Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
Arduino Yağmur Sensörü Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
Bugün Arduino sensörlerinden bir tanesi olan yağmur sensörünün kullanımını öğreneceğiz. Yağmur sensörünün çalışma mantığı, üzerinde bulunan iletken hatların su ile teması sonucu sensör çıkış pini 0 ile 1023 arasında bir değer almaktadır. Değer 900’den 0 a doğru indiğinde yağış şiddeti artmaktadır. Dilerseniz vakit kaybetmeden hemen malzeme listemize geçerek sensörümüzün kullanımını öğrenelim.
Malzeme Listesi:
- 1 adet Arduino Uno
- 1 adet breadboard
- 1 adet yağmur sensörü
- 3 adet led (kırmızı-sarı-yeşil)
- 3 adet 220 ohm direnç
- Jumper kabloları
Devre Şeması:
Malzemelerimizi tamamladıktan sonra devre şemasına geçebiliriz.
Devremizi hazırlarken Arduino üzerindeki 5V ve GNP pinlerini şemadaki gibi breadboard üzerinde “+” ve “-” pinlerine uygun şekilde bağlayalım. Arduino analog pinlerinden A0 pinine bağladığımız jumperımızın diğer ucunu yağmur sensörümüzün giriş pinlerinden olan A0’a bağlayalım. GND pinini breadboard üzerindeki “-” pinlere, Vcc pinini breadboard üzerindeki “+” pine bağlayalım. Böylece devremizin kurulumunu tamamlamış oluyoruz.
Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Arduino seri port ekranını açıyoruz. 1 sn aralıklarla yağış durumu ekranda görülmeye başlanacaktır. Böylece sensörümüzün temel kullanımını da öğrenmiş olduk.
Sensörün verdiği değere göre devreye uyarıcılar ekleyebilirsiniz. Bunun ufak bir örneğini isterseniz hemen yapalım. Devremize 3 adet led ekleyelim. Yağmur değişkeni değeri 900’den büyükse hava açık yazıp yeşil led yansın. Hava yağışlı olduğunda sarı led yansın. Sağanak yağış olduğunda ise kırmızı ledimiz yansın. Hemen devre şemamızı zihnimizde tasarladığımız düşüncemize göre güncelleyelim.
Devre şemasında görüldüğü üzere yeni devremizin kurulumunu tamamladıysak bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
Kodumuzu çalıştırdıktan sonra Arduino seri port ekranını açıyoruz. 0.5 sn aralıklarla yağış durumu ekranda görülmeye başlanacaktır. Sensör değerlerine göre yeşil, sarı ve kırmızı ledlerimizin de koşullara göre yandığını göreceksiniz.
Bilgi: Delay(500); olduğu için sonuç kontrolü hızlı bir şekilde görüntülenecektir. Siz bu süreyi daha arttırıp 1000, 3000, 5000 yapabilirsiniz. Böylece sensörümüzle ilgili bir örneğimizi de tamamlamış olduk. Aklınıza takılan sorularınızı yorum bırakarak çözebiliriz.
Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Son Yorumlar..