Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
FLL Jr. – FLL -WRO Robot Yarışmaları
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Önceki yazılarımda Lego’nun Wedo ve Mindstorms Ev3 setlerini, bu setler ile bilgisayar/tablet bağlantısı yapılarak kodlandığını ve hazırladığınız modellerinizle turnuvalara katılabileceğinizi belirtmiştim. Bu yazımda sizlere ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği tarafından Lego’nun bu setleri kullanılarak yapılan turnuvaları tanıtacağım. Günlük hayatta bu isimleri duymuş olsanız da bunların ne anlama geldiğini, bu yolda nasıl bir süreç izlendiğini sizlerle paylaşacağım.
FLL – FIRST LEGO LEAGUE
Ülkemizde önceki yıllara göre belki de en yüksek katılımın olduğu robotik yarışmalarından bir tanesi de FLL turnuvasıdır. Ortaokul ve lise kademesinden öğrencilerin katıldığı turnuvada yılın tema konusuna ait problemleri araştırıp çözümleyebilme sürecinin yanında tema setinde verilen görevleri doğru bir şekilde gerçekleştirebilmeyi içerir. Her gerçekleştirilen görevden belli bir puan alınıp bölgesel sıralamaya katılıyorsunuz. Bir üst tur için kıyasıya yarışıyorsunuz. Bu heyecan bambaşka bir heyecan..
Bu yılın teması Hydrodynamics : Suyun Yolculuğu
Dilerseniz yılın temasına ait kısa bir tanıtım videosu ve yapılması gereken görevleri tanıyalım.
Tomorrow’s innovators practice imaginative thinking and teamwork.
(Yarının yenilikçi çalışanları yaratıcı düşünmeyi ve takım çalışmasını uyguluyorlar.)
Yetişkin antrenörlerin rehberliğindeki takımlar gıda güvenliği, geri dönüşüm, enerji vb. gibi gerçek bir dünya problemini araştırıyor ve bir çözüm geliştirmeye başlıyorlar. Ayrıca takımlar LEGO MINDSTORMS ® robotu kullanarak çözümlerini tasarlamalı, inşa etmeli, programlamalı ve daha sonra oyun alanında rekabet etmelidir.
Bir problemi çözmek için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kavramlarını (STEM) ve hayal gücünün büyük bir kısmını uygulamayı öğrenirken, hepsi de eğlenceli oluyor. Keşif yolculukları boyunca, eleştirel düşünme ve takım oluşturma becerilerini, temel STEM uygulamalarını ve hatta sunum becerilerini geliştiriyorlar. Takımlar çözümlerini juriye yaratıcılık çizgisi ile sunmalıdırlar. Ayrıca bunları yaparken programın öz değerlerini de uygularlar.
Sayılarla First Lego League’nin ne kadar büyük bir etkinlik olduğunu görebiliyoruz. Ülkemizde de bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yapmak, çocuk ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlamak amacıyla Bilim Kahramanları Derneği FLL turnuvasının resmi sorumluluğunu üstlenmektedir.
Resmi Web Adresleri:
https://www.firstinspires.org/robotics/fll
http://www.bilimkahramanlari.org/tr/bilim-kahramanlari-bulusuyor-fll/
FLL’de Süreç Nasıl İşliyor?
Ağustos ayında yılın FLL teması açıklanır. Sonrasında kayıtlar başlar.Ülkemiz için Bilim Kahramanları Derneği’ne yaptığınız başvuru sonrası size gerekli malzemeler gönderilir. Tüm dünya aynı tema üzerinde çalışmaya başlar. Yarışmaya katılan takımlar takvime göre turnuvalara hazırlanmaya başlar. Takvime göre herkes turnuva gününe hazırlıklarını tamamlar. Turnuva günü 3 farklı kategoride juri karşısına çıkılır. Bunlar özdeğerler jurisi, proje jurisi, robot tasarım jurisidir. Bunların yanında size gönderilen tema seti üzerindeki görevlere ne kadar hazırlanıldığını göstereceğiniz robot karşılaşmalarına katılarak takımınızın başarısını gösterirsiniz. Hepsinden aldığınız bir puanla sıralamaya katılırsınız. Kriterlere sağlayabilme durumuna göre katıldığınız turnuvalardan yükselerek önce açık Avrupa turnuvasına sonra da dünya şampiyonluğuna katılmaya hak kazanırsınız. Dünya turnuvası sonunda o yılın sezon birincileri belirlenir ve turnuva tamamlanır.
Önceki yılların dünya birincilerini merak ediyorsanız adresinden inceleyebilirsiniz.
FLL Jr Nedir?
Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST®LEGO® League Jr. ,
- rekabetçi olmayan,
- araştırma ve tasarım yapmaya teşvik ederken,
- iletişim becerilerini geliştiren,
- el becerisi gerektiren,
- takım çalışmasıyla öz değerlere sahip olan,
- en az 3, en fazla 6 çocuktan oluşan
- 6-10 yaş arası çocuklar için düzenlenen bir STEM programıdır.
Her takım özel LEGO® Education Inspire Model (Yol Gösterici Model) ile gerçek dünya ile bağlantılı bu temayı keşfetmeye başlar. Bu modeli başlangıç olarak kullanarak kendi yeni modellerini LEGO® parçalarıyla tasarlarlar. Çocuklar LEGO® Education WeDo ile çalıştıkça temel mühendislik ve programlama becerilerini öğrenir ve öğrendikleri kavramları kendi modellerini hareket ettirmek için uygularlar.
FLL Jr. teması : Aqua Adventure
FLL Jr. Süreci Nasıl İşliyor?
