Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Projelerle Arduino Kitabı ve Yazım Süreci Hakkında

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bu Covid-19 karantina günlerinde güzel bir haberle yazıma başlamak istiyorum. Biliyorsunuz ki uzun zamandır blog sayfamda Arduino dersleri paylaşıyorum. Paylaştığım bu derslerle ilerleme kaydetmek isteyenler, Arduino’ya yeni başlayanlar ve bu dünyayı merak edenler için bir kitap hazırladım. Bu yazımda Projelerle Arduino kitabımdan ve kitap hazırlama sürecinden bahsedeceğim.

Hazırlık Süreci

Lise’de Temel Elektronik ve Ölçme dersimiz vardı. Öğretmenimiz LED’ler, dirençler, entegre vb devre elemanlarını anlatıyordu ama zihnimizde somutlaştıramadığımız birçok şey vardı. Sonuçta uygulama yapıp canlı canlı gördükten sonra insan anlamlandırıp öğrenmeye başlıyor. Hatta o dersi daha iyi anlayabilmem ve örnek yapabilmem için yıllık ödevi almıştım.

Öğretmenim “Karaşimşek Devresi” konusunu vermişti. Fakat yıllık ödevi yapmamıza rağmen öğrenmenin gerçekleşmediğini görüyordum. Ödevde devre elemanlarını teker teker satın alıp devre şemasını hazırlayıp devreyi kuracaksınız. Devre kurulumu tamamlanınca bilgisayara bağlayıp programlamasını yapacaksınız. Sonra da sonuçları gözlemlemeye başlayacaksınız. Evet güzel, fakat o devre şemasının kurulum ve programlama kısmı çok sıkıntılıydı. Bu sadece bu işin üzerinde çalışmalarını yapacak insanlar içindi. “Ben elektrikle, elektronikle ilgilenmeyeceğim ki ne işime yarayacak bu devre işleri” diye arkadaşlarım mırıldanıyordu. Bilgisayarı çok sevdiğimden ve her şeyi elektrikle ilgili olduğundan dolayı anlamaya çalışıyordum ama hiç ilgi çekici değildi. Ben bir öğrenciyken bunları düşünüyordum. Peki bir tasarımcı, bir sanatçı, bir sosyal bilgiler öğretmeni, bir doktor, bir aşçı, bir hobi meraklısı, bir dansçı, 65 yaş üzeri bir dede.. O haliyle bu insanların da ilgisini çekecek değildi.

Arduino Projesi Ekibi

İtalya’da bir grup araştırmacı bu elektroniğin daha basit, daha kolay kullanılmasına olanak sağlamak, tasarımcıların ve sanatçıların da bu sürece dahil olabilmelerine yardımcı olmak amacıyla bir ürün hazırlamaya başlamışlar. Öyle ki teker teker devre elemanı bulmayı, bunları devre haline getirmeyi ve programlama kısmındaki zorlukları olabildiğince ortadan kaldırmayı hedeflemişler.

Nasıl ki Fen Bilimleri dersinde ampül yakma deneyinde ihtiyacımız olan 1 ampül, 1 pil ve bir miktar kabloyu uç uca bağladığımızda ışığı yakabiliyorsak bunun kıvamında bir kolaylığa indirgemeye çalışacaklardı. Araştırma grubu bu hedeflerini gerçekleştirdiler ve bir ampül yakma deneyi kadar elektrik ve elektroniği sadece mühendislerin değil tüm insanların kullanabilecekleri basit, erişilebilir ve ihtiyaçlara – problemlere yönelik çözüm geliştirilebilir hale getirdiler. Durum böyle olunca bu muhteşem kartı her yaştan insanın rahatlıkla kullanıp bu zamana kadar yapamadığı, hayal ettiği işleri için artık zamanın geldiği anlamına gelmiyor muydu?

Kitap Yazım Süreci

Ben de her bir devre elemanının Arduino ile nasıl kullanılacağını, kodunun nasıl hazırlanacağını açıklamalar halinde yazarak en temel örneklerle her ay en az bir blog yazısıyla sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bir blog yazısını okumak sizler için 5- 10 dk arasında olurken yazarlar için bu süre çok daha fazla oluyor. Konu araştırması, test etme ve deneyimleme için ayrı bir zaman gerekiyor. İçerikleri oluşturup tüm bunları toparlayıp yazmak için ayrı bir süre..

Günümün en az 2 saatini kitap yazmak için harcadım. Her gün biraz yazıp biraz uygulama biraz da görsel düzenlemeler için zaman ayırarak proje proje tamamlamaya çalıştım. Genellikle devre kurup test ederken gün içerisindeki bütün stres ve kaygılarımdan arınmış oluyordum. İşin en heyecanlı kısmı hazırladığınız şeyi somut olarak görebildiğiniz bu noktaydı. Dinlenme ve biraz biraz uyku süremden de çalıp buraya harcıyordum. Bazı cümleler dile kolay gelebilir fakat süreç içerisinde hayatınız devam ediyor. Halledilmesi gereken onca işin içerisinde insanlığa faydalı olabilmesi adına bir katkıda bulunmaya çalışıyorum. Her bir örneğin seçilmesi, uygulamasının kolaylaştırılıp anlamlandırılmaya çalışılması büyük bir emeğin ürünü oldu. Tüm bu süreçte öncelikli olarak eşimin bana destek olması işlerimi hızlı bir şekilde gerçekleştirmemde büyük yardımı oldu. Aksi halde kitabın yazım süreci daha uzun olacaktı. Biraz da kitap içeriğinden bahsetmek istiyorum.

Projelerle Arduino kitabı sarmal öğrenme metoduna göre hazırlanmış içerisinde temelden ileri seviyeye 21 proje bulunmaktadır. Her bir projede yeni bir devre elemanıyla örnek hazırlanmış olup gerçek yaşama uygun örnekler seçilmiştir. Projelerin devre çizimleri, program kodları ve sensör kütüphaneleri uygulamada pratiklik sağlaması açısından linkleri kısaltılmış olup karekod ve github ile desteklenmiştir. Kitabın ilk sürümünde çalışma yapan kişiye pratik olabilecek alternatifler oluşturmuş olup deneyimlemesine kolaylık sağlamak istedik. Ayrıca blogum üzerinde açtığım http://blog.ikizoglu.com/projelerle-arduino-kitap-guncellemeleri/ sayfasından da kitaba dair duyuruları yapıyor olacağım. Kitabımı Dikeyeksen Yayınevi web sayfasından veya Kitapyurdu.com adresinden temin edebilirsiniz.

Atlamadan söylemeliyim ki kitap yazım sürecinde bana desteklerini esirgemeyen sevgili eşim Ülkü’ye, farklı bakış açılarıyla bana yol gösteren biricik ablam Ebru’ya, değerli aileme ve başta Rahmi bey olmak üzere Dikeyeksen ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.

Sizlerle paylaşacaklarım şimdilik bu kadar.. Araştırmaya, üretmeye ve yazmaya yeni mecralara yelken açmaya devam ediyor olacağım. Sorularınızı iletişim sayfasından sorabilir, yazı altına yorum olarak da bırakabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın.
Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?