Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
Minecraft Classic ve Education Edition
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Oyun dünyasında çocukların en çok sevdiği, oynamaya doyamadığı oyunlardan bir tanesi de şüphesiz ki Minecraft. Herkes bir şekilde duymuş / deneyimlemiş olduğunu düşünüyorum. Fikri olan var, kullanan var, olumsuz yorumlar yapan var. Bugünkü yazımda bu oyunun ne olduğuna, içeriğinde neler barındırdığına, eğitimde nasıl kullanılabileceğine dair açıklamalar yapıp oyunun farklı yönlerini size tanıtacağım. Dilerseniz başlayalım.
Nasıl Bir Oyun?
Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 3 boyutlu açık dünya oyundur. Minecraft’ta gerçekleştirmek istediğiniz şeyleri gerçek hayatta kullanılan materyallerin temsili blokları yardımıyla somut bir hale getiriyorsunuz. Bu materyal bir ahşap türü, bir beton, cam, su da olabilir. At, tavuk gibi bir hayvan da olabilir. Bu materyalleri kullanarak gerçek hayattaki gibi açık dünyada kendi oluşturmak istediğiniz nesneleri, yapıları, modelleri oluşturuyorsunuz.
Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009’da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.
Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $’a Microsoft’a satılmıştır. Minecraft’ın 4 platformu vardır: Pocket Edition (mobil sürümü), Computer Edition (bilgisayar sürümü), Console Edition (konsol sürümü) ve eğitim amaçlı Education Edition (eğitim sürümü).
Oynayış
Minecraft’ın iki farklı oyun türü vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Klasik (Classic)’dir. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.
1. Klasik (Classic), size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (Tarayıcı ortamında oynanır ve güncelleme desteği kesilmiştir.).
2. Tam Sürümde ise beş adet oyun tipi bulunur;
- Hayatta Kalma (Survival): Bu modda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz. Hayatta Kalmada bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir. /gamemode 0 veya /gamemode survival ya da /gamemode s komutlarıyla bu moda geçilir.
- Zorlayıcı (Hardcore): Normal Hayatta Kalma kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur, tüm eşyalarınız silinir ve baştan başlarsınız. 1.9’dan itibaren silmek yerine sonsuza kadar izleyici moda geçmeyi de seçebilirsiniz. Ayrıca oyun zorluğunu değiştiremez hep zor modla eşdeğer olan zorlayıcı zorluk derecesinde oynarsınız. Hile kullanarak bu moda geçilemez.
- Yaratıcı (Creative): Oyundaki her tür malzemeyi kullanarak Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Yaratıcı modda uçabilir ve her tür bloku anında kırabilirsiniz (Katman kayası dahil). /gamemode 1 veya /gamemode creative ya da /gamemode c komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı görünmez olursunuz.
- Macera (Adventure): 1.4.2-1.8 sürümleri arasında bu modda bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir. Daha eski ve daha yeni sürümlerde hiç kazılamaz. İnternette birçok Macera Haritası bulabilirsiniz. Adventure’da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Bir oyuna Macera modunda başlayamazsınız. /gamemode 2 veya /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir.
- Seyirci (Spectator): 1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun modudur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların veya diğer oyuncuların üstüne tıklanıldığında onların dünyayı nasıl gördüğüne bakılabilir. /gamemode 3 veya /gamemode spectator komutu ile geçilir.
Boyutlar
- Dünya (Overworld): Çoğu hayvanın, yaratığın ve sizin doğduğunuz yerdir. Hayatınızı burada kurmalısınız çünkü madenler vb. sadece burada çıkmaktadır. Dünya’da 32 mob kendiliğinden spawnlanabilir. 7 maden kendiliğinden oluşabilir.
- Nether: Burası nether taşı, magma bloku ve lavlarla kaplıdır. Zombi Domuzadam, Ghast, Alaz(blaze), Magma Küpü ve Wither İskeleti buradadır. Bazen normal iskelet de olabilir. Ghast havada uçar ve alev topu atar. Alaz(blaze) ise alev topu fırlatır. Obsidyen ile geçit oluşturarak Nether’a gidebilirsiniz. Nether’da uyumaya kalkarsanız yatak patlar. Nether’da 6 mob kendiliğinden canlanabilir. 1 maden kendiliğinden oluşabilir. Ayrıca farklı malzemelerin çıkabileceği “Nether Kalesi” bulunur.
