Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


NodeMCU ile Sunucu Üzerinden Buzzer Kontrolü

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda sizinle birlikte 2 adet LED devresi hazırlayıp NodeMCU üzerinde bir sunucu açarak web ortamından bu LED’lerin kontrolünü gerçekleştirmiştik. Öncelikle bu yazıyı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bugün NodeMCU devre kartını kullanarak Buzzer devresi hazırlıyor olacağız. Hazırsanız başlayalım.

Malzeme Listesi:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.

Devre Şeması:

NodeMCU Buzzer Devre Şeması
NodeMCU Buzzer Devre Şeması

Breadboard üzerine kurduğumuz devremiz oldukça basit. Buzzer’ı D1 pinine bağlayarak devre şemamızın kurulumunu tamamlamış olduk.

Kodlama Aşaması:

Komutları Arduino IDE uygulamasına aktardıktan sonra internet ağına bağlanabilmesi için WiFi ağı bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Ağ bilgilerinizi yazarken cihazınızla devre kartınız aynı ağa bağlanıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde bağlantı kurulamayacaktır.

NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı
NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı

Programınızı atmadan önce işlem yapacağımız kartı seçmemiz gerekmektedir. Yukarıda yer alan görselde görüldüğü üzere NodeMCU 1.0(ESP-12E Modüle) seçeneğini, kablolu bağlantı yapıyorsanız Seri Port seçeneğini seçmelisiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi
NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi

Programı karta gönderme işlemi tamamlandığında Seri Monitör ekranına geçiş yapabilirsiniz. Seri Monitör ekranının 115200 bandında olduğundan emin olalım. Eğer bu ekranda bir işlem göremiyorsanız kartınızın RST veya Reset tuşuna bir kez basabilirsiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi
NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi

Seri monitörde her bir adım hakkında bilgi alıyor olacaksınız. Kart wifi ağınıza bağlandıktan sonra size bir bağlantı linki veriyor olacak. Bu linki kullandığınız web tarayıcısında açalım.

NodeMCU Buzzer Web Sunucu Arayüzü
NodeMCU Buzzer Web Sunucu Arayüzü

En güzel kısım ise burada devredeki Buzzer’ı web sunucu üzerindeki butonlardan kontrol edebilmeniz! Butonlarla Buzzer’ı kontrol ederken aynı zamanda devreyi uzaktan kontrol ediyorsanız devre durumu bilgisiyle de Buzzer’ın aktif olup olmadığını takip ediyor olacaksınız.

NodeMCU’da bir sunucu oluşturup bu sunucu üzerinden buzzer kontrolü uygulamamızı tamamlamış olduk. Devamında düzenleme yapacağınız her bir işlem sizlere aittir. Kendi arayüzünüzü hazırlayabilir, mobil üzerinden de uygulamalarla kontrol edebilirsiniz. NodeMCU hakkında yazılmış tüm yazılara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?