Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino Toprak Nem Sensörü Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Arduino Toprak Sensörü

Arduino Toprak Sensörü

Bugün Arduino sensörlerinden benim de kullanmaya hevesli olduğum toprak – nem sensörünü öğreneceğiz. Bu sensör paralel iki kazık üzerinde bulunan iletkenler yardımıyla toprak içerisindeki nem miktarını algılayıp bu değeri bize verebilmeyi sağlıyor. Aldığımız değere göre de ne yapılması gerekiyorsa onu gönül rahatlığıyla yapabilmemize olanak sağlıyor. Sensörü analog veya dijital pinlere bağlayıp kullanabiliriz ama tavsiyem analog pinlere bağlayıp kullanmak olacaktır. Biliyorsunuz ki analog pinler  0 – 1023 arası değer alıyor ve bu durum daha hassas işlemler yapabilmemize de olanak sağlıyor.

Sensör arabirimi olan küçük elektronik devre üzerinde bağlantılarımızı sağlayacağız. Devre elemanı için kısa bir bilgilendirme yapmak gerekirse;

Dilerseniz vakit kaybetmeden hemen malzeme listemize geçerek sensörümüzün temel kullanımını öğrenelim.

Malzeme Listesi:

Arduino Toprak Sensör Devre Kartı

Arduino Toprak Sensör Devre Kartı

Devre Şeması:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra devre şemasına geçebiliriz. Sensör ile Arduino arasında kalan bu elektronik kartı daha önce yağmur sensöründe de kullanmıştık. Devremiz aynı şekilde kurulmaktadır.

Arduino Toprak Sensörü Temel Kullanım Devresi

Arduino Toprak Sensörü Temel Kullanım Devresi

Devremizi hazırlarken Arduino üzerindeki 5V ve GND pinlerini şemadaki gibi breadboard üzerine bağladığımız devrenin “VCC” ve “GND” pinlerine uygun şekilde bağlayalım. Arduino Analog pinlerinden A0 pinine bağladığımız jumperımızın diğer ucunu toprak sensörümüzün A0 pinine bağlayalım.  Böylece devremizin kurulumunu tamamlamış oluyoruz.

Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Arduino seri port ekranını açıyoruz. 1 sn aralıklarla toprak nem miktarını  0 – 1023 değerleri arasında ekranda görülmeye başlanacaktır. Böylece sensörün temel kullanımını  öğrenmiş olduk.

Led Kullanarak Uyarı Devresi

Temel kullanımında sensörden aldığımız değeri seri port ekranında önizledik. Şimdi devremize kırmızı ve yeşil olmak üzere 2 led ekleyelim. 901’den yüksek değer için toprak kuru yazıp kırmızı led yansın. 900 – 250 arasındaki değer için toprak nemli yazıp yeşil led yansın. 250 altındaki değerler için toprak yaş yazıp kırmızı led yansın.

Hemen devremizi hazırlayalım.

Arduino Toprak Sensörü - 2 Uyarı Led Devresi

Arduino Toprak Sensörü – 2 Uyarı Led Devresi

Devremize 2 adet led ekliyoruz. Kırmızı ledi 7.pine, yeşil ledi 5.pine bağlayalım. Devre kurulumu tamamlandıktan sonra kodumuza geçelim.

Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Arduino seri port ekranını açıyoruz. 0.5 sn aralıklarla toprak nem miktarını  0 – 1023 değerleri arasında ekranda görülmeye başlanacaktır. Sensörden gelen değer 901’den büyükse toprak kuru yazıp kırmızı led, 900 – 250 arasındaki değer için toprak nemli yazıp yeşil led, 250 altındaki değerler için toprak yaş yazıp kırmızı led yanacaktır.

Bugünkü dersimizde parçanın temel kullanımı ve led ile uyarı bildirimi devrelerini hazırladık, test ettik. Sonraki derslerimizde devremize LCD veya matrix ekran bağlayıp durumu seri porttan takip etmeden bir ekran yardımıyla öğrenip eylemlerde bulunmaya çalışacağız.

Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 3