Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Sınıfta Minecraft Education Kullanımı..
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bu yazımda sizlere sınıfta Minecraft kullanımını ve öğrencilerinizi nasıl oyun içerisine alıp birlikte çalışmalar yapabileceğinizi göstereceğim. Hadi başlayalım.
Minecraft Nedir?
Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 3 boyutlu açık dünya oyundur. Minecraft’ta gerçekleştirmek istediğiniz şeyleri gerçek hayatta kullanılan materyallerin temsili blokları yardımıyla somut bir hale getiriyorsunuz. Bu materyal bir ahşap türü, bir beton, cam, su da olabilir. At, tavuk gibi bir hayvan da olabilir. Bu materyalleri kullanarak gerçek hayattaki gibi açık dünyada kendi oluşturmak istediğiniz nesneleri, yapıları, modelleri oluşturuyorsunuz.
21. yüzyıl becerilerini teşvik etmek için konular arasında kullanabileceği, işbirliğine dayalı, gerçek hayata yakın olup kişiye dijital ve hayat becerileri kazandırmasına yardımcı olacak sınıf ortamında muhteşem işler çıkartabileceğiniz çok yönlü bir platformdur. Diğer Minecraft sürümlerine göre izin ver, sınırla ve engelle blokları yanında eğitimde kullanılan araç gereçler bulunmaktadır. Oyun içerisinde inşa edeceğiniz, yapacağınız işleri komut blokları ve kodlama eklentileri ile kodlayarak verimli öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.
Minecraft Education Satın Alma
Minecraft Education’u oynayabilmeniz için okulunuzun size tanımladığı bir Office 365 hesabı olmalı ya da yıllık 5$ gibi cüzi bir ücretle adresinden satın alabilirsiniz.
İndirme ve Kurulum
Minecraft Education’u indirebilmeniz için https://education.minecraft.net/get-started/download/ sayfasını ziyaret etmelisiniz. Sayfa içerisinde kendi işletim sisteminize uygun sürümü indirip cihazınıza kurabilirsiniz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra uygulamayı açtığınızda karşınıza Minecraft Education Edition açılış sayfası gelecektir.
Daha önceki sürümlerinde hesabı olan kullanıcılar giriş yapıp oyuna girebiliyordu. Yeni gelen bu sürümde diğer kullanıcılara Demo Ders ile oyunu deneyimleyebilme hakkı da verilmiş. Biz hesabımızı kullanarak giriş yapacağız. Oturum Aç butonuna tıklayıp giriş yapalım.
Giriş işlemlerini tamamladıktan sonra Ana Menü‘ye ulaştık. Eğer başka bir hesapla giriş yapmak isterseniz Hesap Değiştir; görüntü – ses – klavye ve diğer donanım değişikliklerini yapabilmek için Ayarlar; oyunumuza giriş yapabilmemiz için Oyna butonuna tıklayabilirsiniz. Şimdi Oyna butonuna tıklayıp oyunumuza geçelim.
Oyna penceresinde önceki sürüme göre değişikliğe gidilmiş. Dünyalar ve Kitaplıklar olarak ana sayfa ikiye paylaştırılmış. Önce Kitaplıklar’a bir göz atalım.
Minecraft bu kısma biraz daha önem vermeye başlamış ki Aylık İnşa Etme Görevleri diye yeni bir seçenek eklemiş. Her ay yapılması gereken görevler sizleri bekliyor olacak. Bu sayfa içerisinde Dersler – Biyomlar ve Dünyalar – Nasıl Oynanır gibi mini örnekler paylaşılmış.
Oluşturduğumuz dünyaları görüntülediğimiz, yeni dünya oluşturduğumuz Dünyalarım alanı.
Oyuna yeni bir dünya ile başlamak istediğimizde Yeni Dünya butonuna tıklıyoruz. Karşımıza iki seçenek çıkıyor: Yeni – Şablonlar. Biz Şablonlar diyerek orada neler olduğunu bir kontrol edelim.
