Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
ChatGPT ile Nasıl Ödev Yapılır?
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugün internetin baş döndürücü hızda gelişimine şahit olduğumuz OpenAI şirketine ait ChatGPT uygulamasına nasıl kayıt olacağınızı, uygulamada neler yapabileceğinizi, ChatGPT’yi nasıl Türkçe diline çevirip kullanabileceğinize rehberlik ediyor olacağım. Ödevlerinizde ChatGPT’yi nasıl kullanabileceğinize dair örnekler de paylaşıyor olacağım. O halde hadi bitirelim şu ödevleri! 🙂
OpenAI Nedir?
OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco’da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Bu firmanın DALL-E, Whisper, ChatGPT gibi ürünleri bulunmaktadır.
Bir de OpenAI ve diğer ürünleri için ilgili istatistiki bilgilere bakalım.
- OpenAI, 2022’de aylık 21,1 milyon kullanıcı tarafından kullanıldı.
- ChatGPT, Kasım 2022’de piyasaya sürüldü ve iki ayda şimdiden 100 milyon kullanıcıya ulaştı .
- 156 ülkedeki insanların OpenAI platformuna erişimi var.
- 30 milyondan fazla geliştirici aktif olarak DALL-E kullanıyor.
- OpenAI kullanıcılarının üçte birinden fazlası (%34,6) 25 ila 34 yaşları arasındadır.
- OpenAI kullanan ilk beş ülke arasında ABD, Hindistan, Fransa, İspanya ve İngiltere yer alıyor.
- OpenAI’nin web sitesi trafiğinin %3,09’u da sosyal medyadan geliyor.
- YouTube, %46,55 ile en büyük sosyal medya trafiği kaynağıdır.
- Sosyal medya trafiğinin %18,39’u Twitter’dan geliyor.
- Posta ve görüntülü reklamlar, OpenAI trafiğinin yalnızca yaklaşık %0,02’sini oluşturur.
- Tipik bir kullanıcı platformda yaklaşık dört dakika 45 saniye harcıyor.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT en temel haliyle bir sohbet robotudur. Bir insan, bir karakter olarak karşılaşacağınız bir şey olmayacak. Whatsapp’ta mesajlaşır gibi karşınızda dil becerileri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilen; sahip olduğu bilgi ise izin verilen yazılı basım ürünleri, ansikolopediler, araştırmalar, okuyabileceği, dinleyebileceği, izleyebileceği internet üzerindeki tüm içeriklerdir. Karşılacağınız ekranda girdiğiniz soru ya da isteklere metinsel olarak sahip olduğu kaynakları hızlıca tarayarak size yanıt ve alternatifler sunan bir uygulamadır.Bu kadar devasa bir veri kaynağını kullanarak en iyi sonuçları bize derleyip bir insan yanıtlıyormuş gibi mesajlaşarak gösteriyor olması elbette bizi etkileyecektir.
Hadi kullanmaya başlayalım!
Peki bu hayranlık uyandıran ChatGPT’ye nereden erişebiliriz? Bunun için OpenAI ürünleri sayfasında yer alan ChatGPT’ye gitmemiz gerekiyor.
Daha önce kullanmadığınızı düşünerek kayıt olmanız gerekmektedir. Bu kayıt işlemi ücretsizdir. Bunun sebebi ise geçmiş konuşmalarla birlikte kullanıcıya daha özelleştirilmiş sonuçlar üretebilmeyi amaçlamaktadır. Sign Up butonuna tıklayıp ilgili sayfaya geçiş yapalım.
Bu aşamada özellikle telefon doğrulamanın gerekli olacağını ifade ederek sizden e-posta hesabınızı girmenizi istiyor. Dilerseniz Gmail ya da Outlook hesabınızı bağlayarak da oturum açabilirsiniz.
Mail adresi ve en az 8 karakterli şifre oluşturmanızı istiyor olacak. Bu adımları tamamladıktan sonra Continue butonuyla devam edelim. Daha sonraki ekranda mail adresinizi onaylamanızı isteyecektir. Daha sonraki aşamada ise telefon doğrulaması isteyip kayıt işlemini tamamlayacaktır.
ChatGPT Kullanımı:
Kayıt işlemini tamamladıktan sonra oturum açalım. Oturum açtığımızda yukarıdaki görseldeki gibi lobi sayfası bizi karşılıyor olacaktır. Sol panelde daha önce gerçekleştirdiğiniz sohbetleriniz görüntülenir. Hemen alt kısmında ise hesap ayarlarınızı görebilirsiniz.
