Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Minecraft MakeCode Temel Bloklar Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugün sizlerle yepyeni bir yazı dizisine bir başlangıç yapıyor olacağız. Bu yazı dizimiz Minecraft’ın kodlanabilir tek sürümü olan Education Edition içerisinde yer alan MakeCode kategorilerinden oluşacaktır. Her hafta farklı bir kategoriyi sizlerle inceleyip içerisindeki blokların hangi amaçla ve nasıl kullanıldığını öğreniyor olacağız. Uzun soluklu olacak bu dizimize Temel Bloklar kategorisiyle başlangıç yapacağız. Dilerseniz başlayalım.
MakeCode Kullanımı
Çalışmalarımıza başlamadan önce ihtiyacımız olacak temel becerilerden biri de Minecraft Education’a giriş yaptıktan sonra MakeCode içerisinde bir proje oluşturup programlamaya hazır hale getirebilmektir. Eğer bu konuda kendinize bir hatırlatma yapabilmek istiyorsanız daha önce tüm bu süreci sizlerle paylaştığım Minecraft Education’da MakeCode Kullanımı blog yazımı okuyabilirsiniz.
Temel Bloklar Kullanımı
MakeCode penceresini açtığınızda sol bölümde yer alan Temel menüsüne tıklayalım. Bu menüye tıkladığımızda karşımıza dünyamız içerisinde en sık kullanılan / kullanılabilecek bloklarımız yer almaktadır. Burada toplamda 9 bloğumuz bulunmaktadır. Bu dokuz blok içerisinde farklı renklerde bloklar bulunmaktadır. Bu blok renkleri ana kategori içerisindeki renkleri ifade etmektedir.
“jump” sohbet komutu kullanıldığında bloğu oyun içerisinde sohbet penceresini açıp “jump” yazdığınızda içerisindeki kodları çalıştıran bir kod bloğudur. Burada “jump” yerine istediğiniz bir şey yazabilirsiniz.
Oyuncu yürü eyleminde bloğu kullanıldığında oyuncu yürümeye başladığında içerisindeki kodları çalıştıran bir kod bloğudur. Burada “Yürü” eylemi yerine şu değerleri seçebilirsiniz:
- Suda Yüzme
- Düşüş
- Tırman
- Lavda Yüzmek
- Uçmak
- At Binme
- Eğilmek
- Hızlı Koşmak
- Sıçrama
“.. yerleştirmesini .. konumuna yapın” bloğu kullanıldığında seçilen envantere göre verilen konuma blok inşa etmektedir. Resimden görüldüğü üzere blok rengi ve üzerindeki çentik kısımlarından tek başına kullanılmadığını fark edeceksiniz.
Buradaki Detaya Dikkat Edelim!
Başta ifade etmeliyim ki bu bloğu kullanabilmeniz için dışında kapsayıcı bir blok olması gereklidir. Yukarıdaki resimde örneğini gördüğünüz komutta oyuncu yürüme eyleminde bloğu kullanılarak komut çalışabilir hale getirilmiş. Bu kod satırı çalıştığında ise istemci belirli konumdan itibaren çimen bloğu inşa etmeye başlayacaktır. Buradaki envanter türünü ve konumu tercihinize göre değiştirebilirsiniz.
“hayvan yumurtası ortaya çıksın şurada; … “ bloğunu kullandığınızda belirtilen konumda seçilen hayvan yumurtasına ve uygun kapsayıcı bloğun tetiklemesine göre canlı hayvanlar oluşturmaya başlayacaktır. Bu bloğu kullanabilmeniz için dışında kapsayıcı bir blok olması gereklidir.
“istemci oyuncuya ışınlansın” bloğu kullandığınızda kodlama faaliyetlerini gerçekleştiren istemcinin sürekli olarak yanınıza ışınlanmasını sağlayan bloktur. Bu bloğu kullanabilmeniz için dışında kapsayıcı bir blok olması gereklidir.
“istemci ileri yönünde 1 kadar ilerlesin” bloğu adından da anlaşılacağı üzere oyun içerisindeki istemci / agent karakterinizin hareket ettirmenizi sağlar. Burada yer alan “ileri” yönü;
- İleri,
- Geri,
- Aşağı,
- Yukarı,
- Sağa,
- Sola olmak üzere farklı yönleri de barındırmaktadır. Aynı zamanda sayısal değeri de istdiğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Ayrıca bu bloğu kullanabilmeniz için dışında kapsayıcı bir blok olması gereklidir.
“istemci sol yönüne dönsün” bloğu istemciyi oyun içerisinde istenen yöne dönmesini sağlar. Sağ ve Sol olmak üzere iki seçeneği bulunmaktadır. Bu bloğu kullanabilmeniz için dışında kapsayıcı bir blok olması gereklidir.
Blok Örnek Kullanımı
Temel kategoride blokları teker teker tanımış olduk. Şimdi örnek bir kullanım örneği ile sözü size bırakıyorum.
Oyun içerisinde kodlarımı test edebilmem için “… sohbet komutu kullanıldığında” bloğunu aldım. Sohbete “ileri” yazdığımda istemcinin bir adım “ileri” gitmesini istiyorum. Diğer blok için “istemci sol yönüne dönsün” bloğunu kullandım. Bu bloklar yardımıyla sohbet penceresine her ileri yazdığımda istemcim bir adım ileri, sol yazdığımda ise istemcinin sola döndüğünü görüyor olacaksınız. Öğrendiğimiz diğer blokları da bu şekilde test edebilirsiniz.
Bugün sizlerle “MakeCode Temel ” kategorisindeki blokların kullanımını öğrendik. Bir sonraki hafta “Oyuncu” bloklarını öğreniyor olacağız. Daha önce yayınladığım Minecraft Education yazılarıma http://blog.ikizoglu.com/category/minecraft-education/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sorularınız olduğunda altta yer alan yorum kısmından bana yazabileceğinizi unutmayın.
Ayrıca Minecraft Education sürümüne dair Türkçe içeriklerin yayınlandığı @MinecraftEduTR Youtube, Twitter ve Instagram kanallarını da takip edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Hoşça kalın.
Son Yorumlar..