Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
#GüzVizeBitimi ve Rahatlığım..
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
Vizeler geldi ..Geldi demesiyle bir post göndermiştim.. Şimdide geldi geçti demek istiyorum 🙂 Bir geldi pir geldi..
Vizelerin kötü geçmesi , gelecek sınav için iki haftadan önce çalışmaya başlayacağız ya da daha düzgün not toplamalıyım diye mırıldanmalara sebep olur ama genelde daha erken çalışmaya başlamayı tercih ederiz.. Sınavı biten tüm arkadaşlarıma geçmiş olsun diliyorum.. 🙂
Benim “2012 Güz Dönemi Vizeleri” için aslında söylemem gereken birçok şey var.. Bunlardan bazıları hayat tecrübesi kadar önemli , bazıları da birbirimize yapılan insafsızlıklar.. İlk günden başlayarak bir hafta boyunca süren 6 adet vizemi analiz edeceğim.. Hazır olun 🙂
Vizeler için yayınladığım yazıma şuradan ulaşabilirsiniz..
İlk günden başlayarak büyük bir maraton sayılacak vize dönemine giriyoruz.. İlk gün iki tane vizem vardı.. Uzaktan Eğitim çok sevdiğim , zevk aldığım ama bir o kadarda tarihsel gelişimleri için nefret ettiğim bir ders.. Vize ve finalleri mükemmel.. 30 test 10 kısa cevaplı ve 10 tane de boşluk doldurma sormuştu.. Sınavım çok iyi geçti.. Sonrasında diğer vizemiz için çalıştık biraz .. Belli bir süre çalıştıktan sonra artık konuyu tam anlamıyla öğrendiğimizi hissediyoruz. Testlerden alıştırmalar yapıyoruz ve bir konuda sıkıntımız olmadığını görüyoruz.. Ölçme değerlendirme vizesine girdik.. 25 soru test idi.. Kağıdı elime aldım. İlk soruyu okudum , ikinci soruyu okudum , üçüncü soruyu okudum.. 4.soruya geçerken kendimi kötü hissettim kağıda ufak karalamalar yaptım.Biraz iyi hissettim ama karalamamın net bir cevap ya da herhangi bir şey olduğunu bilmiyorum.5.soru , 6. soru derken biraz biraz soruların anlaşılma düzeyi arttı.. Sonra çözmeye başladım.. Sınavın ilk esnasında sanki biri elektrik vermiş onun şoku üzerinde sınava girmiş gibi hissettim.. Bazen hep yaparız , “12 tanesi banko doğru , 8 tanesi emin değilim . 5 yanlış olabilir.. ” diye yorumlar yürütürüz sınav çıkışında.. Benim öyle birşey yapmaya hiç lüksüm olmadı..
O gün iki sınavımızı bitirmiş ve geriye kalan 4 vize için hazırlıklara devam ediyorduk.. Öyle bir duruma geldim ki sanki yarın quiz olacakmışız gibi vizelere çalışmaya başladım.. Neredeyse bir hafta önceden çalışmaya başladığım dersleri artık günlük çalışıyorum.
Grafik Tasarım sınavımız için hoca öğrencilerin soru yazmalarını ve bu yazılan soruların %70‘ini sınavda soracağını söylemişti.. Sorular vizeden birkaç gün önce elime geçti.. İnceliyorum ama incelenmeye müsait değil hiçbiri.. Dışarıdan çevirdiğin birine soru yazdırmak istesek o kadar mantıksız ve amaçsız bir soru olmaz.. Soruların amacını anlamış değildim.Ama %70’ini soracağını biliyorum.. Sorulara birkaç kez göz attıktan sonra hazırlanmış bir sorunun iyi bir şekilde hazırlandığını gördüm ve ondan çalıştım.Sınava gitmeden önce de program üzerinde birkaç bir özelliğin penceresine baktım.Ne işe yarıyor , ne yapıyor diye..
Sınava gittim.. Hoca paylaşım grubumuzda sınava 10 dakika kala klasik olduğunu yazmış sınavın.. Ama birkaç arkadaşın haberi var, onlar görmüş.. Bizim hiç haberimiz yoktu.. Sınav sınıfının bulunduğu yere girdik.. Herkes yerleşti ve yarım saat hocanın gelmesini bekledik.. Hoca geldi .. Elinde soru kağıtları bulunuyordu.Ama biz test olacağımızı bildiğimiz için test kağıdı ile o kağıt benzeşmiyordu hiç.. Sonra büyük şok geldi.. Sınav KLASİK..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a5o_5UcvzNY[/youtube]
Ancak durumumuzu bu video açıklayabilirdi..
Sınavdan çıktık.. Yapılabilecek tek şey sonuçları beklemek.. 😀 Olmuş ile ölmüşün çaresi olmazmış.. Hüsranla ayrıldık okuldan.. Bir sonraki gün için çalışmalarımıza hız verdik..
