Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino ile İlk Ledimizi Yakıyoruz

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Arduino dünyasına “Merhaba” ilk ledi yakmakla başlar. Devre tamamlanır ve kod yazılır ve sonuç olarak ışığın yanması beklenir. Bir önceki Arduino yazımda belirttiğim gibi bu led yakma(blink) işlemini hem dnyArduino ile hem de breadboard üzerinde gerçekleştireceğiz.

Başlamadan Önce:

Devrelerimizi oluştururken sık olarak kullanacağımız breadboard hakkında şu bilgilere ihtiyacımız olacak:

Bir breadboard örneği

Resimde görüldüğü gibi bir breadboard 4 parçadan oluşmaktadır.


Bir Ledin Anatomisi: 

LED’in yönünü iki şekilde anlayabiliriz. İlk yöntemimiz LED’in ayak uzunluklarıdır. LED’in iki ayağından uzun olanı + (anot), kısa olan – (katot) ucunu göstermektedir. Böylece Arduino’dan gelen kabloyu LED’in uzun ayağına, kısa ayağını da toprağa (GND) bağlayacağız. Bu yöntem ile anot ve katot uçlarını ayırmak kolay olsa da güvenilir değildir.

Daha güvenilir olan ikinci yöntemle LED’in anot ve katot uçlarını daha kolay anlayabiliriz. LED’in içine bakıldığında, arası açık bir köprü görülür. Bu köprünün kısa yolu + (anot), uzun yolu ise –  (katot) ucu göstermektedir.

 

1-Breadboard İle Led Yakmak:

Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için bazı malzemelere ihtiyacımız var:

Devre Şeması:

Şemada görüldüğü gibi devrenizi kurunuz. Arduino’nun 13 numaralı pininden bir kablo yardımıyla çıkış alıp breadboard üzerindeki herhangi bir yere bağlayın.Bağlanan yerin iletim hattındaki bir yere direnci bağlayınız. Daha sonra direncin diğer ucundaki iletim hattına LED’in + ucunu bağlayın. LED’in diğer ucunu ise Arduino’nun toprağına bağlayın. Breadboard kullanımı konusunda belirttiğim gibi direncin LED’den önce veya sonra bağlanması önemli değildir.

Arduino kodunu yazmaya başlayalım. Amacımız sadece LED’i yakmaktır. Bunun için setup fonksiyonu içerisinde LED’in bağlı olduğu Arduino’nun 13. pinini çıkış olarak ayarlayacağız. Daha sonra loop fonksiyonu içerisine LED yakma kodunu yazacağız. Loop fonksiyonu sürekli döngü halinde olduğu için bir kere LED yakma kodunu yazmamız yeterli olacaktır.

İlk Kez Başlayanlara Detaylı Anlatım:

Fen Bilgisi derslerinde bir pil, bir ampul ve bir anahtar ile devre kurup anahtarı kapattığımızda devrenin tamamlanıp ampulun yandığını çok kez test etmişizdir. Pilin artı ucundan çıkan güç kabloyu takip edip ampulden geçer ve anahtarda kapalıysa eksi ucuna ulaşır. Devre tamamlanır ampul yanar. Buradaki mantığı aynı şekilde breadboard üzerindeki devreye uyguluyoruz. Devre şemasını anlaşılır şekilde çizdim.

Kırmızı kablo bizim 13 numaralı başlangıç noktamız. Kırmızı kablonun bittiği yerde devre iletimi aşağıya doğru olduğu için ben bir boşluk bırakıp direncimi o şekilde yerleştirdim. Siz boşluk vermeden de devam edebilirsiniz. Direncimin diğer ucuna LED’in artı ucu gelecek şekilde bağlıyorum. LED’i yukarı ya da aşağı koymamın bir farkı yok. Önemli olan devre iletimini sağlamaktır.Fakat direncin bitimine LED’in artı ucu bağlanmalıdır. LED’in diğer ucuna bloklar arası atlama yapabilmek ve devreyi tamamlamak için kahverengi kabloyla gösterdiğim şekilde kablomu bağlıyorum. Yeşil çizginin geldiği hat yatay olarak iletim sağladığı için güç kırmızı kabloya ulaşıp Arduino üzerinde GND birimine gelerek devreyi tamamlıyor. Ve böylelikle LED’imiz yanmaya başlıyor.

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?