Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Minecraft Classic ve Education Edition

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Oyun dünyasında çocukların en çok sevdiği, oynamaya doyamadığı oyunlardan bir tanesi de şüphesiz ki Minecraft. Herkes bir şekilde duymuş / deneyimlemiş olduğunu düşünüyorum. Fikri olan var, kullanan var, olumsuz yorumlar yapan var. Bugünkü yazımda bu oyunun ne olduğuna, içeriğinde neler barındırdığına, eğitimde nasıl kullanılabileceğine dair açıklamalar yapıp oyunun farklı yönlerini size tanıtacağım. Dilerseniz başlayalım.

Nasıl Bir Oyun?

Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 3 boyutlu açık dünya oyundur. Minecraft’ta gerçekleştirmek istediğiniz şeyleri gerçek hayatta kullanılan materyallerin temsili blokları yardımıyla somut bir hale getiriyorsunuz. Bu materyal bir ahşap türü, bir beton, cam, su da olabilir. At, tavuk gibi bir hayvan da olabilir. Bu materyalleri kullanarak gerçek hayattaki gibi açık dünyada kendi oluşturmak istediğiniz nesneleri, yapıları, modelleri oluşturuyorsunuz.

Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009’da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $’a Microsoft’a satılmıştır. Minecraft’ın 4 platformu vardır: Pocket Edition (mobil sürümü), Computer Edition (bilgisayar sürümü), Console Edition (konsol sürümü) ve eğitim amaçlı Education Edition (eğitim sürümü).

Oynayış

Minecraft’ın iki farklı oyun türü vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Klasik (Classic)’dir. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.

1. Klasik (Classic), size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (Tarayıcı ortamında oynanır ve güncelleme desteği kesilmiştir.).

2. Tam Sürümde ise beş adet oyun tipi bulunur;

Nether

Boyutlar

Madenler

Oyundaki Madenler

Moblar – Canavarlar

Moblar

Moblar, Minecraft’ta bizim ve diğer oyuncuların haricindeki tüm hareket edebilen varlıklardır. Moblar, saldırgan moblar, yarı saldırgan moblar, pasif moblar, evcilleştirilebilen moblar, yardımcı moblar, patron moblar ve kullanılmayan moblar olmak üzere yediye ayrılabilir.

Özetle Minecraft oyun içeriğine dair oynanış, madenler, boyutlar, moblar gibi bilgileri artık sizde öğrendiniz sayılır. Bu oyunun genel kullanımı üzerineydi. Şimdi ise bu oyunun eğitime entegre edilmiş hali olan Education Edition yani Eğitim Sürümü hakkında incelememizi sürdürelim. Bizim için önemli kısım burası. Sınıf içi kullanımda sürümün bambaşka bir deneyim sunduğunu göreceksiniz.


Eğitim Sürümü

Minecraft Education Edition

Minecraft: Education Edition, yaratıcılığı, işbirliğini ve problem çözmeyi, tek sınırın hayal gücünüz olduğu sürükleyici bir çevrede tanıtan bir açık dünya oyunudur. Oyunlar artık sadece bir eğlence aracı olarak görülmüyor. Neden-sonuç ilişkisi kuran, problem çözme yeteneklerini geliştiren ve hayatı simüle eden modeller oluşturan dijital oyunlar çocukların gelişiminin en temel öğelerinden biri kabul ediliyor. Bu yüzden oyunlar artık bir eğitim aracı olarak da kullanılıyor.

Eğitimciler 21. yüzyılın eğitim alanındaki getirilerine uygun olarak, dünya üzerinde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından oynanan Minecraft’ı kullanarak, sınıf ortamındaki derslerin, tek sınırın öğrencinin hayal gücü olduğunu sanal bir ortamda işleyebilmesini hedefleyen Minecraft: Eğitim Sürümü’nü derslerine dahil ediyorlar.

Minecraft’ın sınıfta bu kadar iyi olmasının nedenlerinden biri, ortak ve yaratıcı bir oyun alanı olması. Minecraft’ın dünyadaki öğretme ve öğrenme stilleri ve eğitim sistemlerindeki farklılıkları aştığını görüyorsunuz. İnsanların bir araya gelip neredeyse her şey etrafında bir ders oluşturabileceği açık bir alan. ( Vu Bui – Chief Operating Officer of Mojang )

Minecraft Klasik ve Eğitim Sürümü Farklılıkları

Klasik minecraft ile eğitim sürümü arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi bu sürümü kullanabilmek için ayrı bir eğitim sürümü hesabına sahip olmalısınız. Bu hesabı edindikten sonra oyuna giriş yapabilirsiniz. Şimdi iki sürüm arasındaki diğer farklılıklara göz atalım.

