Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Arduino 4×4 Tuş Takımı Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUMerhaba herkese,
Bu haftaki yazımda sizlere Arduino’da 4×4 tuş takımı kullanımını anlatacağım. Devremizde nümerik tuş kullanımına ihtiyacımız olduğunda kullandığımız bir bileşendir. Nümerik tuşlara ek olarak üzerinde *, # , A, B, C, D tuşları da bulunmaktadır. Dilerseniz devremiz için gerekli malzeme listemize göz atalım.
Malzeme Listesi:
Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.
Devre Şeması:
Devrede tuş takımının temel kullanımını görebilmek amacıyla tek başına kullandık. Tuş takımımızda 4 satır 4 sütun bulunmaktadır. Bağlantı pinlerine baktığımızda sol ilk pinden itibaren 4 pin satırları, sonraki 4 pin ise sütunları belirtmektedir. Pinleri uygun bir şekilde Arduino’nun dijital pinlerine bağlıyorum. Böylece devre şemamız tamamlanmış olacaktır.
Kodlama Aşaması:
Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Örneğimizi Arduino’ya yükleyebilmemiz için bir kütüphane dosyası eklememize ihtiyacımız var.
Resimde görüldüğü gibi Arduino IDE içerisinde Taslak > library ekle > .zip kitaplığı ekle yolunu takip ederek keypad.zip dosyasını kütüphaneye ekleyelim. Ekleme işlemi sonrası programımızı Arduino’ya gönderelim. Böylelikle kodlama kısmını tamamlamış olduk. Yükleme işlemi sonrası Seri Port ekranını açtığınızda basılan her bir tuşun karşılığını görüntülediğinizi göreceksiniz.
Seri Port ile Parola Ekranı Örneği
Şimdi tuş takımı kullanarak bir parola ekranı hazırlayacağız. Parola girmeye başladığımızda kırmızı led aktif olurken girilen parola doğruysa yeşil led yanacaktır. Aksi halde kırmızı led yanmaya devam edecektir. Devre şemamıza bir bakalım:
Bir önceki devremizdeki tuş takımı bağlantı pinlerini değiştirdik. Biri kırmızı biri de yeşil olmak üzere 2 LED ekledik. Devremizde bu düzeltmeleri yaptıktan sonra kurulum tamamlanmış olacaktır.
Kodlama Aşaması:
Kodumuzu incelediğimizde Master[Password_Length] = “123A456” satırında parolamız yer almaktadır. Parolamız 7 hanelidir. Değiştirmek istediğinizde #define Password_Length 8 satırında yer alan sayıyı değiştireceğiniz parolanın karakter değerinin 1 fazlasını yazmanız yeterli olacaktır. Programımızı Arduino’ya yükleyelim. Çalıştırdığımızda Seri Port ekranını açalım.
“Parolayı giriniz” satırı geldiğinde giriş yapabilirsiniz. Hatalı girişiniz olduğunda “Parola Hatalı!” uyarısı verip yeniden giriş istemektedir.
Parola doğru girildiğinde “Parola Doğru!” mesajı vermektedir. Bu örneğimizin üzerinde geliştirme yaparak birçok örnek proje hazırlayabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Kaynaklar: 1
Son Yorumlar..