Burada bulunan hazır şablonları kullanıp bir dünya açabilirsiniz. Üst kısımda Şablonlarım yazısı yanında yer alan işaretle bir önceki ekrana geçiş yapalım ve Yeni Dünya > Yeni diyerek Yeni Dünya Oluştur penceresine gelelim.
Sınıf ortamında bir dünya hazırlayabilmemiz için gerekli düzenlemeleri yapacağımız bu ekranda:
- Dünya adı
- Zorluk düzeyi
- Dünyanıza katılan öğrenciler için izin düzeyi
- Dünya türü
- Hava durumu
- Zararlı canlılar
- Oyuncu hasarı
- Koordinatların görüntülenmesi
- Dünyanın dışarı aktarılması
- Dünyanın silinmesi gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.
Biz şimdi Oyna butonuna basarak oyunumuza bir giriş yapalım.
Oyunumuza giriş yaptığımızda istediğimiz özelliklerde bir dünya oluşturuldu. Klavyeden ESC tuşuna bastığımızda karşımıza menü ekranımız açılacaktır. Menünün 1.sekmesinde Nasıl Oynanır, Ayarlar, Kaydet ve Çık seçenekleri bulunmaktadır.
Sunucumuzu Oluşturalım!
Menümüzün 2.sekmesine geçtiğimizde Sunucu Başlat butonunu göreceksiniz. Oyuncuların isminin yanındaki butona tıkladığınızda o oyuncunun oyun içerisindeki izin düzeyini ayarlayabilirsiniz.
Bu izin düzeylerinin Ziyaretçi, Üye, Operatör olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. Ben tüm yetkiye sahip olan Operatör izniyle devam ediyorum. Şimdi sunucuyu başlatalım.
Sunucuyu Başlat butonuna bastığımızda tekrar onay isteniyor. Kabul Et dediğimizde sunucumuz oluşturuluyor.
Daha önceki sürümlerde sunucuya bağlanma işlemi IP üzerinden gerçekleştiriliyordu. Bu resimli katılım kodu sayesinde dünyaya bağlanma işlemi daha da kolaylaştı. İster IP ile isterseniz de katılım koduyla bağlantı kurabilirsiniz. Şimdi sunucumuz oluşturuldu. Öğrenciler sunucumuza bu iki alternatif bilgi ile bağlanabilir artık!
Dünyaya Bağlanın!
Sunucumuzu oluşturduktan sonra öğrencilerin oyuna dahil olmasını sağlayalım. Oyunun ana ekranında Dünyaya Katıl butonuna tıklayalım.
Oluşturduğumuz sunucumuzun katılım kodunu açılan pencereye girelim. Eğer IP üzerinden bağlanmak isterseniz alt sağ köşede yer alan üç nokta butonuna tıklayıp IP adresinizi yazdıktan sonra dünyaya bağlanabilirsiniz.
Katılım kodunu girdikten sonra Kabul Et butonuna tıklayarak dünyaya bağlanmaya çalışılıyor. Bağlantı sağlandıktan sonra oyunda olacaksınız.
Artık öğrencilerinizi oyuna dahil edebilirsiniz ve çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Katılım kodunu yenileyebilir, öğrencilerinizin izin düzeylerini ayarlayabilirsiniz.
Dünyaya Bağlanılamıyor Hatası
Sunucuyu kurdunuz ve diğer öğrencilerin oyuna girmesini bekliyorsunuz. Dünyaya bağlanılamıyor hatasıyla karşılaştınız. Bu durumda kontrol etmeniz gereken nokta oyuna girecek tüm bilgisayarların sürümlerinin aynı olmasıdır. Sürümleri https://education.minecraft.net/get-started/download/ adresinden güncelleyerek sorunu çözebilirsiniz.
Sınıfınızla başarılı bir şekilde Minecraft Education’a giriş yaptınız. Bu adımdan sonrası her bir öğrencinin kendi yaratıcılığına kalmış yapacağı çalışmaları içerecektir.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Son Yorumlar..