Bu yazımda blok zinciri ile Web 3.0 arasındaki ilişkiyi ve bu iki teknolojilerin daha anlaşılır olmasını gösterebilmek istiyorum....
Yapay Zekaya Giriş Ders Kitabı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugün sizlere Yapay Zekaya Giriş Ders Kitabı‘nın ilk pilot öğretmen eğitiminin gerçekleştirildiği ve eğitime dair notlarım üzerine blog yazımı yazacağım. Kitap Cem Say, Sedat Yalçın ve Bahadır Yıldız tarafından yazılmış, ülkemizde lise eğitimi veren, yapay zekaya meraklı olan, “Bu işin mutfağında işler nasıl ilerliyor?” sorularına yanıtlar bulabileceğiniz, öğrenmeye hevesli herkes tarafından kullanılabilecek oldukça yararlı olacak bir kitap!
Kitabın Yazılış Öyküsü
Yapay Zeka’nın gelişimi ve kullanımına baktığımızda oldukça farklı zamanlamalar bulunmaktadır. Kayıtlara geçen tarihlerde bazıları Turing Test’ini baz alırken bazıları da daha eski tarihlere dayandırabileceğimiz kilometre taşları bulunduğunu paylaşmaktadır.
Bu gelişim süreci ister Turing Testi‘nden itibaren gerekse ilk hesap makinesinden başlasın, süreç hala gelişim içerisinde ve hayatımıza daha fazla etki eden bir noktada devam ediyor. Bu gelişim devam ederken bunu nasıl anlamalıyız, bu işin mantığını nasıl çözüp yenilikler geliştirebileceğiz, nasıl insanlığa pozitif etki geliştirebileceğiz sorularını soramadan edemiyoruz.
OpenAI ile birlikte kullanıcıların kullanımına sunulan yapay zeka uygulamaları hem hizmet vermeye başlamış hem de bu hizmeti verirken kendini daha da iyileştirmeye, geliştirmeye devam ediyor. ChatGPT ile birlikte farklı yapay zeka uygulamaları geliştirilmiş ve günlük kullanıma sunulan bir sürü uygulamalar oluşturuldu. Biz kullanıcılar olarak yaptığımız tek şey bu uygulamaları denemek ve “Aaa gerçekten bildi“, “Benim bazı işlerimi hızlıca tamamladı“, “Ne güzel çalışmalar ortaya çıkarttı.” cümlelerini söyleme noktasına geldik.
Tüm süreç çok güzel ilerlerken biz kullanıcılar olarak sadece bunları denemekten mi ibaret olacağız? Yapay zeka nasıl çalışıyor? Yapay zeka öğrenmesinde bu veriler nasıl kullanılıyor? Bu soruları nasıl yanıtlayabileceğiz? İşte tam bu noktada tüm bu soruların içerisindeyken yapay zeka öğretiminde ücretli uygulamaların ötesinde neler yapılabilir, nasıl bir yol izlenebilir soru ve araştırmalarıyla üç değerli hoca bir araya gelip bu işin müfredatını hazırlıyorlar ve bunu tüm herkesin yararlanabilmesi için kitaplaştırıyorlar.
Kitap İçeriği
Kitabın içerisinde yapay zeka ve çalışma mantığı örnek uygulamalarla net bir şekilde anlatılmış. Burada ChatGPT’den örnekler, Dall-E’den örnekler ve nasıl çalışır kısmı yok. Zaten diğer kitaplardan da ayrılan noktası tam olarak bu. Sizin yapay zekaya bakış açınızı işin mutfağına sokarak adım adım anlamlandırmaya ve aktivitelerle işin felsefesini kazandırmaya yönelik çalışmalarla ilerliyor.
Bu kitap, lise öğrencileri ve lise düzeyinde bilgiye sahip kişilere yapay zekâyı modern bir yaklaşımla geniş bir çerçeve içinde tanıtmayı hedeflemektedir. Kitapta, yapay zekâ kavramlarının insan zihniyle bağlantıları, kullanılan farklı teknikler ve uygulama alanları, örneklerle ve sade bir dille anlatılmaktadır. • Kitabın içeriği öğrencileri, önemli yöntemleri kendi başlarına uygulamaya özendirecek şekilde tasarlanmıştır. Kitapta durum uzayında arama, yapay öğrenme ve evrimsel programlama gibi alandaki güncel konu ve yöntemler açıklanmaktadır. Okurlar bu kitap sayesinde, matematiksel ve biyolojik mantıklarını kavrayacak. Kitapta durum uzayında arama, yapay öğrenme ve evrimsel programlama gibi alandaki güncel konu ve yöntemler açıklanmaktadır. Okurlar bu kitap sayesinde, matematiksel ve biyolojik mantıklarını kavrayacak, doğal dil işleme ve veri bilimi gibi uygulama alanlarını da tanımaya adım atacaktır.
https://www.trendyol.com/hisar-okullari/yapay-zekaya-giris-liseler-icin-ders-kitabi-p-664212500
Uygulama kullanmak, uygulamaları ücretli satın alıp ortaya güzel işler çıkartmanın ötesinde en temel haliyle aktarabilmek için oldukça fazla emek harcandığını söyleyemeliyim. Kitapta her bir örnek, bu örneklerin çözümünde, hataların çözümlenmesinden doğru örneklerin seçimine kadar önemli titizlikte hazırlanmış. Ayrıca yapay zeka uygulamaları kullanarak ya da kullandırarak iş çıkartmanızın ötesinde bu sistemlerin hazırlanmasında önemli olan mantığı kavratmak için yazılmış. Örnekler cihazsız kodlama mantığında aktivitelerle basitten karmaşığa doğru ilerliyor.
Bilgiye dayalı arama, yapay öğrenme, evrimsel programlama, doğal dil işleme ve veri bilimi gibi konularını da bu kitapla birlikte öğrenmeye başlayacaksınız. Örneklerin düşündürücü ve zorluğu karşısında bakış açısınızın da aynı şekilde gelişmeye başladığını göreceksiniz. Bu değişimle birlikte Yapay Zeka’nın ne kadar zeki olduğunu, doğal dil işleme mantığının nasıl çalıştığını görebiliyor olacaksınız. Ayrıca Python programlama diline daha önce bir başlangıç yapmadıysanız kitabın sonunda yer alan hızlandırılmış anlatım sizi yeni hedeflerinize ulaştıracaktır. Remzi Kitabevi’nden çıkan bu kitabı online olarak sipariş verebilirsiniz. Bu kitapla birlikte kendinizi geliştirebilir, öğrencilerinizle çalışmalar yürütebilirsiniz. Ayrıca bir kez daha Cem SAY hocama, Sedat YALÇIN hocama ve Bahadır YILDIZ hocama emeklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Kitabı satın almak için şuradaki online satış sayfasına ulaşıp sipariş verebilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kaynakça:
– https://qbi.uq.edu.au/brain/intelligent-machines/history-artificial-intelligence
– https://digitalwellbeing.org/artificial-intelligence-timeline-infographic-from-eliza-to-tay-and-beyond/
Son Yorumlar..