Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino 7 Segment Display Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bugün sizinle ekran çeşitlerinden biri olan segment displayı öğreneceğiz. Kullanımı karmaşık olmakla birlikte devre yapımında zorlanacağınız bir parçadır. Segment display LED tabanlı bir sayısal gösterge elemanıdır. İçerisinde bulunan 7 adet LED ile aydınlatılan 7 ayrı bölmeden oluşan bir sistem bütünüdür.

Ekran yapısında bulunan 7 LED’in her biri bir segment olarak adlandırılır. Çünkü sayısal rakamların (onluk ve on altılık tabanlarda) kesim formları görüntülenmek üzere parçalar halinde aydınlatılmıştır. Ayrıca 7 Segment Display’in yapısında ek olarak 1 LED daha bulunmaktadır. Bu LED sayısal göstergelerde küsuratlı sayıların ondalık noktalarının gösterilmesi için kullanılır. Bu ilave LED simülasyonlarda veya elemanın veri sayfasında ondalık nokta anlamında gelen DP (Decimal Point) ile adlandırılır.

Elemanın yapısındaki 7 LED’den her birinin pinleri konumsal kısımları ayrılmış şekilde bir dikdörtgen düzlemin arka alt zemininde bulunmaktadır. Konumsal olarak kısımlandırılmış 7 bölge “a” ile “g” harfleri arasındaki 7 harfle (a,b,c,d,e,f,g,) etiketlendirilir.

7 Segment Display’de LED’lerin bir uçları ortak uç olduğundan bu ucun toprak ya da besleme ucu olmasına göre 7 Segment Display’ler ortak anot ve ortak katot olmak üzere iki çeşide ayrılırlar.

Common Cathote yani orta uçları topraklama, Common Anode yani ortak uçları besleme olan iki tür segment display vardır. Devre kurulumu, bağlantıları, kod yazımına kadar farklılıklar içermektedir. Ben bu yazımızda size Common Anode segment ekranını kullanıp örneklerimi yapacağım. Aynı zamanda diğer segment ile farklılıklarını da yeri geldikçe bahsedeceğim.  Öncelikle malzeme listemize bir göz atalım:

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

Devre şemasını uygularken zorlanacağınız nokta, Arduino’dan gelen kablolarla direnç bağlantı kısımlarını karıştırabilir ya da hata yapabilirsiniz. Breadboard orta kısımları dik olarak iletim sağlıyor. Buna dikkat etmelisiniz. Anot bağlantılı ekran olduğu için orta bağlantı kısımları 5V beslemeyle bağlanmıştır.


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bir rakamı yazabilmek için 7 tane ledi kontrol edebilmeniz gerekiyor. Bu durum segment displayın türüne göre de farklılık gösteriyor. Eğer siz anot bir display kullanıyorsanız kodlarınızı yazarken yakacağınız ledler için “LOW” komutunu; söndüreceğiniz ledler için de “HIGH” komutunu kullanmalısınız. Örneğin anot display ekran kullandığınızda ekrana 0 (sıfır) yazdırmak için üst resimdeki değerlere bakarak (a,b,c,d,e,f) harflerini yakmak için LOW, söndüreceğim (g) harfi için HIGH kullandım.

Durum katot display için tam tersi. Katot display için yakacağınız ledlerde “HIGH”, söndüreceğiniz ledlerde “LOW” kullanmalısınız.

Segment display sağ alt köşesinde bir nokta bulunmaktadır. Bu nokta küsüratlı değerleri yazdırabilmek için koyulmuş bir leddir. 8. değer olarak kodumuzun içerisinde DP (Decimal Point) yer almaktadır.

Not: Bu devre anot display kullanılarak hazırlanmıştır. Devrenizde anot display kullanıyorsanız devre şeması ve kodları doğru çalışacaktır. Eğer katot segment display kullanıyorsanız yapmanız gerekenler şunlar olacaktır:

  1. Ekranın orta çıkışlarını 5V besleme yerine topraklamaya çevirmelisiniz. 5V iptal etmelisiniz.
  2. Kod kısmında digitalWrite(a, LOW);  satırlarında yazan değerlerin zıttını yazmalısınız. LOW değeri kullanılmışsa HIGH olarak değiştirmelisiniz.

Devre şemasını oluşturduktan sonra kod kısmına geçiş yapabiliriz.

Kodumuzu Arduino’ya gönderdikten sonra çalıştırıyoruz. Sonuç olarak devremizi çalıştırdığımızda segment display 0’dan 9’a kadar saymaya başlayacaktır. Bu şekilde tekrarlayıp sayı sayma işlemine devam edecektir.

Kolay gelsin.

 

Kaynaklar:

http://www. elektrikport .com/ teknik-kutuphane/7-segment-display-nedir/18475

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?