- End: Endermanlar ve Ender Ejderhası buradadır. Burada end taşı ve obsidyenler bulunur. Ender Ejderhası öldüğü zaman End’den dünyaya geçiş geçidi çıkar. Ender gözü sizi End portalının yanına götürür. End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koyun ve End’e gidin. Giderken balkabağını kafanıza takın. O zaman Enderman’ler size saldırmaz. End’de de yatmaya çalışırsanız yatak patlar. The End’de 2 mob kendiliğinden spawnlanabilir. Ayrıca 1.9 sürümü ile birden fazla Ender Ejderhası ve End Şehri oyuna eklenmiştir.
- Not: Aether(Cennet) Aether 2: Genesis Of The Void modu tarafından eklenen bir boyuttur. Normal Minecraft(Vanilla)’da bulunmaz.
Oyundaki Madenler
- Kömür: Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma olması gereklidir. Çubuk ile birleştirerek (Çalışma masasında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin (64. kare) üstünde bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 – 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür cevheri bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.9 Kömür ile kömür bloku yapabilirsiniz.
- Demir: Ne çok nadir ne de çok fazla bulunan bir madendir. Deniz seviyesinin altında (0 – 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma gerektirir. Kırdığınız takdirde Demir Cevheri düşer. Kullanabilmek için Demir Cevherini fırında eriterek Demir Külçesi elde etmeniz gerekir. Pek çok Minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması, dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir Minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir. Demir Golem yapmak istiyorsanız 36 tane demir külçesine ihtiyacınız vardır. 9 Demir ile demir bloku yapabilirsiniz.
- Lapis Lazuli: Çok işlevi olmayan bir madendir. 1.8 veriyonundan itibaren büyü masasında büyü yaparken yapabileceğimiz büyü seviyesini ayarlar. Her büyü yaparken büyü masasına en fazla 3 adet lapis lazuli konulabilir. Sadece 0 – 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma gereklidir. Kırıldığı takdirde 4 – 8 arası Lapis Lazuli düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis lazuli 32. blokun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Diğer bir kullanım alanı ise mavi boya olmasıdır. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir. 9 Lapis lazuli ile lapis bloku yapabilirsiniz.
- Altın: Haritalarda 0 – 32 kare arasında, özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Kullanabilmek için fırında eritip Altın Külçesine dönüştürmek gereklidir. Aynı zamanda Zombi Domuz Adamlardan düşen Altın Parçaları’ndan 9 tanesi birleştirilerek Altın Külçesi elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Altın zırh ve alet bakımından kötüdür fakat altın elma ve altın havuç yapımında kullanılan bir madendir. 9 Altın ile altın bloku yapabilirsiniz
- Elmas: Genel olarak oyundaki en değerli madenlerden biridir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 – 10. bloklar arasında rastlanır. 0 – 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “Servet” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1’den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Servet III özelliği olan bir kazma bir elmas cevheri kırdığında 4 elmas düşebilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir. 9 Elmas ile elmas bloku yapabilirsiniz.
- Kızıl Taş: En alttan 0 – 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir kızıl taş cevherinden 4-5 kızıl taş düşer. Kızıl taş olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca kızıl taş iksir yapımında da kullanılabilir. 0 – 14 kare arasında kızıl taş bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda kızıl taş cevheri üzerine sağ ya da sol fare tuşu ile tıklar ya da üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Birçok sistem ve devre yapımında kullanılır.
- Zümrüt: Oyunun en nadir bulunan madenlerinden biridir. Kırmak için en azından Demir kazma gereklidir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir kullanımı bulunmamaktadır. Genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir. Sadece Extreme-Hills biyomlarının bulunduğu yerlerde madenlerde sıkça rastlanır. Başka bir biyomda bulunmaz. Genelde tek blok halinde bulunur. Fırında eritilmesine gerek kalmadan kullanılabilir. Tüm köylerin para birimidir. 9 zümrüt ile zümrüt bloku yapabilirsiniz.
