Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Toplum bunu istiyor!
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bu hafta sizlere günümüzde hepimizin içini acıtan sıklıkla karşılaştığımız bir durumdan bahsetmek istiyorum. Dün popüler radyolardan birini dinlerken diğerlerinden aykırı bir müzik dinlemeye başladım. Sözlerinin içerisinde çok az günlük kullanıma uygun sözcükler vardı. Ağırlıklı olarak argo, şiddet, kural tanımazlık, ahlak ve toplum kurallarına aykırı ne varsa bu şarkı içerisinde geçiyordu. Merak ettim ve adını öğrendim. Youtube’a girip şarkıyı buldum ve izlemeye başladım. Gördüklerim bu zamana kadar izlediklerimin de ötesindeydi. Şarkıyı belki tahmin edebilirsiniz ama ben ismini vererek daha fazla kişiye ulaşmasına destek olmak istemiyorum.
Hepimizin bildiği gibi çocuğun ilk eğitimi ailede başlar, okulda devam eder. Tüm bu süreçlerde uygun ve olması gerektiği gibi vermeye çalıştığımız eğitimin tamamen tersi olacak şekilde birçok aykırı hareket bulunan video 2018 tarihinde yayına girmiş! Videoda kişi en az 3-5 devlet suçu işleyip herkesi etkileyebilecek psikolojik durumlar bulunmaktadır. Bu kadar sürede 28 milyon görüntülenme almış. Çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin izlediği bir videoyu kimisi izleyip geçmiş, kimisi ilham alıp kendince benzer şeyler gerçekleştirmeye çalışmış. Bir başkasına önerme ve birebir taklit etme çabalarını daha hesaba katmadık.
Çocuklarımıza harcadığımız bu parayı düşünüyorum bir de basit yolla bir videonun ne kadar izlenip verilen tüm emeklerden daha çok kolay kötü bir ilhamın verebileceği etkiyi düşünüyorum. Bir de o şarkı popüler olmuş ve büyük bir radyo kanalından duymamış bütün insanlarla paylaşılıyor. Duyan duymayana duyursun hesabı. Sağ olun, sayenizde duyduk ve duyduğumuza pişman olduk!
Şimdi bu yazımı okuyan biri aklında şu soru oluşacak:
1- O zaman ben çocuğuma interneti mi, youtube’yi mi yasaklamalıyım ne yapayım?
2 – Kendimce aldığım önlemler ne kadar işe yarayacak?
Bunun gibi birçok soruyu düşünüyor olabilirsiniz. Sonuçta bu internet ne kadar sansürlenebilir, ne kadar filtrelenebilir. Hadi bütün önlemleri aldınız. Arabada tüm ailece seyahat ederken radyoyu açtınız. Karşınıza bu parça çıktı. Ne yapacaksınız. İnternet yok, sadece karasal bir yayın. Şimdi de karasal yayınları mı engellememiz gerekecek? Devlet el atabilir diye söyleyebilirsiniz. Devlet’in sırada bekleyen yığınla işi var ki buna sıra gelsin. . Devlet diye diye her şeyi devletten bekler olduğumuz bir duruma geldik hep.
Bir de toplum ne istiyor bunu görebilmek gerek. O parça listesine girebilmişse, orada bulunuyorsa demek ki böyle bir şey talep ediyor toplum. Kültür sanat tanımlamaları yeni anlamlar mı kazanıyor? Bu da müzik, bu da sanat. Yani biz mi değişmeli, bizde mi bu durumlara ayak uydurmalıyız? Eğer bu listeye girebilmişse demek ki layık görülmüş. Biz eski o yeni mi oldu şimdi? Çünkü bildiklerimizi derinden etkileyecek bir durumla karşı karşıyayız. Vicdanım o videoyu izlediğimde, o sözleri duyduğumda bunlardan huzursuzluk duyuyor. Benim vicdanım bunlardan rahatsızlık duyuyor. Ben böyle bir ortamda nasıl geleceğe sağlıkla ve mutlulukla bakan nesiller yetiştireceğim?
Çocuk, ailenin aynasıdır. Aile ve arkadaş çevresinde neler varsa çocuk da onların yansıması olacak şekilde büyüyecek, ilgi alanları şekillenecek ve hayata o çevrede görebildiği kadar bakabilecektir. Söz yeniden bilim, sanat, müziğe gelecek. Bu tarif ettiğim durum bir müzik içindi. Şimdi bu şarkıyı yazan bir müzisyen mi? Peki buna müzisyen dersek gerçek müzisyenlere ne diyeceğiz? Bu müziğin bir de klibi var. Çocuklar klibi de izleyebilir, Youtube’de ne kadar iyi içerik varsa olumsuz içerik de bulunmakta. Çocuklar onlarla da karşılaşabilir.. Bilinçli bir birey olmak, dinlenen – görüntülenen – duyulan içeriğin bireyin ahlak sürecinden geçip kendi ayrımını kendi yapabilmesi kadar güçlü bir şey yoktur. Doğru eğitilemeyen her bir çocuk çocuklarımızın olumsuz örnek alabileceği bir karakter olabilir. Böyle düşünüyorum, böyle bakıyorum ve bu yolda öğrenciler yetiştirmeye çalışıyorum.
Çocuklar için kesinlikle:
1 – Temel eğitimin iyi bir şekilde verilmeli
2- Çocuğun bir birey olduğu hissettirilmeli
3- Sorumluluk duygusunu taşıyabilen çocuklar yetiştirilmeli
4- Çocuğun sorduğu sorulara uygun ve bilgilendirici yanıtlar verilmeli, geçiştirilmemeli.
Üzüntümü bugünkü yazımda dile getirerek çocuklarımızla birlikte geçirebileceğimiz her bir anın ne kadar kıymetli, vereceğimiz eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etmeye çalıştım.
Geleceği çocuklarımız için hazırlamayacaksak, çocuklarımız için hazırlık yapmayacaksak, onlar için yarınları düşünmüyorsak biz şimdi ne yapıyoruz?
Son Yorumlar..