Çarşamba günü araştırma yöntemleri dersi için sınava gittik.. Hoca sınav için 25 soruluk test soracağını ve bir de kısa sınav yapacağını söyledi.. Artık biryerlerden ters köşe hareketler bekliyoruz.. Sınava ise tam yerinde hocamız geldi 😀 Bize büyük moral oldu dünden sonra.. Yapılan durum hakkında konuştuk.. Sonra sınav kağıtlarını dağıtmaya başladı hoca.. Ama herkesin dilinde : Tersköşe var mı hocam ? Nasıl sorular iyi mi ? .. Beyler var mı ters köşe haber verin.. gibisinden diyaloglar vardı.. Ve biri yok artık demeye başladı .. O zamana kadar kağıt önüme gelmişti .Soruları inceledim.Kısa sınavda sadece hocam 1 soru değilde 3 soru sormuş..
Sınav KLASİK olmasında .. Varsın 1 iken 3 olsun.. Olmaz birşey 😉
Başarılı bir şekilde o günü de atlattıktan sonra sıra geldi “Eğitimde Bireysel Farklılıklar ” ..
Bu derse karşı ben ilgimi kaybetmiştim. Umursamazlık değil bu , sadece ilgi duymuyorum.. İlgimi kaybedince dersi takip etme ve o derse karşı hevesim de kaçmıştı.. Sınav klasik olacaktı.. İyice salmıştım kendimi.. Sıkılmıştım artık.. Bir an önce bitsin de nasıl biterse bitsin demeye başlamıştım.. Daha önce indirdiğim birkaç dökümana göz attım.Yazdım , çizdim ve sınava gittim..
Sınava girmeden önce arkadaşımın defterini inceledim biraz.. İncelerken bir şokla daha karşılaştım.. Hoca benim sisteme bakmadığım , indirmediğim bir döküman yüklemiş.Ve benim ondan hiç haberim yok.. Yine mi aynı durum demeye başladım.. Canım sıkıldı bunu böyle görünce.. Kendimi moral olarak toparlamaya çalışıyorum.. Hemen arkadaşıma ayak üstü o konuyu anlattırdım. Allah razı olsun , sıkılmadı anlattı 🙂 Sınava 5 dakika kalmıştı.. Ben hala kendimi hazır hissetmiyor , bir şeylerin ters gittiğini daha o andan anlamaya başladım.. Hoca geldi , klasik sınav bekliyoruz , hadi bakalım diyoruz.. Bir bakıyoruz hoca habersiz formatı değiştirmiş..
Sınav BOŞLUK DOLDURMA..
Biz her zamanki gibi yine çöküyoruz.. Biz bağırıyoruz ” Ters köşe ” diye.. Nefret etmeye başlamıştım artık.. Zaten ilgimi yükseltmeye çalıştığım bir ders .. Sınava gireceğim notlara eksik bakmamın üzerimde verdiği bir kötü sıkıntısı var. Üzerine bir de böyle birşey gelince birkaç arkadaşım sevindi , klasik olmasından daha iyidir demeye.. Önemli olan klasik iken test olması değil.. Siz kendinizi ona göre motive ediyor , ona göre hazırlıyorsunuz.. Bir bakıyorsunuz sürpriz .. 😀 Alıştık buna da diyoruz ve sınava giriyoruz.. Bilmiyorum , ne yapabilirim.. Kendime bile inanamıyorum bu sınavı başarabileceğime.. O kadar kötü durumdayız .. 10 tane klasik soru soracaktı büyük ihtimal hocam.. Ama kısa cevaplı teste çevirerek 40 adet boşluk sundu bize.. Ben 16 tanesine doğru yanıt verebilmişim Neyseki sonuçlar açıklanmış.. 40 almışım. Şaşıramadım ya da sevinemedim.. Garip bir duygu içerisindeyim ..
Ertesi güne hazırlanmak için yurduma geri geldim.Başımda inanılmaz bir ağrı vardı.. Artık okumak , birşeyleri ezberlemek istemiyordum.Düşündüm biraz , pazartesi günü hangi vizeye girmiştim.Neler çalışmıştım onlara.. Bazı bilgileri hatırlamaya çalıştım biraz daha ağrım arttı .. En iyisi hatırlamamak dedim kendi kendime.. Biraz uyumak istedim.Uyuyamıyordum.. Bir an içim geçmiş ve 1 – 2 saat uyuyabildim.
Bir sonraki gün İşletim Sistemleri ve Uygulamaları dersinin vizesi.. Son Vizemiz.. 16 Kasım Cuma günüydü..
Bu ders için pişmanım birkaç gün önceden çalışmadığım için.. Uyandıktan sonra işletim sistemlerine giriş yaptım. Sıfırdan çalışmıyorum. Sadece belirli konuların üzerine yoğunlaşmış , onlara çalışmıştım.Saat 2:30 olmuş ben hala ders çalışıyordum.. Biraz uyumuşum . Bir uyandım saat 7:30 😀 Kendime gelmem 8:30 oldu 😀 Biraz çalış , yine tekrar et derken sınav saati geldi , çattı.. Sınavdan bir endişem yoktu. Sınav klasikti. Önceden bildiğim bilgilerimin yararını burada görüyordum ama sıkıntı duyduğum tek şey sınavda yazarken doğru bir cümleye başladığımda doğru bir şekilde bitirmekti tam puan alabilmem için.. Sınava dersimin öğretmeni geldi. Gerçekten öğrenciyi motive eden , güdüleyen bir öğretmen.. Soruları güzeldi , güzel hazırlamıştı.. Akşam çalışırken yoğunlaştığım yerlerden çıkmıştı sorular.. Çok güzeldi.. Kapsam geçerliliğine , yapı geçerliliğine uygun sorular soruyorken ; öğrencinin güdülenmesini ve motive olmasına da yardımcı oluyordu..