- Kuvars:Oyuna 1.5(1.5.X Kızıltaş Güncellemesi) versiyonunda eklenmiştir. Nether’da bulunan tek madendir. Blokunun 3 çeşidinin (Normal, Sütun, Oyma) dışında basamak ve merdiveni bulunur. Bloku 4 tanesiyle yapılır. Ayrıca güneş sensörü ve kızıltaş karşılaştırıcı ve gözlemci yapımında kullanılır.
Moblar
Moblar, Minecraft’ta bizim ve diğer oyuncuların haricindeki tüm hareket edebilen varlıklardır. Moblar, saldırgan moblar, yarı saldırgan moblar, pasif moblar, evcilleştirilebilen moblar, yardımcı moblar, patron moblar ve kullanılmayan moblar olmak üzere yediye ayrılabilir.
Özetle Minecraft oyun içeriğine dair oynanış, madenler, boyutlar, moblar gibi bilgileri artık sizde öğrendiniz sayılır. Bu oyunun genel kullanımı üzerineydi. Şimdi ise bu oyunun eğitime entegre edilmiş hali olan Education Edition yani Eğitim Sürümü hakkında incelememizi sürdürelim. Bizim için önemli kısım burası. Sınıf içi kullanımda sürümün bambaşka bir deneyim sunduğunu göreceksiniz.
Minecraft Education Edition
Minecraft: Education Edition, yaratıcılığı, işbirliğini ve problem çözmeyi, tek sınırın hayal gücünüz olduğu sürükleyici bir çevrede tanıtan bir açık dünya oyunudur. Oyunlar artık sadece bir eğlence aracı olarak görülmüyor. Neden-sonuç ilişkisi kuran, problem çözme yeteneklerini geliştiren ve hayatı simüle eden modeller oluşturan dijital oyunlar çocukların gelişiminin en temel öğelerinden biri kabul ediliyor. Bu yüzden oyunlar artık bir eğitim aracı olarak da kullanılıyor.
Eğitimciler 21. yüzyılın eğitim alanındaki getirilerine uygun olarak, dünya üzerinde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından oynanan Minecraft’ı kullanarak, sınıf ortamındaki derslerin, tek sınırın öğrencinin hayal gücü olduğunu sanal bir ortamda işleyebilmesini hedefleyen Minecraft: Eğitim Sürümü’nü derslerine dahil ediyorlar.
Minecraft’ın sınıfta bu kadar iyi olmasının nedenlerinden biri, ortak ve yaratıcı bir oyun alanı olması. Minecraft’ın dünyadaki öğretme ve öğrenme stilleri ve eğitim sistemlerindeki farklılıkları aştığını görüyorsunuz. İnsanların bir araya gelip neredeyse her şey etrafında bir ders oluşturabileceği açık bir alan. ( Vu Bui – Chief Operating Officer of Mojang )
Minecraft Klasik ve Eğitim Sürümü Farklılıkları
Klasik minecraft ile eğitim sürümü arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi bu sürümü kullanabilmek için ayrı bir eğitim sürümü hesabına sahip olmalısınız. Bu hesabı edindikten sonra oyuna giriş yapabilirsiniz. Şimdi iki sürüm arasındaki diğer farklılıklara göz atalım.
Code Connection:
Kod yazarak Minecraft dünyasında keşfetmelerini, nesne ve yapılar yaratmalarını ve fonksiyonlar hazırlayıp hızlı sonuçlar alabileceğiniz çalışmalarını sağlayan bir eklentidir. Kod bloklarını kullanarak kodladığınız kısımların oyun içerisinde sonuçlarını alabiliyor, bu sayede öğrenmeyi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Detaylı kullanımını bir sonraki yazımda paylaşıyor olacağım.
Kolay Sınıf İşbirliği
- Otuz (30) öğrenciye kadar olan bütün bir sınıf, ayrı bir sunucu kurulumu gerekmeden bir dünyada birlikte oynayabilir.
