Bu değerlendirme yazılarımı yazmaya başladığımda "Bu yılı bitirdik mi şimdi?" sorusunu kendime soruyorum. Henüz bitirmedik ama az...

Herkese merhaba,
Arduino’da bilgilendirme amacıyla en sık kullandığımız ekranlarımızdan biri de 2×16 LCD ekrandır. Bu ekranlar karakter LCD olarak geçmektedir. Bu LCD ekranların yetersiz geldiği durumlarda ya da tercihe göre grafik tabanlı LCD ekranlar yani bildiğimiz meşhur 5510 ekranları kullanılmaktadır.
Yukarıda görüldüğü gibi 5110 ekranlar 2×16 LCD ekranlara göre daha yüksek çözünürlük vermektedir. Aynı anda ekranda 6 satır bilgiyi de yazdırabiliyorsunuz. Bu yazımda, birlikte 5110 ekranı farklı çalışmalarınızda kullanabilecek şekilde öğreneceğiz. Dilerseniz şimdi malzeme listemize göz atarak işe koyulalım.
Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.
Devrede 5110 ekranın temel kullanımını görebilmek amacıyla tek başına kullandık. 1 yazılı pinden başlayıp sırasıyla 7.pin hariç olmak üzere ekranın tüm pinlerine jumper kablomuzu bağlayalım. 5110 ekranın jumper kablolarını da Arduino’nun 4 – 3 – 5 – 6 ve 7. pinlerine uygun bir şekilde bağlayalım. Ekranın 6.pinini breadboard üzerindeki (+) kanalına 8.pinini de (-) kanalına bağlayalım Böylece devre şemamız tamamlanmış olacaktır.
Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Kodumuzu Arduino editöre yazalım. Önce kütüphanemizi ekleyelim.
Taslak > library ekle > .ZIP kitaplığı Ekle yolunu takip edelim. Kütüphane dosyamızı indirip kitaplığımıza ekleyelim. Eğer indirmediyseniz alttaki linkten indirebilirsiniz.
Dosya: 5110 kütüphanesi indirmek için tıklayınız!
Kodumuzu hazırlayıp portumuzu seçtikten sonra kodumuzu Arduino’ya gönderelim. Ekranımızı gözlemleyelim. 5110 ekranımıza baktığımızda yazdığımız çalışmanın örneğini görüntülüyor olacaksınız.
Bilgi: 5110 ekranınızın devre şemasını doğru hazırlayıp kodunu da Arduino’ya gönderdiniz. Fakat ekranda herhangi bir şey görünmüyor! Sebebini şöyle açıklayayım: 5110 ekran üzerinde pin bağlantımıza 1 yazılı yerden itibaren (4,3,5,6,7) şeklinde başlıyoruz. Fakat kod sayfasında tam tersi olarak (7,6,5,4,3) şeklinde işlem yapıyoruz.
5110 ekranda bir başka uygulama hazırlayalım. Şimdiki hazırlayacağımız örneğimiz 3 aşamalı olacak. Yukarıda hazırladığımız örneğimizin üzerine 2.bir aşama oluşturup geri sayım yaptıracağız devamında ise yeni bir aşamaya geçiş yaparak dilediğiniz bilgiyi yazdırabilirsiniz.
Devremize herhangi bir ekleme yapmadan devam ederek kod üzerinde bir düzenleme yapacağız.
Kodumuzu hazırlayıp portumuzu seçtikten sonra kodumuzu Arduino’ya gönderelim ve ekranımızı gözlemleyelim. İlk aşamada isimli bir karşılama, ikinci aşamada geri sayım ve üçüncü aşamada ise hoş geldiniz ekranıyla karşılaşacaksınız. Örnekleri çoğaltıp kullanabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Son Yorumlar..