Şubat ayında başlayan kayıt süreci FLL’deki gibi devam ediyor. Ülkemiz için Bilim Kahramanları Derneği’ne yaptığınız başvuru sonrası size gerekli malzemeler gönderilir. Tüm dünya aynı tema üzerinde çalışmaya başlar fakat FLL’deki gibi yoğun ve ağır bir hazırlanma süreci yoktur. Yarışmaya katılan takımlar takvime göre turnuvalara hazırlanmaya başlar. Takvime göre herkes turnuva gününe hazırlıklarını tamamlar. Öğrenciler yine tema konusuna göre bir problemi araştırır, çözüm yolları geliştirir ve geliştirilen çözüm yolları Lego setleriyle somut bir şekilde gösterilmeye çalışılır. Mühendislik defteri araştırma yolunda öğrencilere nereden başlamalarına dair rehberlik eder, öğrenciler nasıl araştırma yapacaklarına dair kendilerine bir yol çizer.Rekabetçi bir ortam yoktur, takım çalışması işbirliği ile çocukların hepsi kazanmanın tadını yaşar. Hepsi elinden gelenin en iyisini gerçekleştirmiş ve ürünlerini sunmaktadır. Bu araştırma ve modeli tamamlama süreci boyunca öğrendiklerini keşfettiklerini hazırlayacakları Anlat Bana posterine ekleyerek fuar günü ziyaretçilere anlatırlar. En iyi araştıran, problemi çözen, model tasarlayan vb. kategorilere göre ödüller verilir ve etkinlik tamamlanır.
Resmi Web Adresleri:
https://www.firstinspires.org/robotics/flljr
WRO – Dünya Robot Olimpiyatı
Dünya Robot Olimpiyatı/WRO’nun amacı, gençlerin robot ve bilime karşı ilgilerini arttırmaktır. Her yıl
dünyanın başka bir ülkesinde yapılan WRO’ya ülkelerinde yapılan turnuvada derece almış takımlar katılır. Ülkemizdeki WRO olimpiyatlarının resmi sorumluluğunu Bilim Kahramanları Derneği üstlenmektedir.
- Takımlar 20 yaşından büyük en az bir çalıştırıcı (takım koçu) ve en az 2 en fazla 3 öğrenci üyeden oluşur.
- Takım oluşturmak için herhangi bir okul veya kuruma bağlı olmak gerekmemektedir.
- Kategori bazında her kurum/okul, her kategoriye en fazla 2 takımla kayıt yapabilir.
- Takım üyelerinin yaş aralıklarında 16 Kasım 2018’de düzenlenecek uluslararası organizasyonda olacakları yaşları dikkate alınmalıdır.
- Her kategori birincisi uluslararası turnuvaya katılmaya hak kazanır.
- 2018 sezonu için Dünya Robot Olimpiyatı / WRO Türkiye Turnuvası’nın 26 Mayıs 2018 Cumartesi günü İzmir
Fuarizmir’de Takım Sayısı – Uluslarası Turnuvaya katılım maddesinde belirenen kontenjanlarla yapılması
planlanmaktadır.
WRO etkinliği 5 farklı kategoride yapılmaktadır.
- Kurallı Kategori
- Açık Kategori
- WRO Futbol
- İleri Seviye Robot turnuvası
- Keşif Kategorisi
*Her takım yalnızca bir kategoride turnuvaya katılabilir.
*WRO Türkiye 2018 sezonu Kurallı Kategori, Açık Kategori ve WRO Futbol kategorilerinde yapılacaktır.
* İleri seviyede robot turnuvası ve keşif kategorisi WRO Türkiye 2018 sezonunda yoktur.
Katılım Şartnamesi: http://wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Katilim_Sartnamesi.pdf
Genel Kurallar: http://www.wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Genel_Kurallar.pdf
Resmi Web Adresleri:
https://wro-association.org/home/
http://wroturkiye.org/
Kategoriler ve Detayları:
Her kategorinin kendi içerisinde yaş duruma göre farklı değerlendirme kriterleri bulunmaktadır. Bu yaş değerlerine hassasiyet gösterilmektedir. Yapacağınız yanlış seçim size ileride problem oluşturabilir. O yüzden dikkatli bir şekilde verilen dokümanları incelemelisiniz.
Kurallı Kategorisi:
∴ http://www.wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Kuralli_Kategori_Yildizlar.pdf
∴ http://www.wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Kuralli_Kategori_Gencler.pdf
Açık Kategorisi:
∴ http://www.wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Acik_Kategori_Yildizlar.pdf
∴ http://www.wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Acik_Kategori_Gencler.pdf
Futbol Kategorisi:
∴ http://wroturkiye.org/sezond/WRO2018_Futbol_Kurallar.pdf
Özetle..
Turnuvaların her biri basit ya da zor olsun yoğun bir çalışma süreci gerektiriyor. Emek verip belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli kriterleri tamamlayıp görevleri gerçekleştirebilmeniz gerekiyor. Araştırmalar, projeler, robot tasarımı ve parçaların kullanımı, görevlerin programlanması gibi deneyim gerektiren çok önemli kazanımlar bulunmaktadır. Bu kazanımları edinebilmek için sadece bir yarışma sürecinde değil uzun soluklu çalışmalar yapıp mücadele eden takımlar kurabilmek gerekiyor. Başarı, takımın öz değerleri uygulayıp disiplinli ve planlı bir çalışma sonrası koç rehberliğinde geldiğini söyleyebilirim.
Araştırın, öğrendiklerinizi deneyin, olmazsa başka bir çözüm deneyin ve öğrendiklerinizi paylaşın.
Son Yorumlar..