Code Connection:

Kod yazarak Minecraft dünyasında keşfetmelerini, nesne ve yapılar yaratmalarını ve fonksiyonlar hazırlayıp hızlı sonuçlar alabileceğiniz çalışmalarını sağlayan bir eklentidir. Kod bloklarını kullanarak kodladığınız kısımların oyun içerisinde sonuçlarını alabiliyor, bu sayede öğrenmeyi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Detaylı kullanımını bir sonraki yazımda paylaşıyor olacağım.

Kolay Sınıf İşbirliği

Classroom Modu:

Öğrenciler Minecraft’a bağlandıklarında onları bir hesaptan kontrol etmek zor. Belli nitelikleri atamak, düzenlemeler yapmak zaman alabiliyor. Işınlanma gibi belli bir limite sahip özelliği tüm sınıf üzerinde aynı anda kullanmak mümkün olmuyor. Bu ve bunun gibi aklınıza gelebilecek yetersizlikler Classroom modu yardımıyla ortadan kaldırılıyor. Bu modun detaylı tanıtımını ileriki yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

Öğrencileri oyunun içerisinde belirli bir alan oluşturarak o alan içerisinde çalışmalarını ayarlayabilirsiniz. Sınır bloklarıyla bunu yapabilirsiniz. Kırılabilen, kırılamayan, görünmeyen bloklar ekleyebilirsiniz. Yapılarınızda  kırılmasını istemediğiniz blokları bu bloklarla hazırlayabilirsiniz. Öğrencileri belirli sınırlar içerisinde toplayıp orada çalışmalarını isteyebilirsiniz. Böylece bütün bir haritaya dağılmalarından ziyade belirli konumlarda odaklanarak üretmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Bir portfolyo örneği..

Bir portfolyo örneği.. Kamera aracıyla çektiğim fotoğraflarla bir portfolyo hazırladım.

Kamera ve portfolio araçları ile oyun içerisinde çalışmaların tamamlanması sonrası bunları fotoğraflayıp portfolyo oluşturabilirsiniz. “Portfolyoyu Dışa …” butonuna tıklayarak çalışmanızı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Oyuna kara tahta ekleyerek sınıf ortamını oyun içerisine taşıyabilirsiniz.Oyun içi navigasyon, çizim ve blok yerleştirme veya kırma hakkında oyuncuları yönlendirebilecek levhalar da kullanabilirsiniz.

Sınıf Kaynakları

Dersler

Minecraft Education’da bir farklı disiplinler üzerine oluşturulmuş dersler bulunur. Bu derslerden siz de hazırlayabilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Bu derslerle öğrencinin dikkatini konu üzerine çekebileceği, ders içerisinde modeli deneyimleyebileceği, öğretmenin model üzerinde açıklamalar yapabileceği tasarımları kullanabilirsiniz. Dersler ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bazı hazırlanmış modellerin de belirli bir ücreti bulunmaktadır.

Modelde gözün yapısının detaylı bir şekilde hazırlandığını görüyoruz. Soldaki blokların üzerine modeli incelemeye nereden başlanacağı hakkında rehberlik eden yönlendirme levhaları yerleştirilmiş.Devamında gözün yapısını incelemeye rehber levhaları takip ederek öğrencilerin ulaşması gereken potansiyeli bu şekilde farklı örnek modellerle ortaya çıkartabilirsiniz.

Dünyalar

Minecraft Education’da hazırlanmış dünyalar bulunmaktadır. Bu dünyalar tema dünyalar, yapı dünyalar ve biyomlar olmak üzere 3’e ayrılmıştır.

Biyomlar , coğrafi özellikleri, flora , yükseklikler, sıcaklıklar, nem oranları ve gökyüzü ve yeşillik renkleri ile Minecraft dünyasında bölgelerdir . Biomda oluşturulan her dünyayı ormanlar, ormanlar, çöller gibi farklı ortamlara ayırır.

Dünyalar içerisinde biyomlar modellemelere göre daha da gelişmiş durumlara sahiptir. Tasarlanması çok uzun zaman alsa da tamamlandığında hakkını verdiği de bir gerçektir.

Teknolojiyi hangi amaçla kullanırsak o amaçla hizmet etmeye başlar. Minecraft, oyunu bilmeyenlere ne kadar boş bir oyunmuş gibi gelse de bilinçli bir yönlendirme ve gerçekleştirilmesi istenen hedeflerle ne kadar verimli bir oyun olduğu şu ana kadar yaptığım açıklamalarla anlaşılıyor olmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1
İlk yorumu yazmak ister misin?