Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino RGB Led Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bugün Arduino’nun en renkli parçalarından biri olan RGB LED kullanımını öğreneceğiz. Öncelikle neden bu parçanın ismi RGB ona bakalım. Led içerisinde R(red – kırmızı), G(green – yeşil), B(blue – mavi) 3 temel renk bulunduğu için renklerin baş harflerinden RGB ismini almış. Renklerin kullanım oranlarına göre de birçok ara renk oluşmaktadır.Aşağıdaki görselde 3 rengin birbiriyle farklı değerdeki karşımın oluşturduğu renkleri görebilirsiniz.

RGB ledin kullanımına bir bakalım. Ledin uzun ayağı baz alınarak solundaki ilk ayağı kırmızı, 3.ayağı mavi, 4. ayağı da yeşil renk bağlantısı yapılmaktadır. 2 ayak türe göre anot/katot bağlantısı yapılmaktadır.

Tek renk ledlerde bağlantı yaparken uzun ayak “+“,  kısa ayak “” olarak kullanırız. RGB LED’lerde ise LED’in üretim şekline göre anot veya katot bağlantıları ortak olarak bulunmaktadır. Uzun olan 2. ayak hangi bağlantı türüne göre üretilmişse o bağlantıya dikkat ederek bağlanması gerektiğini unutmayalım.

Ortak Katot – Ortak Anot – RGB LED

RGB LED hakkında yaptığımız temel bilgilendirme sonrası şimdi de devre üzerinde kurulum ve kullanımına bakalım.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra devre şemasına geçebiliriz.

Arduino RGB Led Devre Şeması

Devremizi hazırlarken RGB LED’i breadboard üzerinde herhangi bir yere yerleştirelim. 1,3 ve 4. ayaklarına birer direnç bağlayalım. 1. direnci 10. pine, 3.direnci 9. pine, 4.direnci 8. pine bağlayalım. Son olarak GND(topraklama) bağlantısını yapalım. Arduino üzerindeki GND çıkışına jumperımızın bir ucunu bağlayıp diğer ucunu da RGB ledin 2.ayağına bağlıyoruz. Böylelikle devremizin kurulumunu tamamlamış oluyoruz.

Kodumuzu çalıştırdığımızda 1’er sn arayla kırmızı, yeşil ve mavi renkler yanmaya başlayacaktır. Bu kod ile temel RGB kullanımını öğrenmiş olduk.

Ara renklere örnek kullanım için de bu kodu kullanabilirsiniz. Renk paleti için buraya tıklayıp çeşitli renklerini inceleyerek çalışmanızda denemeler yapabilirsiniz.

Örneğin: Kullanacağımız renk ve kodu “salmon (250,128,114)” olsun. Arduino kodumuzda;
setColor(205,92,92);
delay(1000);
satırındaki kodu kopyalayıp setColor(250,128,114); renk içeriğini salmon renk koduyla değiştiriyoruz. Ve devremizi çalıştırıyoruz.

Dikkat:

Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?