Oturum açtığınızda örnek sorular, yetenekler ve elbette merak edilen bu uygulamanın sınırlılıklarının neler olduğuna dair bilgilendirici mesaj ekranıyla karşılanıyor olacaksınız. “Bunları bilerek kullanmaya başlayın ki sorumluluğu baştan sizinle paylaşalım.” mesajını okuduktan sonra altta yer alan metin kutusuyla başlayalım.
Sayfanın alt kısmında Send a message kutusuna mesajınızı, sorunuzu veya ihtiyacınız olan şeyi yazın. Ben Hello diyerek konuşmayı başlattım. 3B baskılar hakkında fikre ihtiyacım olduğunu söyleyerek sohbete başladık.
Tabi burada İngilizce yazmaya başladığım için sohbet otomatik olarak İngilizce devam etti.
Türkçe ChatGPT ?
Sohbete hangi dil ile giriş yaparsanız o dilde konuşma devam ediyor. Ben Merhaba diyerek sohbete başladım. Siz de Türkçe bir sözcük yazdığınızda Türkçe yanıtlar almaya başlayacaksınız.
Sohbette kullandığım dil Türkçe devam ettiği için yanıtlar da Türkçe devam ediyor. Peki, Türkçe sohbete başlayıp İngilizce devam edebilir miyim?
Bu özelliklere sahip olması onu güçlü bir araç haline getiriyor ama bu sadece buzdağının küçük bir kısmı. Şimdi bir ödev için çalışmalara başlayalım.
ChatGPT’den Arduino Trafik Işığı Devresi Ödevi
Ödevimiz Arduino Uno kullanarak basit bir trafik ışığı devresi olsun. Elbette Google üzerinde yapılacak aramada birçok bilgi içerikli web sayfası çıkıyor olacaktır. Bir de buraya bakalım, farkı birlikte inceleyelim:
Oldukça tatmin edici gelen yanıtı değerlendirdiğimde adım adım ne yapmanız gerektiğinizi detaylarıyla yazdı. Geriye sizin fiziksel olarak harekete geçmeniz, o içeriği düzenleyip ilgili yerde kullanmanız kalıyor.
Fakat, burada yeniden ifade etmeliyim ki bu devreyi mutlaka yeniden gözden geçirip parçalarınıza, cihazınıza zarar vermeyeceğini bildikten, danıştıktan sonra kurup deneyebilirsiniz. Aksi halde tek bir hatalı durumda size zarar verici sonuçları olabilir. Bilgiyi aldınız, mantığını gördünüz. Evet ilk aşamada istenen kısım da buydu zaten.
Kalan Diğer Ödevleri Ne Yapalım?
ChatGPT’ye sorduğunuz her bir sorunun size açıklaması dönecektir. Belli bir süre sonra bilmediğiniz gerçek soruları sormaya başlayacaksınız.
How-To soruları en sevdiğim soru türlerinden biridir. Bilmediğiniz bir şey var ve merak ediyorsunuz. Bazen düşünme yollarınız sizi tek bir şeye odaklamış ve alternatif bakış açılarına ihtiyacınız olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bazı basit soruları sormaktan utanabilir, soramayıp onu öğrenemeyebilirsiniz. Burada size destek olan bir asistan var ve bunu kullanın!
Bu sorularınızı yanıtlara göre daha da derinleştirebilirsiniz. Örneğin Arduino çalışmak için kitaba ihtiyaç duydum.
Burada bu gelişen teknolojinin nasıl nimetlerinin olduğunu paylaşmaya, bunu nasıl kullanabileceğinizi göstermeye çalıştım. ChatGPT de olsa bireyin kendi isteği ve harekete geçmesi önemli! Ödevler bizlerin okul – eğitim dışı zamanlarımızda öğrendiklerimizi pratik etmemiz için verilen çalışmalardır. Mantık çerçevesinde alacağınız destek sizi daha anlamlı çalışmalar üretmenize destek olacaktır. Fakat buradan kopyala-yapıştır ödevleri sadece zaman atlatmaktan başka bir şey olmayacaktır. Çünkü bunu bugün olmasa da yarın başka bir şekilde öğrenmek durumunda olacaksınız =)
Bir başka yazımda görüşmek dileğiyle..
Kaynaklar:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/OpenAI
- https://www.thinkimpact.com/openai-statistics/#:~:text=OpenAI%20Demographics&text=Only%2030.41%25%20of%20OpenAI%20users,an%20additional%2028.86%25%20of%20users.
- https://fortune.com/2023/01/23/microsoft-investing-10-billion-open-ai-chatgpt/
- https://www.similarweb.com/website/openai.com/#overview
Son Yorumlar..