileceği için dosyalarınız silinecektir.

Hazırlanacak disk için önce biçimlendirme işlemi yapılmasını istiyorum. “Auto format is with FBinst” seçeneğini seçip Fat32 dosya sistemini ve “align, copy BPB” özellikleri seçiyorum.

Şimdi beklediğimiz adıma geldik. USB diskinize eklemek istediğiniz işletim sistemi ve araçların yollarını seçeceğiz. Ben ilk olarak Pardus ve Ubuntu’yu ekleyeceğim.Bunların ikisi de Linux ISO kategorisine giriyor. Peki ne yapmam gerekiyor? Kaldığımız yerden devam edelim.

Linux ISO bölümüne ilk imajımı eklemek için tıklıyorum. İmajımın yolunu seçiyorum.

Boot menüsünde eklediğimiz imaj adının nasıl bir isimle görüntülenmesi istiyorsanız buraya o ismi yazıyorsunuz. Ardından OK diyerek pencereyi kapatıyoruz.

Ardından Windows 7 imajımı da ekliyorum. Karşıma çıkan boot menü adını yazarak OK diyorum. Eklemek istediğim imajlarımdan 2. Linux ISO’yu ekleyemedim. Önce hazırladığım bu imajları belleğe yazdırmalıyım. İşlemi başlatmak için GO butonuna basıyorum. Aradan 3-4 dk geçtikten sonra belleğimiz kullanıma hazır hale geliyor.

Aynı türün ikinci farklı imaj dosyasını ekleyebilmek için 2.turu beklemek durumunda kalıyorsunuz. Nasıl mı?

İlk biçimlendirme işlemi için “Auto format is with FBinst” seçeneğini seçmiştik. İlk USB yazdırma işlemi tamamlandıktan sonra bu seçeneğin yanındaki tiki kaldırıyoruz. İkinci imajımızın yolunu belirtiyoruz. Ardından GO butonuna basarak USB içerisine ekleme işlemini başlatıyoruz. Böylelikle ikinci Linux ISO’muz da belleğimize eklenmiş olacaktır.

Bu işlemlerden sonra belleğimizin çalışıp çalışmadığını test edelim.

Flash belleğimiz seçili iken altta yer alan “Test in QEMU” seçeneğine tıklayıp GO diyelim. Simülasyon penceresi açılıp birkaç sayfa geçtikten sonra karşınıza hazırladığınız çalışmanızın örneği açılıyor.

10 sn içerisinde işlem yapmanızı bekliyor olacaktır. Endişelenmeyin, bilgisayarınıza zarar verecek bir durumu bulunmamaktadır. İlk baktığınızda bu haliyle beğenmeyebilirsiniz. Bunun için biraz düzenleme yapalım.

Boot Arayüz Düzenleme:

Bu aşamadan sonra yapacağınız hatalı düzenleme USB belleğinizdeki dosyaların hatalı çalışmasına sebep olabilir. O yüzden işlemleri dikkatli bir şekilde bahsedildiği gibi yapmanız önem arz etmektedir.

 USB belleğin içerisindeki dosyaları görüntüleyelim. menu.lst dosyasını Notepad++ ya da Not Defteri uygulamasıyla açalım. (Dosyaya sağ tıklayıp > Birlikte Aç > Not Defteri diyebilirsiniz) İlk satırlarda yer alan kodlar şu şekildedir:

color black/cyan yellow/cyan
timeout 10

#graphicsmode 0x6A
graphicsmode -1 640 480:800 24:32 || graphicsmode -1

Burada yer alan;

Bu açıklamalardan sonra ben kendi çalışmamda şöyle bir düzenleme yaptım.

menu.lst düzenlemesi:

color white/black white/green
timeout 20

#graphicsmode 0x6A
splashimage /background.bmp
graphicsmode -1 640 480:800 24:32 || graphicsmode -1

Bilgi: title etiketine dokunmadan yanda yer alan menü başlığı düzenlemelerini de buradan yapabilirsiniz.

Ekran Görüntüsü:

Yaptığım düzenlemelerden sonra pencere görünümünü bu noktaya getirdim. Dilediğim işletim sistemleri ve araçlarını ekleyebilir, kullanabilirim.

Bazı bilgisayarların bios tuşlarını hatırlayalım:

  • Acer – Esc, F9, F12
  • ASUS – Esc, F8
  • Compaq – Esc, F9
  • Dell – F12
  • EMachines – F12
  • HP – Esc, F9
  • Intel – F10
  • Lenovo – F8, F10, F12
  • NEC – F5
  • Packard Bell – F8
  • Samsung – Esc, F12
  • Sony – F11, F12
  • Toshiba – F12

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?