Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Teknofest İstanbul’un Ardından..
Kemal İKİZOĞLUHeyecan dolu bir hafta sonu sonrası herkese merhaba,
Haftalar öncesinden duyurusunu yaptığım Teknofest İstanbul sonunda 20 Eylül’de başladı. Hafta içi etkinliği twitterda #TEKNOFEST, #MilliTeknolojiHamlesi etiketi üzerinden takip ettim. Daha önce ülkemde bu çaplı havacılık ve uzay festivaline katılmadığım için ayrı bir heyecanlanmıştım. Festivale ait afiş ve brandaların kaliteli tasarlandıklarını görüyordum. Etkinliğe cumartesi günü katılmayı planlamıştım. 3.havalimanındaki etkinliğe nasıl gidebileceğimi Teknofest web adresindeki ulaşım bilgilerinden öğrendim. Ring otobüslerini kullanarak gitme kararı aldım. Gün geldi ve sabah hazırlanıp yola çıktım. Ring otobüsüne geldiğimde otobüsün dolu olduğunu gördüm. Günün bu saatinde bu doluluk, insanların etkinliğe verdiği önemi gösteriyordu. Kendime bir yer bulup 5-10 dk içerisinde yola çıktık. Hava limanına gelesiye kadar her şey çok güzeldi fakat girişte uzun bir kuyruk oluştu ki içeriye girmekte zorlandık. Etkinlik alanına gidesiye kadar uzun bir süre kuyrukta kaldık. Bu durumu iyimserlikle karşılıyorum. İnsanların böyle bilimsel ve teknolojik etkinliklere ihtiyacı var. Ailesini ve çocukları alan herkesin soluğu etkinlikte alması beni mutlu etti.
Ben erken gelenlerden biri olarak şanslı hissetmiştim. Öğle saatinde Anadolu yakasından çıkan ziyaretçilerin 4-5 saat boyunca yolda kaldıklarını öğrendim. Etkinlik alanına giriş yaptıktan sonra görmek istediğim şeylere birkaç metre mesafe kalmıştı artık 🙂
Etkinlik alanına girdiğinizde sizi F-4 jeti karşılıyor.Bu uçakları uçan tabut sıfatıyla da tanıyabilirsiniz. Bu uçağı karşımda görerek nasıl böyle bir şey söyleyebilirim inanın bilmiyorum. Yeni aldığımız F-35’ler şimdilik F-4’lerin yerini alacak.
İşte gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip milli ve yerli HÜRKUŞ eğitim uçağımız. Birçok eğitimleri bu uçağımızla yapılabileceğini öğrendim. Komutanım güzel poz vermiş, bana da fotoğraflamak kalır =)
Uçağa bağlı füzelerin milli olduğunu gördüğümde yaşadığım mutluluk bir başkaydı. Biz bunları geliştirmişiz, uçaklarımızda kendi mühimmatlarımızı kullanmaya başlamışız.Uçağın kanat ucu kısmında yer alan Tübitak SAGE – Göktuğ imzalı füze ilk milli hava-hava füze sınıfı içerisinde yer alıyor. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak. Gövde kısmına yakın konuşlandırılmış Teber füzesi de lazer güdümlü hassas mühimmatlar olarak kullanılmakta.
Royal Air Force.. Kraliyet Hava kuvvetleri, Birleşik Krallık’ı her türlü bombardıman ve hava saldırısından korumak amacıyla 1 Nisan 1918’de kurulmuştur. Şu an 41.440 personel ve 1.069 uçağıyla hizmettedir.
Aksaray’da yapılan roket yarışması sonrası geride kalan kapsülleri ziyaretçilere gösterim için getirmişler. Çok da iyi yapmışlar. Roketleri inceleyerek aklınıza birçok fikrin geldiğini görmüşsünüzdür. Birkaç roketin baş kapsülü 3D yazıcıdan çıktı alınarak hazırlanmış. Bu bilgi bile bir yerden başlayabilmenin anahtarı olabilir. =)
Yörüngede dönen bir uydunun örneği.. Enerjisini karşılayabilmek için güneş panellerinden ve bir de ana gövdeden oluşmakta. Bir kendisine bakıyoruz bir de yaptığı işlere..
Baykar şirketine ait Bayraktar TB2 insansız hava aracı. Milli ve yerli imkanlarla geliştirilmiş bu ihanın uçuş testlerini merak etmiştim. Şöyle güzel bir video ile karşılaştım.
Böyle kapsamlı, geniş imkanlara sahip bir etkinliğin yapılması herkesi “Ben nereden başlayabilirim?“, “Ben neler yapabilirim?” sorusunu kendisine sorduruyor. Bilim ve teknolojiden uzak ısınamamış kişiler için böyle etkinlikler sanki onları hayata yeniden döndürmüş nefes almayı tekrar öğrenmiş gibi bir hisse kaptırıyor. Gözleri parlıyor, heyecanlanıyorlar. Bilim ve teknoloji yolunun açılabilmesi için eğitimin ve geliştirmelerin büyük öneme sahip olduğu ne kadar zamandır ifade edilse de günümüzde yeni yeni olanaklar tanındığını görmekteyiz. Görmek istediğimiz davranışlar geç olsa da güç olmasın. Hızlanarak, şahlanarak devam etsin. Etkin, caydırıcı gücümüz sadece savunmada değil tüm sektörlerde hayat bulsun.
Kaynaklar:
https://www.teknofestistanbul.org/
http://www.sage.tubitak.gov.tr/
http://www.roketsan.com.tr/
https://www.star.com.tr/teknoloji/turkiyenin-ilk-milli-havahava-fuzeleri-goktug-bozdogan-ve-gokdogan-haber-1310087/
Son Yorumlar..