Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Adobe’nin AI Uygulaması: Firefly

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımda Adobe’nin yeni yayınladığı yapay zeka uygulaması Adobe Firefly hakkında paylaşımlarda bulunuyor olacağım. Bu yapay zeka uygulamasına direk erişim henüz bulunmuyor. Beta programı kapsamında bir başvuru yapmanız gerekiyor ve onaylandıktan sonra kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz bu yeni uygulamaya birlikte bir bakalım.

Bu web üzerinden çalışan yapay zeka uygulaması ile uygulamaları profesyonelce kullanan biri olmadan, yazı diliyle ifade ettiğiniz tasvirleri gerek sıfırdan gerekse bir çalışmanız üzerinde uygulayarak köklü değişiklikler yapabilir, ilham veren görsel üzerinden yeni görsel ve ortamlar üretebilirsiniz.

Firefly Programına Katılım

Adobe AI Uygulaması Firefly
Adobe AI Uygulaması Firefly

Beta programına katılabilmeniz için https://www.adobe.com/sensei/generative-ai/firefly.html adresine tıklayın. Sayfada yer alan “Join the Beta” butonuyla erişim isteğinde bulunabilirsiniz. Şu an sadece erişim izni verilen kullanıcılara açık olan bu platformu kullanabilmek için şuradan başvuru yapabilirsiniz.

Başvurunun onaylanması 2-3 haftayı bulabilir, sabırlı olmalısınız. Başvurunuz kabul olduğunda Adobe tarafından bilgilendiriliyor olacaksınız.

İçeridesiniz!

Adobe Firefly Kullanıcı Arayüzü
Adobe Firefly Kullanıcı Arayüzü

Adobe’den kabul mailinizi aldığınızda başvurduğunuz mail hesabınızla Adobe Firefly’ı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yazıdan Görsele Dönüşüm

Hepimizin aklında betimlenecek illa bir yerler, durum veya objeler elbette vardır. Bunu betimlediğimizde ise karşımızdaki kişinin zihnindeki şema ile birebir aynı olmayabilir.

Yazıdan Görsele Örnek Denemeler
Yazıdan Görsele Örnek Denemeler

Burada Adobe’nin kullanıma sunduğu özelliklerden biri de yazıdan görsele dönüştürmedir. Zihinde beliren o şemaya dair ne kadar ayrıntılı bir tarif metni hazırlarsanız o kadar birebir uyumlu bir çalışma üretebiliyor olursunuz.

Yazıdan Görsele Örnek Denemeler
Yazıdan Görsele Örnek Denemeler

Burada metinden görsel olarak üretmesini istediğim tanım şu şekilde: long ear sweet white rabbit is walking excitedly in moon. Türkçesi uzun kulaklı beyaz tatlı tavşan heyecanla ayda yürüyor. İki kez bu tanımda görsel oluşturmasını istediğimde üstteki gibi 8 adet görsel oluşturdu.

Yazıdan Görsele Türkçe Örnek Denemeler
Yazıdan Görsele Türkçe Örnek Denemeler

Şunu düşünebilirsiniz. Acaba istediğim tanımı Türkçe tarif ettiğimde ne çıkıyor olacak. Bir önceki ChatGPT ile Nasıl Ödev Yapılır? yazımda ChatGPT’de konuşmayı nasıl devam ettiriyorsanız o dilde yanıt alıyordunuz ama burada gelen görsellere baktığımızda Türkçe dil desteğinin olmadığını rahatlıkla görebiliyoruz.

Yazı Efektleri

Bir zamanlar Xara 3D
Bir zamanlar Xara 3D

Üç boyutlu bir yazı oluşturabilmek için ayrı bir program kullanmanız ve yazı üzerine giydirme için de ayrı bir programda çalışmanız gerekmekteydi. Sonra Adobe Photoshop ile bu tek bir yere toplanmıştı.

Photoshop kullanarak hazırlanmış farklı yazı efektleri
Photoshop kullanarak hazırlanmış farklı yazı efektleri

Adobe Photoshop üzerinde çeşitli doku ve desenler kullanarak istenen çalışmayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu biraz zaman alsa da ortaya şahane çalışmalar çıkartabiliyorsunuz. Tabi çalışmaların çıkması sizin o programları iyi bir şekilde kullanabilmenize de bağlıydı.

Adobe Firefly Yazı Desenleri
Adobe Firefly Yazı Desenleri

Adobe Firefly’da yazı efektleri olarak en sık kullanılabilecek doku ve tasarımlar ana ekranda sergilenmiş fakat o tür içerisinde çeşitli tasvirlerle istediğiniz doğru çalışmayı üretebilirsiniz.

Yazı deseni örnek çalışması
Yazı deseni örnek çalışması

Burada yosun deseniyle bir yazı hazırladım. Sağ taraftaki panelden örnek efektleri de deneyebilirsiniz. Font ve arkaplan rengini değiştirip yazınızın daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Yazı deseni örnek çalışması
Yazı deseni örnek çalışması

İlginç bir deneme yapmak istedim ve dokusu “brain” olan bir çıktı görmek istedim. Yazının alt kısmında 4 adet alternatif doku yerleşimi tercih var. Bunlardan hangisi size daha çok hitap ediyorsa onu kullanabilirsiniz.

Bir tık kalın olsa, 1 mm yukarı kaysa?

Yazı deseni örnek çalışması
Yazı deseni örnek çalışması

Oldukça ilginç ve başarılı bir çalışma ortaya koyan AI için bunu altın beyin olarak hazırlamasını istedim. Bunu hızlıca dönüştürüyor olması inanılmaz bir şey.

Yazı deseni örnek çalışması
Yazı deseni örnek çalışması

Aklıma yazıdaki beyin kanallarını 1 mm daha kalın yapabilir miyiz sorusu geldi. Tasarımcıları çıldırtan ve 1 mm ya da bir tık ölçüsünü kullanan herkese buradan selam vermek istiyorum 🙂 Yapay zekada tabi şimdilik böyle bir ayarlama yok. Bunu ancak pizza deseniyle tasarlanmış bir yazı stiline mozarella ekleyerek değiştirebilirsiniz. 😄

Başka Neler Var?

Alternatif araçların araştırılması ve entegre edilmesi an meselesi
Alternatif araçların araştırılması ve entegre edilmesi an meselesi

Şu zamana kadar geliştirilmiş ve kullanıma açılmış en sık kullanılan bu uygulamalar var. Her biri başlı başına en büyük yardımcımız olacağı kesin. Daha spesifik özellikleri kullanabileceğimiz, bunları bir Photoshop programı değil de web tabanlı bir AI uygulaması ile halledebileceğimiz özellikler şimdi geliştirilme aşamasında ama yayına alınması an meselesi. 🙂

Siz de bu programa başvurup Adobe Firefly uygulamasını deneyimleyebilir, çalışmalarınızı hazırlarken bu yardımcı aracı kullanarak destekleyebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?