Bugün sizlerle Bitcoin'le birlikte geliştirilmeye başlanan blok zinciri ağlarını ve bunların getirdiği yenilikleri inceliyor...
W3C – World Wide Web Consortium ..
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
Bazen internet aleminde size somut gelmeyen şeyleri önemsemeyip,daha sonra önümüze çıkan ufak terimler ile karşılaştığımızda cevapsız kaldığınız oluyordur.. Bazı sitelerin footer kısımlarında yer alan logolar görürsünüz..W3c Validation HTML , Css, Xhtml tarzında..
Bunların ne anlama geldiğini çoğu kişi bilmiyor diye düşünüyorum. Bunun hakkında biraz bilgiye sahip olalım.. W3C Nedir ? W3c Neden Kullanılır ? Neden doğrulama yapmaya gereksinim var? Nereden doğrulama yapılır? gibi sorulara yanıtlar bulacağız.. Daha önce de birkaç yazımda W3C ile ilgili biraz değinmiştim.. O yazıma şuradan ulaşabilirsiniz.. Ayrıca yukarıda gösterilen logonun anlamı ise : Bu, ” Web sitenizin XHTML / CSS kodlama için World Wide Web Consortium gereksinimlerini karşılıyor” anlamına gelir..
W3c Nedir ? Nasıl ve hangi amaçlara takriben kurulmuş ?
İlk olarak bu kısaltmanın ne olduğuna bakalım.. W3C yani World Wide Web Consortium , türkçe anlamı olarak geniş dünya ağı uyumu anlamına gelmektedir. W3C projesi Tim Berners Lee?nin başkanlığı ile inşa edilen ve Web?in Standartlarını açıklayan uluslararası bir kuruluştur. W3C kurulunca pek çok dünyaca ünlü yazılımcı ve programı bulunmaktadır. Bu kuluşun asıl amacı; HTML kodlarının veya HTML çıktılarının her internet tarayıcısında aynı görüntüyü göstermesi için toplu hükümler almaktır. Kısacasu bu kuruluş HTML lisan ının devamlılığını sağlarlar.
Bu kuruluş sürekli HTML bilgileri yayınlayarak,kaliteli bilgiyi kazandırmaya çalışır. W3C ?nin bu göreve sahip olmasının sebebi 1993 yılında CSS kullanan kişi sayısının artmaya başlamasıdır. Devir in dikkat çekici tarayıcılarının bir bölümü değişik şekilde belirlenmiş CSS?leri okurken bir bölümü ise diğer şekilde belirlenmişleri okuyordu.
Bir yandan internet sitelerinin düzenini sağlayan devir in ünlü tablolarının yorumlanması bazı tarayıcılara göre de değişiklik yaratabiliyor. Bunun mana sı; Web?in karışık bir konstrüksiyon a gidiyor olmasıydı. Bu kısımda inşa edilen kuruluş; toplu kararlar alarak değerlendirilmesi gereken kodları tarayıcı müellif lerine açıklaılar ve W3C ?nin verdiği kodlara uyumlu çıktılar veren tarayıcılar ücretilmeye başlandı.
Pek çoğumuz sağı solu kayık sitelere günde 1 kezde olsa gün rastlıyordur. Bunun asıl nedeninin ?tasarımcının yeteneksizliği? değil, internet sitesinin W3C Standartlarına uyuşmamasıdır. Bu alanda W3C kuruluşu; internet sitelerin W3C uyumunu gözetleke için W3C Validator vasıta sını üretmiştir. Bu vasıta aracılığıyla tasarımı tamamlanmış bir web sitesinin W3C sorunlarını bulabilirsiniz.
Sizler de bu nedenden dolayı internet sitelerinizi XHTML Validator ve CSS Validator vasıtaları ile kontrol edip, sorunlarını tespit edip yeni web standartlarına uyumlu hale getirmelisiniz,hem internet için hem kullanıcılarınız için hem de Google arama motoru için yararlı bir işlev uygulamalısınız..
Önemi :
- Hızlı açılırlar.
- Google ve diğer arama motorları için ekstra hit alırlar.
- Kurallara uygun web siteleri aynı zamanda prestij olarak kabul görülür
- Mobil ve Tablet Pc kullanan ziyaretçiler için çok önemlidir.
- Tüm Web Tarayıcıları ile uyumlu bir siteye sahip olursunuz.
- Seo Optimizasyonu için çok önemli bir etkendir.
- Gereksiz kodlardan arındırılmış bir alt yapıya sahip siteniz olur.
- Bu kurallar ve standartlar, en iyi uygulamalara dayalı ve aynı zamanda internet tarayıcı geliştiricilerin tutarlı bir web geliştirme sürecini elde etmek için tasarlanmıştır.
- Erişilebilirlik ve geliştirilmiş kullanıcı deneyimi – W3C uyumlu bir kod ile web sitenizin görünüm ve ziyaretçiler tarafından kullanılan herhangi bir internet cihazı veya tarayıcı tutarlı bir şekilde işleyecektir.
Seo İle İlişkisi :
Arama motoru devi Google internette verimli ve kurallara uygun bir şekilde hazırlanmış adresleri daha kolay ve hızlı indeksleyerek ön sıralara getiriyor. İnternetin bir website çöplüğü haline gelmemesi için böyle bir strateji izliyor. Zaten W3C sandartı da web sitelerin düzenli bir biçimde belirlenen ilkeleri gerçekleştirip standardı yakalamalarına imkan sunmak.. Hatalardan arındırmak için de bir doğrulama aracı mecvut..Bir doğrulama aracı sayesinde hata ve sıkıntıların bulunduğu noktaları göstererek bize yardımda bulunuyor .. Bu sebeble Seo ve W3c ile aralarında sağlam bir ilişki bulunmaktadır..
Unicorn – W3C’un Birleştirilmiş Doğrulayıcısı ile Adresinizi W3c Standartlarında doğrulamak için tıklayınız..
Doğrulama sayfası içerisinde birden çok sitenizi denetleyebileceğiniz görevler bulunmaktadır..
- Genel Uygunluk Denetlemesi
- Css Biçim Doğrulaması
- MobileOK Doğrulaması
- Besleme Doğrulayıcısı
- Özel Görev
İstediğiniz linki , dosyayı veya bir kod yığınını bu kriterler şablonu içerisinde denetleyebilir ve uygunluğunu sağlamak için çıkan rapor ile onarımlara başlayabilirsiniz..
Yapacağınız testlerde siteniz başarılı bir şekilde testleri geçiyorsa hiç korkmadan gururla ön plana taşıyabileceğiniz bir W3C standart logonuz var demektir 😉
Ben bir tane örnek olarak “ikizoglu.com” adresini “Genel Uygunluk Denetlemesi” testine aldım. Rapor için tıklayınız..
Şimdilik bahsedeceklerim bu kadar.. Az çok ne olduğunu anlamış olduk.. Bir başka konuda tekrar görüşmek dileğiyle..
Kolay Gelsin 🙂
Kaynaklar : http://www.ire-s.com/tr/606/the-importance-of-w3c-compliance/ http://d4rkcracker.blogspot.com/2011/06/w3c-nedirne-ise-yarar.html
Son Yorumlar..