- Öğrenciler sınıf arkadaşlarının dünyasına katılarak çiftler veya gruplar halinde birlikte çalışabilirler.
Classroom Modu:
Öğrenciler Minecraft’a bağlandıklarında onları bir hesaptan kontrol etmek zor. Belli nitelikleri atamak, düzenlemeler yapmak zaman alabiliyor. Işınlanma gibi belli bir limite sahip özelliği tüm sınıf üzerinde aynı anda kullanmak mümkün olmuyor. Bu ve bunun gibi aklınıza gelebilecek yetersizlikler Classroom modu yardımıyla ortadan kaldırılıyor. Bu modun detaylı tanıtımını ileriki yazılarımda sizlerle paylaşacağım.
Öğrencileri oyunun içerisinde belirli bir alan oluşturarak o alan içerisinde çalışmalarını ayarlayabilirsiniz. Sınır bloklarıyla bunu yapabilirsiniz. Kırılabilen, kırılamayan, görünmeyen bloklar ekleyebilirsiniz. Yapılarınızda kırılmasını istemediğiniz blokları bu bloklarla hazırlayabilirsiniz. Öğrencileri belirli sınırlar içerisinde toplayıp orada çalışmalarını isteyebilirsiniz. Böylece bütün bir haritaya dağılmalarından ziyade belirli konumlarda odaklanarak üretmelerini sağlayabilirsiniz.
Kamera ve portfolio araçları ile oyun içerisinde çalışmaların tamamlanması sonrası bunları fotoğraflayıp portfolyo oluşturabilirsiniz. “Portfolyoyu Dışa …” butonuna tıklayarak çalışmanızı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Oyuna kara tahta ekleyerek sınıf ortamını oyun içerisine taşıyabilirsiniz.Oyun içi navigasyon, çizim ve blok yerleştirme veya kırma hakkında oyuncuları yönlendirebilecek levhalar da kullanabilirsiniz.
Sınıf Kaynakları
Dersler
Minecraft Education’da bir farklı disiplinler üzerine oluşturulmuş dersler bulunur. Bu derslerden siz de hazırlayabilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Bu derslerle öğrencinin dikkatini konu üzerine çekebileceği, ders içerisinde modeli deneyimleyebileceği, öğretmenin model üzerinde açıklamalar yapabileceği tasarımları kullanabilirsiniz. Dersler ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bazı hazırlanmış modellerin de belirli bir ücreti bulunmaktadır.
Modelde gözün yapısının detaylı bir şekilde hazırlandığını görüyoruz. Soldaki blokların üzerine modeli incelemeye nereden başlanacağı hakkında rehberlik eden yönlendirme levhaları yerleştirilmiş.Devamında gözün yapısını incelemeye rehber levhaları takip ederek öğrencilerin ulaşması gereken potansiyeli bu şekilde farklı örnek modellerle ortaya çıkartabilirsiniz.
Dünyalar
Minecraft Education’da hazırlanmış dünyalar bulunmaktadır. Bu dünyalar tema dünyalar, yapı dünyalar ve biyomlar olmak üzere 3’e ayrılmıştır.
Biyomlar , coğrafi özellikleri, flora , yükseklikler, sıcaklıklar, nem oranları ve gökyüzü ve yeşillik renkleri ile Minecraft dünyasında bölgelerdir . Biomda oluşturulan her dünyayı ormanlar, ormanlar, çöller gibi farklı ortamlara ayırır.
Dünyalar içerisinde biyomlar modellemelere göre daha da gelişmiş durumlara sahiptir. Tasarlanması çok uzun zaman alsa da tamamlandığında hakkını verdiği de bir gerçektir.
Teknolojiyi hangi amaçla kullanırsak o amaçla hizmet etmeye başlar. Minecraft, oyunu bilmeyenlere ne kadar boş bir oyunmuş gibi gelse de bilinçli bir yönlendirme ve gerçekleştirilmesi istenen hedeflerle ne kadar verimli bir oyun olduğu şu ana kadar yaptığım açıklamalarla anlaşılıyor olmalıdır.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Son Yorumlar..