Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
Arduino Limit Switch Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugün sizlere hayatımızın bir köşesinde işlerimizi gerçekleştirmek için çalışan, görevini başarıyla sürdüren ama bizim pek de haberimizin olmadığı bir parçadan bahsetmek istiyorum. Bu parçayı çok iyi hatırlayabileceğiniz bir örnekle başlayacağım: 3D yazıcılar yazdırma işlemine başladığında tabla yukarıya doğru hareket etmeye başlar ve bir şeyler olur bir yerde tabla durur. O tablayı durduran şey aslında Limit Switch’tir. Yakın zamanda adını bile bilmediğim fakat kullanma ihtiyacı hissettiğim bu parçayı sizlere de tanıtmak ve nasıl kullanıldığını göstermek istedim.
Malzeme Listesi:
- 1 adet Arduino Uno
- 1 adet breadboard
- 1 adet Led
- 2 adet 220 ohm direnç
- Jumper kabloları
- 1 adet Limit Switch
Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.
Devre Şeması:
Devrede parçanın temel kullanım şekli gösterilmiştir. Kırmızı 5V, yeşil iletişim, kahverengi ile GND portu için kullanılmıştır. Bağlantılarımızı gerçekleştirelim. Böylece devre şemamız tamamlanmış olacaktır.
Kodlama Aşaması:
Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Yukarıda verdiğim kodları editöre yazalım. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra Arduino portunu seçip kodu yükleyelim.
Uygulamayı çalıştırdığımızda Arduino’nun seri port ekranını açalım. Butona basılmadığında 0 bilgisini, bastığımızda 1 bilgisini döndürecektir. Bu temel kullanım sonrası devremize 1 adet led ekleyerek neler olduğunu gözlemleyelim.
Devre Şeması:
Önceden hazırlamış olduğumuz temel switch devremize 1 adet led entegre ettik.Siz de ledi ekleyip bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Kodlama Aşaması:
Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Yukarıdaki kodları editöre yazalım. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra Arduino portunu seçip kodu yükleyelim.
Uygulamayı çalıştırdığımızda Arduino’nun seri port ekranını açalım. Butona basılmadığında “Led kapali” bilgisini verip led sönük, bastığımızda “Led acik” bilgisini verip ledimiz yanacaktır.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Son Yorumlar..