Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino Dokunma (Touch) Sensörü Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba..

Bugün sizlerle dokunma touch sensörün kullanımını öğreneceğiz. Temel kullanım sonrası örneklerle kullanımını pekiştireceğiz. Dokunma -touch- sensörü üzerinde iç içe geçmiş dairelerden oluşan bir şekli var. Dairelere dokunduğunuzda iletim sağlanıyor ve devre tamamlanıyor. Tam ya da yarım dokunduğunuzda hassasiyete dayalı durumu değiştirebilir miyim diye düşünürseniz kullanacağım sensörde bunu gerçekleştiremiyorsunuz. Bu ek bilgiyi de paylaştıktan sonra vakit kaybetmeden sensörün kullanımına geçelim.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra devre şemasına geçebiliriz.

Devremizi hazırlarken Arduino üzerindeki 5V ve GNP pinlerini şemadaki gibi breadboard üzerinde “+” ve “-” pinlerine uygun şekilde bağlayalım. Arduino 2. dijital pinine bağladığımız jumperımızın diğer ucunu dokunma sensörümüzün SIG pinine bağlayalım. GND pinini breadboard üzerindeki “-” pinlere, VCC pinini breadboard üzerindeki “+” pine bağlayalım. Böylece devremizin kurulumunu tamamlamış oluyoruz.

Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Arduino seri port ekranını açıyoruz. Sensöre dokunduğumuz süre boyunca Led Acik, boş kaldığı süre boyunca da Led Kapali yazacaktır. Eğer dokunma olmadığı süre boyunca “Led Kapali” yazmasını istemiyorsanız;

Serial.println(“Led Kapali”);                 // Led kapalı yaz.

satırını silip kodu tekrar yükleyebilirsiniz. Böylelikle dokunduğunuz sürece Led Acik yazacaktır.

Örnek 2

Farklı bir kod yapısı aynı devre şeması ile bir örnek hazırlayacağız. Yaptığımız ilk örnekte sensöre dokundukça işlem yapılıyor, sensörden elimizi çektiğimizde işlemler duruyordu. Şimdiki ise sensöre dokunup bıraktığınızda bir sonraki dokunmaya kadar işlem yapmaya devam edecek, tekrar dokunduğumuzda farklı bir işlem yapamaya başlayacak.

Daha iyi anlayabilmek için biraz daha somutlaştıralım. Sensöre dokunduk ledimiz yandı. Bir sonraki dokunuşa kadar o led yanmaya devam edecek. İkinci kez sensöre dokunduğumuzda ise led sönecek. 3. dokunmaya kadar sönük kalmaya devam edecek.

Buzzer Kullanımı

Sensörün temel kullanımını led ile öğrendikten sonra buzzer da ekleyerek bir devre tasarlayalım.

Devremizin üzerine sadece bir buzzer ekledik. Buzzerın kırmızı ucunu 4.pine, siyah ucunu da şekildeki gibi “-” pine bağlayalım. Bağlantımızı böylelikle tamamlamış oluyoruz.

Daha önceki devremizde kullandığımız kodlarımıza buzzer için tanımlama komutlarını ekleyerek buzzer için komutlarımızı oluşturduk. Şimdi çalıştıralım. Çalıştırdığımızda dokunma sensörüne tıklayınca ledimiz yanarken buzzer da çalmaya başlayacak; dokunma gerçekleşmediği zaman da led sönük buzzer sessiz kalacaktır.

Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..

Gelen Arama Terimleri:

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?