Sınav esnasında bazı öğretmenler sınav süresini sıkıntı yaparlar. 10 dakika geçirmezler.. Düşünmeye başladığımız anda bazen ne kadar kaldı hocam diye soruyoruz.. 5 dakika.. Evet arkadaşlar son 3 dakika.. Sanki yetişen alıyor.. 😀 Evet son cümleleriniz..
Hocam gülerek akşama kadar burdayız , yapın siz soruları diye söyler .. Arada gülümser ve bize motive olur.. Sorular hakkında biraz yorum yaparız sınav esnasında.. Bu kopya vermek ya da herhangi bir duruma müsade etmek gibi birşey değil.. Çok farklı.. O hocamın sınavına girdiğizde anlayabilirsiniz ancak.. Son vizemin bu şekilde rahat geçtiğine çok seviniyorum. Sınavım bittikten sonra büyük bir boşluk içerisinde hissettim kendimi..
Yılın ilk vize haftasını da başarılı bir şekilde bitirebildik.. Yarı kızgın , yarı üzgün.. Ama mutluluğumuzdan kaybettiğimiz bir şey yok 😉
Pazartesi günü olduğumuz sınavlardan sonra dikkatimi söyle bir durum çekti.. Birkaç kez tekrarlanmaya başlayan bir durum olarak farkettim.. Bilmiyorum belki siz de böyle bir durumu fark etmişsinizdir..
Bu sınavımı başarılı bir şekilde bitirdikten sonra şunu anladım.. Geçen sene de farklı bir olay oldu. Dersimi ben yükseltmeye almıştım.Vize ya da finalin ortasında dersin hocası gelip : ” 3 yanlış bir doğruyu götürüyor” diye bağırdı..
Şimdi şöyle dipnot düşmek istiyorum. Ölçme Değerlendirme dersinin kısaca içeriğinden bahsedecek olursam ;
1.Ölçme Değerlendirme kavramları
2.Hata ve Hata Türleri (Sabit – Sistematik – Tesadüfi Hatalar )
3.Ölçmede Korelasyon
4.Ölçme aracında bulunması gereken nitelikler
5.Ölçme araçlarının sınıflandırılması ..
Bu aldığımız ve bize anlatılan dersler içinde hata ve hata türleri , ölçme aracında bulunması gereken nitelikler ve ölçme araçlarının tanıtımları var.. Yani biraz daha detaylandıracak olursak öğretmen hatanın , hata türlerinin ne olduğunu , en önemlisi ölçme aracında bulunması gereken nitelikler hakkında bilgisi var.. Sınıflandırması ise bunun cabası .. Bunu anlatan bir öğretmenin böyle hatalar yapması normal bir öğretmenin böyle bir hata yapmasından çok daha kötüdür.. Çünkü alanı bu konuda geliştirmesi gereken yeridir , ölçmedir.. Aynı zamanda artık bölüm hocalarımın sınavlarında da bunu farketmeye başladım..
Ve birde hep bahsederler.. Güvenirlik , güvenirliği arttırmanın yolları , yapı geçerliliği , uyum geçerliliği , geçerliliği arttırmanın yolları , geçerlik ve güvenirlik ilişkilerini..
Ben farkediyorum ki sadece ders verilmiş ve bu dersi almış gibi bir olgu var.Yani bunu sadece Bloom Taksonomisine göre bilgi düzeyinde kalmış bir davranış olarak görüyorum.. Eğer bir öğretmen öğrencilerini güdülemesi , moralini arttırmayı ve doğru sonuçlar alabilmesi gerekiyor ; başarılı bir sınav gerçekleştirmek istiyorsa neden o halde geçerliliği arttırmanın yollarını denemiyorlar ? Ben eminim ki o sınavda öğrencilerin %90’ı bazı soruları anlamadı ve rastgele işaretledi , salladı ya da emin olmadan yanıtladı.. Morali bozulmuş , güdülenmesi bitmiş bir öğrenciyi sınavda ne kadar başarılı olmasını bekleyebilirsiniz ki ..
Bunu hocalara anlatmak , kendi ipini çekmekle eğşdeğer anlama gelir.. Ama maruz olarak bu durumu yaşamaya başlıyoruz gibi.. Hayatta herşey not değil .. Belki lisede olsaydık buna söylenecek bir söz olmazdı.. Ama burası üniversite..
Bahsettiğim gibi ..
Sadece ; Bloom Taksonomisine göre bilgi düzeyinde kalmış bir davranışı sergiliyoruz.. Hepsi bu..
Son Yorumlar..