Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Minecraft MakeCode Bloklar Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bir önceki yazımda sizlerle MakeCode Oyuncu kategorisinde yer alan blokların kullanımını öğrenmiştik. Henüz bu başlangıç yazımızı okuyamadıysanız http://blog.ikizoglu.com/2021/02/minecraft-makecode-oyuncu-bloklari-kullanimi adresinden başlayabilirsiniz. Bugünkü yazımızda MakeCode Bloklar kategorisini keşfetmeye başlayacağız. Dilerseniz hemen başlayalım.
MakeCode Kullanımı
Çalışmalarımıza başlamadan önce ihtiyacımız olacak temel becerilerden biri de Minecraft Education’a giriş yaptıktan sonra MakeCode içerisinde bir proje oluşturup programlamaya hazır hale getirebilmektir. Eğer bu konuda kendinize bir hatırlatma yapabilmek istiyorsanız daha önce tüm bu süreci sizlerle paylaştığım Minecraft Education’da MakeCode Kullanımı blog yazımı okuyabilirsiniz.
MakeCode Bloklar
MakeCode penceresini açtığımızda sol bölümde yer alan menüde Bloklar kategorisine tıkladığımızda karşımıza oyun içerisinde yer alan bir oyuncunun envanterden aldığı ve programlayıp kullanabileceği bloklar yer almaktadır. Burada toplamda farklı türlerde 17 bloğumuz bulunmaktadır. Şimdi bu blokların en sık kullanılanlarını incelemeye başlayalım.
“Blok yerleştirmesini 0-0-0 konumuna yapın” bloğu seçmiş olduğunuz bloğu sizin konumunuza inşa etmeye yarar. Konum bilgisindeki x, y ve z üzerinde değişiklik yaparak bloğu ilgili yere inşa edebilirsiniz.
“Yerleştirilmiş blok üzerinde” bloğu oyun içerisinde seçili blok üzerine bir blok inşa edildiği zaman ya da üzerinde bir şey olduğu zaman eyleme geçecek bir kod bloğudur. Yapılacak işlemleri tetiklemek için kullanılır.
“Kırık blok üzerinde” bloğu oyun içerisinde seçili olan envanter kırıldığı zaman eyleme geçecek bir kod bloğudur. Yapılacak işlemleri tetiklemek için kullanılır.
Farklı Kenarlı Değişken Bloklar
Bu iki yuvarlak kenarlı blok, veri girişi yapabildiğimiz blokların yuvarlak kenarlı kısımlarına yerleştirilebilmektedir.
Üstte bahsettiğim “Yerleştirilmiş Blok Üzerinde” bloğu yerinde bir çimen bloğu bulunmaktaydı. Fakat ben programlarken bir değişiklik yapmak isteyip blok tipini bir eşyaya çevirmek istedim. Yuvarlak kenarlı Eşya bloğunu yerleştirilmiş blok üzerinde bloğuna bağladım. Bu şekilde diğer blok kategorisinde bulunan blokları da birbiri içerisine dahil ederek kullanabilirsiniz.
“Blok için konumundayken test” bloğu karakterinizin ana konumu temel alınarak verilen koordinatta seçili bloğun olup olmadığını test etmek amacıyla kullanılan keskin kenarlı bir değişken bloktur. Yine bu bloğu da farklı bir blok içerisine bağlayıp kullanabilirsiniz. Bu şekilde tek başlarına kullanılmamaktadır.
“Blok ile şu konumdan şu konuma şu seçenekle doldur” bloğu bizi büyük bir zahmetten kurtaracak bir bloktur. Seçtiğiniz envanterdeki malzemeyi verdiğiniz konumlar arası inşa etme görevi bulunmaktadır. Dilerseniz bir kule boyutunda bir konum verip anında inşa ettirebilirsiniz.
Bu bloğun içerisinde farklı özellikleri bulunmaktadır. Değiştir, Oyuk, Anahat, Sakla, Yok Et gibi özelliklerle yapacağınız inşanın özelliklerini belirleyebilirsiniz.
“Hello metnini seçili bloklarından şu konumdan şu yönüne yazdırın” bloğu da yine çok seveceğiniz bloklardan bir tanesi. Metin kısmına yazacağınız sözcüğü seçeceğiniz envanter ile yazdırmanızı sağlayan bir bloktur.
Bu bloklar sayesinde de oyun içerisinde klonlama işlemleri yapabilirsiniz. Belirtilen koordinatlar içerisinde inşa ettiğiniz bir yapı varsa bunu klonlayabilir, ya da sadece belirli malzeme ile hazırlanmış yapıyı farklı bir konuma klonlayabilirsiniz.
Minecraft Education’da Bloklar kategorisinde sizlerle keşfedeceğimiz bloklar bu şekildedir. Bu blokları kullanıp çalışmalar yaptıkça daha aktif kullanmaya başlayacaksınız.
Örnek Blok Kullanımı
Siz de bu blokları kullanarak dünyanızda sohbet komutları kullanarak bazı şeyleri daha efektif gerçekleştirebilir, hedeflerinize yönelik planladığınız blokları programlayarak daha interaktif bir dünya oluşturabilirsiniz.
Bugün sizlerle “MakeCode Bloklar” kategorisindeki blokların kullanımını öğrendik. Bir sonraki hafta “Yaratıklar” kategorisini öğreniyor olacağız. Daha önce yayınladığım Minecraft Education yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sorularınız olduğunda altta yer alan yorum kısmından bana yazabileceğinizi unutmayın.
Ayrıca Minecraft Education sürümüne dair Türkçe içeriklerin yayınlandığı @MinecraftEduTR Youtube, Twitter ve Instagram kanallarını da takip edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Hoşça kalın.
Son Yorumlar..